Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Γεωργιάδης (υπ.Οικονομικών Κύπρου): Καταστροφικό το σενάριο εξόδου από το ευρώ - Θα συνεχιστεί το αρνητικό σπιράλ της οικονομίας, αλλά θα μείνουμε στην Ευρωζώνη -Αντίθετος σε νέα βοήθεια προς την Κύπρο ο Dijsselbloem (Εurogroup)

tags :
Γεωργιάδης (υπ.Οικονομικών Κύπρου): Καταστροφικό το σενάριο εξόδου από το ευρώ - Θα συνεχιστεί το αρνητικό σπιράλ της οικονομίας, αλλά θα μείνουμε στην Ευρωζώνη -Αντίθετος σε νέα βοήθεια προς την Κύπρο ο Dijsselbloem (Εurogroup)
(upd) Την άποψη ότι η έξοδος της Κύπρου από την Ευρωζώνη θα συνιστούσε ένα καταστροφικό σενάρια διατυπώνει ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χ.Γεωργιάδης σε συνέντευξη του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Ο κ.Γεωργιάδης επισημαίνει πως το αρνητικό σπιράλ της οικονομίας θα συνεχιστεί αλλά υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι η καλύτερη εξέλιξη για την Κύπρο είναι η παραμονή της στο ευρώ.
Εν τω μεταξύ, την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο παροχής νέας βοήθειας προς την Κύπρο εκφράζει ο πρόεδρος του Εurogroup, Jeroen Dijsselbloem. "Το δάνειο των 10 δισεκ. ευρώ είναι το υψηλότερο δυνατό που μπορεί να αντέξει -και να αποπληρώσει- ο Κυπριακός λαός", δηλώνει χαρακτηριστικά.
Μιλώντας στην "Καθημερινή", ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι "η κατάσταση στην Κύπρο ήταν τόσο προβληματική, η εικόνα των τραπεζών τόσο κακή, ώστε οι διαθέσιμες επιλογές ήταν ελάχιστες. Ενα μεγαλύτερο δάνειο στη χώρα, για να καλυφθούν και οι ανάγκες των δύο μεγάλων τραπεζών, θα δημιουργούσε ένα αβάσταχτο φορτίο χρέους για τους πολίτες της, ένα χρέος που δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση βιώσιμο. Τα 10 δισ. του Προγράμματος είναι το ανώτερο ποσό δανείου που μπορεί να σηκώσει στις πλάτες της η Κύπρος και τώρα και στο μέλλον και φυσικά να το αποπληρώσει".
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η συμμετοχή των καταθετών ήταν μονόδρομος. "Επρεπε να συμβάλουν και οι ίδιες τράπεζες της χώρας με τρόπο δίκαιο και αναλογικό στη διάσωσή τους και της Κύπρου. Στη δεύτερη συνεδρίαση του Eurogroup, λοιπόν, αποφασίσαμε ότι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος ήταν η απομείωση των ανασφάλιστων καταθέσεων (bail in). Δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά. Η κατάσταση στην Κύπρο ήταν πολύ ιδιάζουσα, πολύ προβληματική και μοναδική. Στο τέλος της ημέρας, αυτή ήταν η μόνη λύση. Τουλάχιστον, καταφέραμε να βρούμε μία λύση για τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Πλέον η πρόκληση για εμάς είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε, μέσω των διαρθρωτικών κονδυλίων και των πολιτικών συνοχής της Ε.Ε, ώστε να βοηθήσουμε την κυπριακή οικονομία να ανακάμψει το συντομότερο δυνατόν", υποστηρίζει ο Jeroen Dijsselbloem.
Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", στις επαφές του με ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες κυβερνήσεων, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ζήτησε την αύξηση της κατανομής ευρωπαϊκών κονδυλίων προς τη χώρα, από τη νέα Προγραμματική Περίοδο (2014-2020), κατά 300 έως 400 εκατ. ευρώ. Το επιχείρημα της Λευκωσίας είναι ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον στο νησί είναι τελείως διαφορετική απ’ ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης