Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πρώτη προτεραιότητα για την ΕΕ η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και των φορολογικών παραδείσων – Ανθίσταται η Αυστρία υποστηρίζοντας ότι η ανταλλαγή τραπεζικών στοιχείων δεν είναι απαραίτητη

tags :
 Πρώτη προτεραιότητα για την ΕΕ η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και των φορολογικών παραδείσων – Ανθίσταται η Αυστρία υποστηρίζοντας ότι η ανταλλαγή τραπεζικών στοιχείων δεν είναι απαραίτητη
Τη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και των φορολογικών παραδείσων κηρύσσει πρώτη της προτεραιότητα η ΕΕ. Το θέμα φαίνεται ότι κυριαρχεί στις διαβουλεύσεις των υπουργών Οικονομικών που συνεδριάζουν στο Δουβλίνο, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
Σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών W. Schaueble και τέσσερις ευρωπαίοι ομόλογοί του θέτουν ως προτεραιότητα την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ενώ στο στόχαστρο τους μπαίνουν και οι λεγόμενοι «φορολογικοί παράδεισοι. Οι πέντε ισχυροί  επεδίωξαν και κατάφεραν να φέρουν το θέμα στο τραπέζι του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών. Στόχος της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας είναι η «αυτόματη διαβίβαση τραπεζικών πληροφοριών των ξένων καταθετών στις φορολογικές υπηρεσίες των χωρών τους». Ωστόσο, η Αυστρία προβάλλει ισχυρή αντίσταση στα εν λόγω σχέδια. Οι πέντε ισχυροί απευθύνουν έκκληση στις άλλες χώρες της ΕΕ υπέρ της συνεπούς καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Η Πολωνία είναι η επόμενη χώρα που γίνεται μέλος του άτυπου κλαμπ. Συνολικά 25 από τις 27 χώρες της ΕΕ αποδέχονται τη ρύθμιση για τη διαβίβαση των τραπεζικών πληροφοριών. Σύντομα, θα προσχωρήσει στην πλειοψηφία και το Λουξεμβούργο που ήδη έχει αποφασίσει να χαλαρώσει το τραπεζικό απόρρητο. «Επιδιώκουμε μια γενική αρχή για την ανταλλαγή των τραπεζικών στοιχείων στην ΕΕ χωρίς καμία εξαίρεση», τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί σε κοινή συνέντευξή τύπου με πέντε από τους ομολόγους του.
Σήμερα το πρωί η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μ. Fekter επανέλαβε τη θέση της χώρας της ότι η ανταλλαγή τραπεζικών στοιχείων δεν είναι απαραίτητη, καθώς η Αυστρία αποδίδει τον «παρακρατούμενο φόρο στη πηγή» ανώνυμα. Ωστόσο ο καγκελάριος της Αυστρίας Werner Faymann εμφανίζεται διατεθειμένος να διαπραγματευτεί και αναμένει το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων των πέντε ισχυρών σε διεθνές επίπεδο. Σε περίπτωση συμφωνίας της ΕΕ με τις ΗΠΑ, θα πρέπει να προβλέπεται και η διαβίβαση στοιχείων από τις Πολιτείες Ντέλαγουερ και Νεβάδα, που είναι οι αμερικανικοί φορολογικοί παράδεισοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης