Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Societe Generale: Προσοχή! Αν η ΕΚΤ δεσμευθεί για περισσότερα από όσα μπορεί να πράξει, οι αγορές θα χάσουν την πίστη τους στην Ευρωζώνη - Δημοσιονομική προσαρμογή και μεταρρυθμίσεις δεν θα φέρουν την ανάπτυξη πριν το 2014...

Societe Generale: Προσοχή! Αν η ΕΚΤ δεσμευθεί για περισσότερα από όσα μπορεί να πράξει, οι αγορές θα χάσουν την πίστη τους στην Ευρωζώνη - Δημοσιονομική προσαρμογή και μεταρρυθμίσεις δεν θα φέρουν την ανάπτυξη πριν το 2014...
Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, υπό το βάρος της συνεχιζόμενης κρίσης χρέους, κρούει στην τελευταία 27σέλιδη έκθεσή της η Societe Generale.
"Πως τα πάει η ευρωπαϊκή οικονομία στην τρέχουσα συγκυρία;" διερωτάται ο οίκος στη νέα αυτή έκθεσή  του, υπό τον τίτλο "On our minds - Week Ahead - Strong contrasts in GDP data", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Kαι απαντά: Από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε και διατυπώσαμε την πρόβλεψη για ύφεση 0,6% στην Ευρωζώνη κατά το τρέχον έτος, 2013, πληθαίνουν οι φωνές εκείνες που αναμένουν μεγάλη συρρίκνωση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ για φέτος.
"Oι ανησυχίες για ύφεση της γερμανικής οικονομίας, ήτοι της ισχυρότερης οικονομίας της ΕΕ, τρομάζουν τις αγορές", παραδέχεται η Societe Generale, ωστόσο, όπως εξηγεί, το γερμανικό ΑΕΠ πολύ γρήγορα θα ανακάμψει. Το ανησυχητικό όμως είναι, προσθέτει ο οίκος, η συνεχιζόμενη ύφεση μέσα στην οποία έχουν βυθιστεί χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.
H θέση των αναλυτών της Societe Generale για την Ευρωζώνη είναι η εξής: H συνεχιζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή που ακολουθούν τα κράτη μέλη και η ανάγκη για περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα κρατήσουν σε υποτονικά επίπεδα την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας μέχρι το 2014.
Πως μπορεί όμως να συμβάλλει στη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η Ευρωζώνη η ΕΚΤ; Αυτό είναι το επόμενο ερώτημα που διατυπώνει ο οίκος στην εν λόγω έκθεσή του. Και προειδοποιεί: Προσοχή! Οι διεθνείς αγορές μπορεί να απογοητευθούν σφόδρα, αν η ΕΚΤ δημιουργήσει μεγαλύτερες προσδοκίες από όσα μπορεί τελικά να πράξει... Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Societe Generale, η ΕΚΤ δεν μπορεί τη δεδομένη στιγμή να κάνει τίποτα περισσότερο από το εξής: Να παράσχει -  σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) - περιορισμένη χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις που το έχουν ανάγκη.
"Mπορεί η ΕΚΤ να κάνει περισσότερα για την Ευρωζώνη;", είναι ένα ακόμη ερώτημα στο οποίο επιχειρεί να απαντήσει ο οίκος.       Kαι εξηγεί: Tην περασμένη εβδομάδα οι αγορές αντέδρασαν θετικά στο παράθυρο που άνοιξε ο διοικητής της ΕΚΤ, Μario Draghi, για αρνητικά επιτόκια καταθέσεων.
"Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν για την αποτελεσματικότητα και τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί μια τέτοια κίνηση", υποστηρίζει τέλος η Societe Generale.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης