Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Για το 2012 μετατίθεται η ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του ΤΤ

Για το 2012 μετατίθεται η ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του ΤΤ
Με σχετικά περίτεχνο τρόπο το ελληνικό δημόσιο έθεσε θέμα πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο αναθεωρημένο μνημόνιο ωστόσο τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κεφάλαιο ΤΤ θα εξετασθεί από το 2012.

Συγκεκριμένα στο μνημόνιο ανέφερε ότι οι  συμμετοχές σε ΤΤ και οι έμμεσες συμμετοχές στην Attica bank θα μπορούσαν να πωληθούν όταν η κυβέρνηση αξιολογήσει τις συνθήκες ως κατάλληλες λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας στην επιλογή μελλοντικών αγοραστών.
Το ελληνικό δημόσιο κατέχει το 34% του ΤΤ και το 41,5% έμμεσα της Attica bank μέσω του 19% του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και 22,5% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο διαθέτει 17,4 δις ευρώ ενεργητικό, 8 δις δάνεια, 12,5 δις ευρώ καταθέσεις άρα πλεόνασμα ρευστότητας 4,5 δις ευρώ και κεφάλαια 910 εκατ ευρώ.
Πρόσφατα το www.bankingnews.gr είχε αναφέρει ότι όποιος αγόραζε το 34% του ΤΤ θα απορροφούσε την τράπεζα με ανταλλαγή μετοχών θα καρπωνόταν το όφελος της ρευστότητας και της καλής ποιότητας των δανείων και το αποτέλεσμα στην οικονομία ως συνέργεια και κέρδος θα ήταν μάλλον μηδενικό.
Το μόνο όφελος και αυτό βραχυχρόνιο θα το είχε το δημόσιο το οποίο θα λειτουργήσει ως κερδοσκόπος ποντάροντας σε μεγάλη άνοδο της κεφαλαιοποίησης του ΤΤ που αποτιμάται στα 960 εκατ με στόχο να επιτύχει ένα καλό τίμημα.
Το 34% την τρέχουσα περίοδο αποτιμάται στα 326 εκατ ευρώ και αν έφθασε στα 450  εκατ για το 34% δηλαδή premium 38% επί της ουσίας δεν θα άλλαζε τα δεδομένα
Η Εθνική αν αποκτούσε το ΤΤ, σχετικά εύκολο για τα δεδομένα της τράπεζας δεν προσέφερε μικρό value.
Μεγαλύτερη αξία θα προσέφερε στην Eurobank και ακόμη μεγαλύτερο στην Marfin.
Η Εθνική ελέγχει το 6% του ΤΤ, η Eurobank επίσης το 6% και η Marfin το 4,5% περίπου.
Στο παρελθόν ενδιαφέρον είχε δείξει και το Γαλλικό Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το Caisse D’ Epargne.
Όμως το καίριο ερώτημα παραμένει η πώληση του ΤΤ δεν θα δημιουργήσει momentum στην Οικονομία θα ευνοήσει μόνο την τράπεζα που θα το εξαγοράσει και μόνο άρα το όφελος θα είναι εταιρικό και όχι ευρύτερο οικονομικό.
Η πώληση του ΤΤ είναι η εύκολη λύση.
Ο δύσκολος δρόμος θα είναι το ΤΤ να μην πωληθεί αλλά να αποκτήσει χαρακτήρα το ΤΤ θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε μια boutique τράπεζα μια μικρή επενδυτή τράπεζα που θα έχει και εμπορικά χαρακτηριστικά και θα διαδραματίζει ρόλο παρεμβατικό στην κοινωνία και οικονομία.
Η πώληση του ΤΤ είναι ο εύκολος δρόμος, το αγοράζει η Εθνική ή η Eurobank ή άλλη τράπεζα αλλά η ουσία για την οικονομία ποια θα είναι;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης