Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Credit Suisse: Επενδυτές, ετοιμαστείτε! Διαμορφώνονται οι συνθήκες για μια πιο επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ - Πως η πτώση των τιμών του πετρελαίου μπορεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης

Credit Suisse: Επενδυτές, ετοιμαστείτε! Διαμορφώνονται οι συνθήκες για μια πιο επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ - Πως η πτώση των τιμών του πετρελαίου μπορεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης
Η μείωση του πληθωρισμού που προκύπτει από την πτώση των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να υιοθετήσει μια πιο επεκτατική νομισματική πολιτική, σύμφωνα με νέα έκθεση της Credit Suisse.
«Η συμβολή της ενέργειας στον πληθωρισμό της ευρωζώνης είναι τώρα πιθανό να είναι χαμηλότερη. Για τη ζώνη του ευρώ, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μείωση του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να υποχωρεί κοντά στο 1% αργότερα μέσα στο 2013, ενώ για τη Βρετανία δεν αποκλείεται να μειωθεί ακόμη και κάτω από αυτό το επίπεδο, επισήμανε η Credit Suisse.
"Αυξάνεται πλέον η πιθανότητα, η πολιτική τόσο από την Τράπεζα της Αγγλίας όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να είναι πιο επεκτατική από ό,τι κανονικά θα ήταν αν ο πληθωρισμός παρέμενε στα ίδια επίπεδα", αναφέρει χαρακτηριστικά η ελβετική τράπεζα στην έκθεση της.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν τα αποθέματα τους μετά την περικοπή των προβλέψεων της ζήτησης πετρελαίου, καθώς και εξαιτίας των οικονομικών στοιχείων που ανακοινώνονται από τις ΗΠΑ και την Κίνα, τους μεγαλύτερους δηλαδή καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο.
Σύμφωνα με την Credit Suisse, η τιμή του πετρελαίου είναι 20% χαμηλότερα από την κορυφή του περασμένου Αυγούστου, σε όρους ευρώ, και κατά 15% κάτω από το μέσο όρο του 2012.
Στο «βασικό σενάριο» της Credit Suisse, προβλέπει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν στα ίδια με τα τωρινά επίπεδα, με αποτέλεσμα την πτώση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ από τον Ιούνιο και μετά.
Επιπλέον, οι αναλυτές της Credit Suisse δηλώνουν ότι μία πτώση της τάξεως του 20% στην τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να τονώσει την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ κατά 0,3-0,4 εκατοστιαίες μονάδες, αλλά μόνο αν η πτώση των τιμών οφείλεται στην καμπύλη προσφοράς και ζήτησης, και όχι στην πτώση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Αν η πτώση στην τιμή του πετρελαίου οφείλεται σε μια απότομη επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, τότε μια τέτοια εξέλιξη θα είναι αρνητική για την Ευρώπη, δεδομένης της εξάρτησής της από την εξωτερική ζήτηση.
Ωστόσο, αν μέρος ή το σύνολο της πτώσης οφείλεται στην προμήθεια, τότε μπορεί να αποδειχθεί θετική για τη ανάπτυξη, ανέφεραν οι αναλυτές της Credit Suisse.
Τέλος, η ίδια η ελβετική τράπεζα ανέφερε ότι η πτώση των τιμών θα μπορούσε να ωφελήσει και τις εμπορικές δραστηριότητες της Ισπανίας και της Ιταλίας, αφού αυτές οι δύο χώρες έχουν μεγάλη εξάρτηση επηρεάζοντας τις εισαγωγές τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης