Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Credit Suisse: Μετά από τρία χρόνια θα δούμε εξαγορές/συγχωνεύσεις τραπεζών στην Ελλάδα

Credit Suisse: Μετά από τρία χρόνια θα δούμε εξαγορές/συγχωνεύσεις τραπεζών στην Ελλάδα
Κατακερματισμένη παραμένει η ελληνική τραπεζική αγορά σε σύγκριση με εκείνες των ευρωπαϊκών χωρών, παρατηρεί η Credit Suisse στην τελευταία 41 σελίδων έκθεση για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
Η τράπεζα θεωρεί ότι πιθανές ενοποιήσεις θα είναι καλές για τον τομέα ενώ πιστεύει ότι μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια θα υπάρξουν συνεργασίες, και όχι άμεσα όπως θεωρείται.
Τρεις είναι οι λόγοι που η CS δε βλέπει άμεσα κάποιο deal μεταξύ των τραπεζικών ομίλων της Ελλάδας:
■ Η μεγάλη έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε ομόλογα του δημοσίου καθιστά δύσκολη την προσέλκυση τόσο ξένων όσο και εγχώριων στρατηγικών εταίρων. Εωσότου “ξεκαθαρίσει” το πρόβλημα της Ελλάδας, οι αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων των τραπεζών θα είναι ανασταλτικός παράγοντας για συνέργιες.
■ Όλες οι μεγάλες τράπεζες είναι κερδοφόρες μέχρι σήμερα: η κατάσταση δεν έχει καταστεί ακόμη κρίσιμη για συνέργιες.
■ Υπήρξαν πολλές προσπάθειες για συγχωνεύσεις και εξαγορές τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, οι οποίες όμως έπεσαν στο κενό, είτε λόγω αποτίμησης ή λόγω διαχειριστικών θεμάτων. Δεν πιστεύει η CS ότι αυτά τα ζητήματα έχουν επιλυθεί.


NPLs Q3 Απομειώσεις Q3 (εκατ. ευρώ) Απομειώσεις Q4 (Ε) (εκατ, ευρώ) Tier 1 2010 (Ε)
ΕΤΕ 7,9% 343 384 12,5%
EFG Eurobank 9,2% 341 433 9,5%
Alpha Bank 7,8% 223 243 9,0%
Πειραιώς 6,3% 150 217 8,0%
Τρ. Κύπρου 7,0% 83 103 8,1%

Την ίδια ώρα, η CS εκτιμά ότι δύο είναι οι καταλύτες που θα επηρεάσουν τις μελλοντικές τραπεζικές συνεργασίες:
■ Μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με την αποτίμηση των χαρτοφυλακίων κρατικών ομολόγων. Αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί με διάφορους τρόπους: Εάν αποκλιμακωθούν οι ανησυχίες για τη φερεγγυότητα τη Ελλάδας, ή κάποια κυβερνητική ή ευρωπαϊκή κίνηση που θα ενισχύσει την αξιοπιστία των ελληνικών τραπεζών.
■ Οποιαδήποτε από τις τράπεζες αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα αποτελεσμάτων, κεφαλαιακής επάρκειας ή ρευστότητας.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η CS θεωρεί ότι αν τελικά προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την ATEBank, και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, δε θα είναι   ικανό να αλλάξει ουσιαστικά τη δομή του κλάδου.
Η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα συνεχίζει να επιδεινώνεται, αν και οι τράπεζες συνεχίζουν να διαθέτουν σημαντική κεφαλαιακή επάρκεια, παρατηρεί η CS. Σίγουρα θα υπάρξει αρνητική επίδραση του περιβάλλοντος στην κερδοφορία των τραπεζών. Μάλιστα, αναμένεται ότι οι προβλέψεις για τα προβληματικά δάνεια θα είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα, καθιστώντας παράλληλα σχεδόν μηδενική την πιστωτική επέκταση. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι αν και η αύξηση των στεγαστικών δανείων ήταν πολύ μικρή όλη αυτή την περίοδο, η τράπεζα θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι τα καταναλωτικά δάνεια και τα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έδειξαν καλύτερους ρυθμούς αύξησης. Η Credit Suisse πιστεύει ότι θα συνεχιστεί η εκροή καταθέσεων και η κερδοφορία.
Συγκεκριμένα:
Εκτιμήσεις κερδοφορίας των τραπεζών (σε εκατ. ευρώ)

Q2 2010 Q3 2010 Q4 2010 (E)
ΕΤΕ 126 113 72
EFG Eurobank 34 10 -14
Alpha Bank 49 37 14
Πειραιώς 3 4 -63
Τρ. Κύπρου 82 85 63

H CS μείωσε και τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνοντας τις ως εξής:


Τιμή Στόχος Σύσταση
ΕΤΕ 6,8 neutral
EFG Eurobank 4,4 neutral
Alpha Bank 4,2 underperform
Πειραιώς 3,2 underperform
Τρ. Κύπρου 3,4 outperform
TT 1,6 underperform
Emporiki Bank 2,8 underperform

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης