Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η πολιτική επαναγοράς των τραπεζών στους ομολογιακούς τίτλους με discount έως 60% είναι απαράδεκτη – Οι τιμές των 10ετών ομολόγων έφθασαν στις 60 μ.β. – Είναι αδύνατο να προτείνουν επαναγορές….και συμμετοχή στις αμκ

   Η πολιτική επαναγοράς των τραπεζών στους ομολογιακούς τίτλους με discount έως 60% είναι απαράδεκτη – Οι τιμές των 10ετών  ομολόγων έφθασαν στις 60 μ.β. – Είναι αδύνατο να προτείνουν επαναγορές….και συμμετοχή στις αμκ
Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να υποστηριχθούν, να ορθοποδήσουν, οι αυξήσεις κεφαλαίου να πετύχουν, να καταστούν εκ νέου κερδοφόρες και κεφαλαιακά επαρκείς και βεβαίως να παραμείνουν στον ιδιωτικό τομέα.

Το αναφέρουμε αυτό για να επεξηγήσουμε την θέση μας όσο αφορά την πολιτική των τραπεζών με τις ομολογιακές τους εκδόσεις.
Το ζήτημα δεν είναι το banking αλλά η πολιτική των τραπεζών με τα σχέδια τους να επαναγοράζουν τίτλους με discount έως 60%.
Ξεκίνησε η Alpha bank, ακολούθησε η Eurobank και η Εθνική.
Η Alpha και η Εθνική ακολούθησαν μια στρατηγική υψηλών discount ενώ η Eurobank μια ιδιαίτερη πρόταση καθώς πληρώνει στην ονομαστική αξία τις ομολογιακές εκδόσεις αλλά υποχρεώνει όποιον συμμετάσχει στην διαδικασία να καλύψει αύξηση κεφαλαίου.
Οι τράπεζες επιχειρηματολογούν λέγοντας ότι στις πραγματικές τιμές αγοράς, επαναγοράζουν τα ομολογιακά και υβριδικά και προφανώς οι διαδικασίες είναι προαιρετικές.
Θεωρούν ότι με την διαδικασία αυτή βελτιώνονται οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που είναι βασική προτεραιότητα για όλο το σύστημα.
Όμως οι τράπεζες αποφεύγουν να δικαιολογήσουν το εξής πως είναι δυνατό η 10ετία στην Ελλάδα να διαπραγματεύεται στις 60 μονάδες βάσης και οι προσφορές των τραπεζών να είναι υπερβολικά δυσανάλογες.
Πως είναι δυνατό τα ομολογιακά των τραπεζών να μην έχουν βελτιωθεί άπαξ και ανακεφαλαιοποιούνται διαθέτοντας επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας;
Πως είναι δυνατό να μην στηρίζουν τις ίδιες τους τις εκδόσεις;
Είναι προκλητικό πάντως οι τράπεζες να ζητούν από τους κατόχους ομολογιακών εκδόσεων των τραπεζών να πωλήσουν με μεγάλα discount έως 60% και ταυτόχρονα να τους προτείνουν εναλλακτικά να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου.
Οι τράπεζες απέτυχαν να διαχειριστούν τις ομολογιακές τους εκδόσεις με τρόπο που θα τιμούσε τον μέτοχο με την εμπιστοσύνη που έδειξε αγοράζοντας πριν χρόνια ομολογιακές ή υβριδικές εκδόσεις τραπεζών.
Δεν μπορούν οι τράπεζες με πρόσχημα το Eurogroup να ακολουθούν τακτικές που είναι απαράδεκτες.
Τα αναφέρουμε όλα αυτά τονίζοντας με ξεκάθαρο τρόπο ότι η πολιτική των τραπεζών στο θέμα της επαναγοράς ομολόγων είναι 100% λανθασμένη.

Ποιες τράπεζες επαναγοράζουν


Στην επαναγορά προνομιούχων τίτλων με discount 60% ανακοίνωσε ότι προχωρά η Εθνική Τράπεζα.
Η τελική προθεσμία για την κατάθεση προσφορών ορίστηκε η 22α Μαΐου.
Αναλυτικά οι προσφερόμενοι τίτλοι:
- Εγγυημένοι προνομιούχοι τίτλοι κυμαινόμενου επιτοκίου  Α σειράς, μη σωρευτικού μερίσματος και άνευ δικαιώματος ψήφου, συνολικής αξίας EUR 350.000.000
ΙSIN: XS0172122904
Hμερομηνία πρώτης αγοράς: 11 Ιουλίου 2013
Τιμή αγοράς:  40 τοις εκατό.
Υφιστάμενη ονομαστική αξία: EUR55.846.000
- Εγγυημένοι CMS-linked προνομιούχοι τίτλοι Β σειράς, μη σωρευτικού μερίσματος και άνευ δικαιώματος ψήφου, συνολικής αξίας EUR 350.000.000
ΙSIN: XS0203171755
Hμερομηνία πρώτης αγοράς: 3 Νοεμβρίου 2014
Τιμή αγοράς:  40 τοις εκατό
Υφιστάμενη ονομαστική αξία: EUR 38.237.000
- Εγγυημένοι CMS-linked προνομιούχοι τίτλοι Γ σειράς, μη σωρευτικού μερίσματος και άνευ δικαιώματος ψήφου, συνολικής αξίας USD 180.000.000
ΙSIN: XS0203173298
Hμερομηνία πρώτης αγοράς:  3 Νοεμβρίου 2014
Τιμή αγοράς: 40 τοις εκατό.
Υφιστάμενη ονομαστική αξία: USD 34.822.000
- Εγγυημένοι CMS-linked προνομιούχοι τίτλοι Δ σειράς, μη σωρευτικού μερίσματος και άνευ δικαιώματος ψήφου, συνολικής αξίας EUR 230.000.000
ΙSIN:  XS0211489207
Hμερομηνία πρώτης αγοράς:  16 Φεβρουαρίου 2015
Τιμή αγοράς:  40 τοις εκατό.
Υφιστάμενη ονομαστική αξία: EUR 38.744.000
- Εγγυημένοι προνομιούχοι τίτλοι σταθερού/κυμαινόμενου επιτοκίου της σειράς Ε, μη σωρευτικού μερίσματος και άνευ δικαιώματος ψήφου, συνολικής αξίας GBP 375.000.000
ΙSIN: XS0272106351
Hμερομηνία πρώτης αγοράς:  8 Νοεμβρίου 2016
Τιμή αγοράς: 40 τοις εκατό.
Υφιστάμενη ονομαστική αξία: GBP 9.158.000

Ενδεικτικό Χρονοδιάγραμμα:

Έναρξη των Προτάσεων: Ανακοίνωση των Προτάσεων. Το Πληροφοριακό Δελτίο καθίσταται διαθέσιμο από τον Εκπρόσωπο Προσφορών και δημοσιεύονται οι ανακοινώσεις των Προτάσεων.
Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Προθεσμία Λήξης: Τελική προθεσμία για τη λήψη έγκυρης Εντολής Προσφοράς από τον Εκπρόσωπο Προσφορών προκειμένου οι Κάτοχοι Τίτλων να μπορούν να αποδεχθούν τις Προτάσεις.
5 μ.μ. (ώρα Λονδίνου) την Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Η πρόταση της Eurobank

Η πρόταση της Eurobank να υποβάλλει πρόταση προς τους ομολογιούχους της τράπεζας εξαγοράζοντας στην ονομαστική αξία τους τίτλους αλλά υποχρεώνοντας τους να συμμετάσχουν σε αύξηση κεφαλαίου έως 580 εκατ ευρώ είναι καινοτόμος και σίγουρα πιο δελεαστική.
Δεν προστίθενται νέα κεφάλαια αλλά σίγουρα είναι ενδιαφέρουσα.
Στο πλαίσιο του  Liability Management Exercise, δηλαδή της διαχείρισης στοιχείων παθητικού η Eurobank και με στόχο να ενισχύσει τα κεφάλαια της από τους ιδιώτες μετόχους και να αυξήσει αριθμητικά τους ιδιώτες μετόχους της προχωράει σε μια ενδιαφέρουσα επενδυτικά κίνηση.
Προτείνει στους ομολογιούχους, υβριδικών ή ομολογιακών δανείων να συμμετάσχουν εθελοντικά σε μια διαδικασία επαναγοράς στην ονομαστική αξία δηλαδή θα πάρουν όσα κεφάλαια επένδυσαν  με την υποχρέωση όμως να συμμετάσχουν σε αύξηση κεφαλαίου έως 580 εκατ ευρώ.
Δηλαδή ένας ομολογιούχος αν είχε επενδύσει 100 χιλ ευρώ τρέχουσας αξίας 50 χιλιάδες ευρώ θα πάρει 100 χιλιάδες ευρώ όσα επένδυσε δηλαδή αλλά αυτά τα 100 χιλ θα τα επενδύσει σε αμκ και θα λάβει μετοχές υποχρεωτικά.
Όσοι δεν συμμετάσχουν στην διαδικασία θα αναμένουν στην λήξη των ομολόγων να πάρουν πίσω τα κεφάλαια τους.
Η Eurobank θέλει να μετατρέψει τους ομολογιούχους σε μετόχους.
Με βάση πληροφορίες στα ομολογιακά έχουν συμμετάσχει κατά βάση πελάτες private banking, θεσμικοί, εταιρίες που είχαν ρευστά διαθέσιμα ενώ περίπου 50 εκατ έχει καταβάλλει ο πρώην μέτοχος της Eurobank η οικογένεια Λάτση.
Με την κίνηση αυτή η Eurobank αυξάνει το ιδιωτικό κεφάλαιο και ταυτόχρονα αυξάνει και τους ιδιώτες μετόχους της που μειώθηκαν δραστικά μετά την δημόσια πρόταση.

Η διαδικασία

Α)Η Eurobank εξαγοράζει στην ονομαστική τους αξία ομολογιακούς και υβριδικούς τίτλους  και
B) Ταυτόχρονη υποχρέωση συμμετοχής των κομιστών των Τίτλων με το ποσό της εξαγοράς σε νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, καλυπτόμενη με μετρητά, σε τιμή έκδοσης ίδια με την τιμή έκδοσης των κοινών μετοχών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 5.8 δισ. που κάλυψε το ΤΧΣ.
Η συμμετοχή των κομιστών των τίτλων στο πρόγραμμα διαχείρισης στοιχείων παθητικού εναπόκειται στη διακριτική τους ευχέρεια και το σύνολο του ονομαστικού ποσού των τίτλων που θα αποδεχθεί η Τράπεζα δεν θα υπερβαίνει τα 580 εκ. ευρώ, έναντι συνολικού υπολοίπου στην αγορά ονομαστικής αξίας τίτλων 663 εκ. ευρώ, περίπου.
Η Eurobank, συγκάλεσε Έκτακτη Γενική Συνέλευση την Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013 με θέμα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών μέχρι ποσού 580 εκατ. ευρώ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στους κατόχους πέντε σειρών υβριδικών τίτλων (Lower Tier 1 - Series A, B, C, D and E) και μίας σειράς τίτλων μειωμένης εξασφάλισης (Lower Tier 2), με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων κοινών και προνομιούχων μετόχων της.
Η παραπάνω πρωτοβουλία ενισχύει περαιτέρω την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας, επιπροσθέτως των 5,8 δισ. που πρόσφατα καλύφτηκαν από το ΤΧΣ.
Η νέα αύξηση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του προσεχούς Ιουνίου, μετά την έκδοση των κατά νόμο απαιτούμενων αδειών και εγκρίσεων.

Η περίπτωση της Alpha bank

Η Alpha bank στην προσπάθεια να βελτιώσει τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας ανακοίνωσε ότι προτείνει στους κατόχους ομολόγων έκδοσης να τους επαναγοράσει τους τίτλους που κατέχουν με discount σε σχέση με τις τιμές έκδοσης.
Η Alpha bank επειδή είχε ανάγκη τα κεφάλαια καθώς στοχεύει στο 10% της αμκ δεν μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Eurobank που αντικειμενικά είναι καλύτερο για τους ομολογιούχους.
Η διαδικασία έχει ένα στόχο, να δώσει την δυνατότητα στους κατόχους ομολόγων αντί να περιμένουν έως την λήξη των ομολόγων να πάρουν ρευστότητα άμεσα.
Όσοι συμμετάσχουν στην διαδικασία και αποδεχθούν τους όρους δεν μπορούν να διεκδικήσουν τίποτε από την Alpha bank.
Όσοι δεν συμμετάσχουν θα περιμένουν ή στην λήξη των ομολόγων ή σε μια μελλοντική πρόταση επαναγοράς με καλύτερους όρους.
Το κλειδί στο πρόγραμμα επαναγοράς της Alpha bank είναι οι όροι.
Το 2012 συγκεκριμένα 20 Απριλίου του 2012 είχε ανακοινώσει ένα πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.
Αναφέρουμε ενδεικτικά στο ομόλογο XS0159153823 είχε προτείνει τιμή επαναγοράς στο 40% της αρχικής αξίας.
Στο ομόλογο XS0313221110 είχε προταθεί τιμή επαναγοράς 60% της αρχικής αξίας.
Το 2012 είχαν τεθεί στο πρόγραμμα επαναγοράς συνολικά 5 εκδόσεις και είχαν συμμετάσχει ομολογιούχοι της Alpha που κατείχαν 644 εκατ ευρώ ομόλογα αρχικής αξίας, ονομαστικής αξίας.
Το συνολικό ανεξόφλητο ποσό κεφαλαίου ήταν 338 εκατ ευρώ.
Αυτά συνέβησαν το 2012.
Πριν λίγες ημέρες η Alpha bank επανήλθε με νέο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων tier 1, tier II και τίτλων μειωμένης εξασφάλισης.
Το πρόγραμμα επαναγοράς ισχύει έως τις 9 Μαΐου του 2013.
Στις 10 Μαΐου του 2013 αναμένονται οι ανακοινώσεις και στις 14 Μαΐου θα οριστεί η ημερομηνία διακανονισμού δηλαδή πότε θα πληρωθούν τα κεφάλαια στους ομολογιούχους που συμμετείχαν στην πρόταση επαναγοράς.
Συνήθως η καταβολή των κεφαλαίων είναι D+25 δηλαδή έως 25 ημέρες από την ημερομηνία διακανονισμού.
Στην ουσία της υποθέσεως επαναγοράς ομολόγων, το πρώτο στοιχείο που πρέπει να αναφερθεί είναι οι όροι επαναγοράς.
Παρατηρείται ότι το ομόλογο με ISIN XS0159153823 έχει επανέλθει με τιμή επαναγοράς 35% της αρχικής αξίας της ονομαστικής αξίας.
Δηλαδή το 2012 η τιμή επαναγοράς ήταν στο 40% και το 2013 στο 35% δηλαδή με ακόμη χειρότερους όρους.
Στο ομόλογο με ISIN XS0313221110 η τιμή επαναγοράς είναι στο 55% της ονομαστικής αξίας ενώ το 2012 ήταν στο 60% της ονομαστικής αξίας.
Συνολικά 5 εκδόσεις ομολογιακών της Alpha βρίσκονται στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων με τιμές επαναγοράς στο 35% για 2 εκδόσεις και 55% για 3 εκδόσεις της τράπεζας έναντι των ονομαστικών αξιών.
Τα ανεξόφλητα κεφάλαια των ομολογιακών που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα επαναγοράς ανέρχονται σε 315 εκατ ευρώ.
Το πρώτο βασικό στοιχείο που πρέπει να αποτιμηθεί είναι ότι οι όροι επαναγοράς είναι χειρότεροι σε σχέση με το παρελθόν.
Εν θα αναμενόταν τα ομολογιακά να έχουν βελτιωθεί ή όσο πλησιάζουμε προς την λήξη τους οι τιμές να αυξάνονται αυτό δεν έχει συμβεί.
Ωστόσο κάθε επενδυτής θα κρίνει, θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα αποφασίσει αν θα πρέπει να συμμετάσχει στην επαναγορά ή να αναμένει στην λήξη των ομολόγων ώστε να λάβει το αρχικό ποσό της επένδυσης του.

(Πρώτη ενημέρωση: 08:13)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης