Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι φθηνές αποτιμήσεις ωθούν εισηγμένες και το 2011 στην έξοδο από το ΧΑ

tags :
Οι φθηνές αποτιμήσεις ωθούν εισηγμένες και το 2011 στην έξοδο από το ΧΑ
Χρονιά εξόδου εισηγμένων από το ΧΑ θα είναι και το 2011 όπως εκτιμούν μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρίες, καθώς η αποστροφή των επενδυτών προς τις μετοχές και οι ιστορικά χαμηλές αποτιμήσεις των εισηγμένων αποτελούν δέλεαρ για τους για τους βασικούς μετόχους να οδηγήσουν τις εταιρίες τους.
Σχετικά με τις αποχωρήσεις εταιριών από το ΧΑ ο πρόεδρος του ΧΑ Σωκράτης Λαζαρίδης αναγνωρίζει το πρόβλημα της εξόδου εισηγμένων ωστόσο πιστεύει ότι η βελτίωση του κλίματος θα ανακόψει την έξοδο επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι συμπληρώνονται 2 έτη χωρίς να υπάρχει νέα εισαγωγή στη Κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Όπως δηλώνουν στο www.bankingnews.gr χρηματιστές και υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΧΑΕ η έξοδος εισηγμένων από το ΧΑ αποδίδεται σε 2 βασικούς λόγους: ο πρώτος λόγος είναι η στρατηγική των πολυεθνικών να διατηρούν στα χρηματιστήρια μόνο τις μητρικές επιχειρήσεις και να πραγματοποιούν απορρόφηση και διαγραφή των θυγατρικών τους ενώ ο δεύτερος λόγος είναι οι σημερινές χαμηλές αποτιμήσεις που επιτρέπουν στους βασικούς μετόχους να πληρώνουν με χαμηλό τίμημα για να οδηγήσουν τις εισηγμένες εκτός της χρηματιστηριακής αγοράς.
Από το 2004 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2009 37 εταιρίες αποσύρθηκαν από το ΧΑ λόγω συγχώνευσης, 15 λόγω δημόσιας πρότασης και 42 μετοχές διεγράφησαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λόγω πολυετούς απουσίας από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές αφού είχαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Μόνο για το 2010 έχουν διαγραφεί 8 εισηγμένες ενώ εντός τους 2011 κινδυνεύουν με αυτόματη διαγραφή 20 εισηγμένες λόγω αναιμικής εμπορευσιμότητας και ασθενικού κύκλου εργασιών.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης