Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αισιόδοξη η Morgan Stanley για τις ευρωπαικές μετοχές - Ποιες τράπεζες έπληξε η άνοδος των CDS;

Αισιόδοξη η  Morgan Stanley για τις ευρωπαικές μετοχές - Ποιες τράπεζες έπληξε η άνοδος των CDS;
Ιδιαίτερα αισιόδοξη για την πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών εμφανίζεται η Morgan Stanley στην τελευταία 14σέλιδη έκθεση της με τίτλο «Equity implications of ECB QE» (σημάδια στις αγορές από τη νομισματική χαλάρωση της ΕΚΤ), στην οποία επισημαίνει ότι αναμένει από τους Ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν σημαντικές αποφάσεις ώστε να σταματήσουν τη μετάδοση της δημοσιονομικής και τραπεζικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη.
Τέτοιες αποφάσεις μπορεί να είναι περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, στην οποία μπορεί να περιλαμβάνεται και ένα σχέδιο παρόμοιο με τις μαζικές αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί η Fed, ή μπορεί να περιλαμβάνει και την έκδοση ευρωομολόγου. Ακόμη, μπορεί να αυξηθεί το ποσό που διατίθεται για το μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ζώνης, ή τέλος να μετεξελιχθεί η ευρωζώνη σε μία ομοσπονδία. Υπάρχει βέβαια και το αρνητικό σενάριο, αυτό της σταδιακής διάλυσης της ευρωζώνης, ωστόσο οι συνέπειες θα είναι τόσο σημαντικές που μάλλον δεν έχει πολλές πιθανότητες μία τέτοια εξέλιξη.
Οι αγορές έχουν αποτυπώσει στα ταμπλό τις ανησυχίες τους για την πορεία της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, και αυτό φαίνεται κυρίως στην αγορά ομολόγων, η οποία 11 μήνες σχεδόν μετά το ξέσπασμα της κρίσης παραμένουν «εύθραυστες». Σε περίπτωση που η Ευρώπη αποφασίσει να προχωρήσει σε περαιτέρω νομισματική χαλάρωση, τότε αυτό θα φανεί αμέσως στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, και ιδιαίτερα στις τραπεζικές μετοχές. Μάλιστα, όπως θεωρεί η MS η πτώση που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα από τις ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους έκανε ιδιαίτερα ελκυστικές τις αποδόσεις των μετοχών αυτών.

Μετοχές που επλήγησαν περισσότερο από την άνοδο των CDS (κυρίως Ισπανίας)
Τράπεζα Πτώση (%)
Banco Santander 53,9
EFG Eurobank 52
National Bank of Greece 49
Banco Popular Espanol 42,3
Unicredit 41,1
ING Groep 39,7
Societe Generale 38,8
Intesa SanPaolo 36,7
Alpha Bank 34,9
BNP Paribas 34,1
Bank Ireland 33,4
Banco Espirito Santo 33,3
Credit Agricole 33,3
Raiffeisen Bank 33,2
Banco Popolare 32,7
TT Hellenic Postbank 29,8
12μηνη βάση

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης