Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η ΑΤΕ Bank κινδυνεύει με υπαιτιότητα του δημοσίου – Πλησιάζουν απειλητικά τα νέα ευρωπαϊκά stress tests

tags :
  Η ΑΤΕ Bank κινδυνεύει με υπαιτιότητα του δημοσίου  – Πλησιάζουν απειλητικά τα νέα ευρωπαϊκά  stress tests
Η προσπάθεια κεφαλαιακής ενίσχυσης της ΑΤΕ είναι έωλη.
Γιατί όμως; Το ελληνικό δημόσιο έχει δηλώσει ότι τον Ιανουάριο θα αποφασίσει για το ακριβές ύψος και τον τρόπο κεφαλαιακής ενίσχυσης της ΑΤΕ. Πέντε μήνες μετά τα ευρωπαϊκά stress tests το ελληνικό δημόσιο δεν έχει καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα ενισχύσει κεφαλαιακά την τράπεζα.

Η διοίκηση έχει αναφερθεί ότι η αύξηση θα είναι ύψους 1 δις ευρώ ενώ ταυτόχρονα το ελληνικό δημόσιο μέσω του μνημονίου αναφέρει ξεκάθαρα ότι από αυτή την αύξηση δεν θα επιβαρυνθεί καθώς ενδέχεται να αντλήσει πόρους από το πλεόνασμα των αποθεματικών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Πρόσφατα το www.bankingnews.gr τόνιζε ότι υπάρχουν πολλά νομικά κενά όσον αφορά την χρήση των αποθεματικών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Συγκεκριμένα τονιζόταν ότι μεγάλο μέρος της αύξησης κεφαλαίου του 1 δις ευρώ θα καλυφθεί από την μετατροπή των προνομιούχων σε κοινές μετοχές ύψους 675 εκατ ευρώ.
Ωστόσο  η συνολική συμμετοχή του δημοσίου είναι 770 εκατ ευρώ άρα υπάρχει και μια διαφορά 105 εκατ έως ότου καλυφθεί το 77% του 1 δις ευρώ της σχεδιαζόμενης αύξησης.
Παράλληλα το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο και για την μη κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου, οπότε θα χρειασθεί να καταβάλλει περισσότερα χρήματα.
Όμως μια σημαντική παράμετρος είναι ότι το ελληνικό δημόσιο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μέρος των αποθεματικών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων   ώστε να καλύψει την αύξηση κεφαλαίου της ΑΤΕ bank.
Νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι μια τέτοια διαδικασία δεν είναι σαφές αν είναι σύννομη με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία ενώ μπορεί να τεθεί θέμα εκ νέου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία έθεσε θέμα για την ΑΤΕ Bank.
Είναι πολύ πιθανό να τεθεί θέμα και ως προς την διαδικασία αλλά και ως προς το αποτέλεσμα.
Έωλη και ασαφής η συμμετοχή του δημοσίου ενώ τον Ιανουάριο δεν είναι σίγουρο αυτό που θα επιχειρήσει το δημόσιο ότι θα μπορεί να υλοποιηθεί πλησιάζουν απειλητικά τα νέα stress tests στην Ευρώπη από τα οποία δεν θα περάσει η ΑΤΕ.
Αν η αύξηση δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα νέα stress tests υπάρχει κίνδυνος η ΑΤΕ που θα κοπεί για δεύτερη φορά να οδηγηθεί σε βίαιες ανατροπές σοκ.
Η ΑΤΕ κινδυνεύει και υπαίτιο είναι το ελληνικό δημόσιο καθώς ως βασικός μέτοχος με ποσοστό 77% θα έπρεπε ήδη από το καλοκαίρι να έχει τακτοποιήσει το κεφαλαιακό ζήτημα της τράπεζας.
Παρήλθαν 5 μήνες αδράνειας του κράτους, ενός κράτους που δεν ήθελε απλά να βάλει νέα χρήματα στην ΑΤΕ και ψάχνει λύσεις ημίμετρα ώστε να καλύψει τις υποχρεώσεις του.

Πέρασε η ρύθμιση για μείωση των αποδοχών 10% στην ΑΤΕ

Η θυσία των εργαζομένων στην ΑΤΕ οι οποίοι θα δουν να μειώνονται οι αποδοχές τους κατά 10% ας πιάσει τόπο καθώς το μέλλον της τράπεζας είναι έωλο…..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης