Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Citigroup - Μπορεί να υπάρξει και νέο haircut στις καταθέσεις της Κύπρου - Η Λευκωσία θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια, αλλά η τρόικα δεν θα της τα χαρίσει - Θέμα χρόνου η αναδιάρθρωση του χρέους

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Citigroup - Μπορεί να υπάρξει και νέο haircut στις καταθέσεις της Κύπρου - Η Λευκωσία θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια, αλλά η τρόικα δεν θα της τα χαρίσει - Θέμα χρόνου η αναδιάρθρωση του χρέους
Εξαιρετικά πιθανό χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο και νέου haircut στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών στο μέλλον η Citigroup, εκφράζοντας αμφιβολίες για τη δυνατότητα κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Λευκωσίας.
"Η Λευκωσία είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ανάγκης πρόσθετων κεφαλαίων στο μέλλον", σχολιάζει ο οίκος σε νέα 10σέλιδη έκθεσή του  "Euro Area: Sovereign Debt Crisis Update - MoU for Cyprus, Update on Macroeconomic Imbalances", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Από που όμως θα αντληθούν αυτά; Ο οίκος προβλέπει:
- Είτε η τρόικα θα παράσχει πρόσθετη οικονομική στήριξη προς τη Λευκωσία.
- Είτε θα υπάρξει νέο bail-in, ήτοι να επιβληθεί πρόσθετο haircut στις καταθέσεις.
Η ουσία όμως είναι ότι παρά την καταγραφή των δύο ανωτέρω επιλογών άντλησης κεφαλαίων για την Κύπρο, ο οίκος στην έκθεσή του τονίζει πως το ενδεχόμενο πρόσθετης στήριξης από τους δανειστές είναι εξαιρετικά απίθανο. Επομένως ο οίκος κρίνει πιθανό το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω haircut στις καταθέσεις...
"Η αναδιάρθρωση του κυπριακού χρέους καθίσταται πλέον πολύ πιθανή, αφού φαίνεται πως περιλαμβάνεται στο κυπριακό Μνημόνιο", αναφέρει σε άλλο σημείο της έκθεσής της η Citigroup, επικαλούμενη την αξίωση - βόμβα που περιλαμβάνεται σε έγγραφο της τρόικας, σύμφωνα με το οποίο η Κύπρος πρέπει να προχωρήσει σε εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων της λήξης 2013 - 2015.
Όπως υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο οίκος, η κυπριακή οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις στο προσεχές μέλλον. "Oι κίνδυνοι για την Κύπρο και την κυβέρνησή της είναι μεγάλοι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα", προειδοποιούν με νόημα οι αναλυτές της Citigroup.
Μεγάλες επιφυλάξεις εκφράζει ειδικότερα ο οίκος για την πορεία της ύφεσης της κυπριακής οικονομίας."Το μέγεθος της ύφεσης - μετά τις άνευ προηγουμένου αποφάσεις που ελήφθησαν για τις κυπριακές τράπεζες - δεν μπορεί εύκολα να προβλεφθεί", τονίζει.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με έγγραφο της τρόικας, το οποίο έχει ήδη παρουσιάσει από την Τετάρτη το www.bankingnews.gr, για το δημοσιονομικό σκέλος προβλέπονται τα εξής:
- Στο 8,7% η ύφεση της κυπριακής οικονομίας το 2013 και στο 109% του ΑΕΠ το χρέος.
- Στο 4,2% η ύφεση της κυπριακής οικονομίας το 2014.
- Στο 1,1% η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το 2015 και στο 126,3% του ΑΕΠ το χρέος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης