Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ – Δεν θα υπάρξει νέα μείωση επιτοκίων έως και τα τέλη του 2014 εκτιμούν αναλυτές – Υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης η ΕΚΤ

tags :
Τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ – Δεν θα υπάρξει νέα μείωση επιτοκίων έως και τα τέλη του 2014 εκτιμούν αναλυτές – Υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης η ΕΚΤ
Στην εκτίμηση ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε νέα μείωση του βασικού της επιτοκίου, το οποίο σήμερα διαμορφώνεται στα ιστορικά χαμηλά του 0,5%, έως τα τέλη του 2014 συγκλίνουν ολοένα και περισσότεροι αναλυτές.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το πρακτορείο Bloomberg, οι 27 στους 32 οικονομολόγους εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει νέα μείωση του επιτοκίου κατά τη διάρκεια του 2013 (μόλις πέντε βλέπουν μια μείωση στα επίπεδα του 0,25%) ενώ οι περισσότεροι από τους μισούς υποστηρίζουν πως η ΕΚΤ δεν θα αναλάβει «δράση» για τη μείωση του βασικού της επιτοκίου έως και τα τέλη του 2014.
«Δεν περιμένω άλλη μείωση επιτοκίου από την ΕΚΤ. Ο πληθωρισμός θα κινηθεί ξανά κοντά στα επίπεδα του 2% ενώ αναμένουμε μια μέτρια οικονομική ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους» υποστηρίζει ο Marco Valli, οικονομολόγος στη UniCredit Global Research.
Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έπεσε τον Απρίλιο στο 1,2% (από 1,7% που ήταν τον Μάρτιο), ποσοστό που αποτελεί και το χαμηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2010, τη στιγμή που η ΕΚΤ, στο σημερινό μηνιαίο δελτίο της, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 1,7% το 2013 (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,8%) και στο 1,6% το 2014 (από 1,8%).
Βάσει της έρευνας του Bloomberg, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα προβλέπουν ότι ο μέσος όρος του πληθωρισμού θα διαμορφωθεί στο 1,6% τόσο για το 2013 όσο και για το 2014. Επιπλέον, η ΕΚΤ υποβάθμισε σήμερα τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, εκτίμησε ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί στο 0,4% το 2013 (έναντι 0% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη) και ότι θα ανέλθει στο 1% το 2014 (από 1,1%).
Στην έρευνα του Bloomberg, οι οικονομολόγοι προέβλεπαν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,5% και ανάπτυξη 1% το 2014, εκτιμήσεις που συγκλίνουν πλέον με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ.
«Υπάρχει το ενδεχόμενο η ανάκαμψη να μην επιτευχθεί σύντομα και η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη να είναι επίπεδη την ερχόμενη χρονιά. Τα επιτόκια θα μπορούσαν να μειωθούν ξανά και αυτό θα περιλάμβανε ακόμα και ένα αρνητικό καταθετικό επιτόκιο» τονίζει ο Nick Matthews, οικονομολόγος στη Nomura International.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης