Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Citigroup: To κυπριακό πακέτο διάσωσης δημιουργεί σοβαρό προηγούμενο για την Ευρωζώνη - Επέφερε 8 μεγάλες τομές στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα - Τι ξημερώνει για ομολογιούχους και καταθέτες - Πόσο πιθανή είναι η έξοδος χώρας από το ευρώ;

Citigroup: To κυπριακό πακέτο διάσωσης δημιουργεί σοβαρό προηγούμενο για την Ευρωζώνη - Επέφερε 8 μεγάλες τομές στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα - Τι ξημερώνει για ομολογιούχους και καταθέτες - Πόσο πιθανή είναι η έξοδος χώρας από το ευρώ;
Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά συνολικά 8 μεγάλες αλλαγές φέρνει στην Ευρωζώνη το κυπριακό πακέτο διάσωσης, με αιχμή την επιβολή haircut στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών.
Τα ανωτέρω αναφέρει η Citigroup, σε νέα έκθεσή της, σχολιάζοντας την επόμενη μέρα για την Κύπρο και την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της.
Η θέση του οίκου είναι σαφής: Η απόφαση των Ευρωπαίων για επιβολή haircut στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών συνιστά πλέον ένα προηγούμενο, καλλιεργώντας το έδαφος για τη φύση των μελλοντικών τραπεζικών διασώσεων στην Ευρωζώνη.
Ποιες είναι όμως οι 8 τομές που επιφέρει στην Ευρωζώνη το κυπριακό πακέτο; Ο οίκος αναλύει:
- Οι ιδιώτες πιστωτές των χωρών ευρωζώνης καθίστανται πλέον πιο ασφαλείς, καθώς σύμφωνα με πολιτικούς όρους, πλέον έχουν προτεραιότητα έναντι των περισσοτέρων μη ασφαλισμένων τραπεζικών πιστωτών, συμπεριλαμβανομένων των unsecured senior bondholders.
- Οι ασφαλισμένοι καταθέτες (όσοι διαθέτουν καταθέσεις έως 100 χιλ. ευρώ) είναι επίσης ασφαλείς.
-  Οι μη ασφαλισμένοι καταθέτες (όσοι διαθέτουν καταθέσεις άνω των 100 χιλ. ευρώ) προσεχώς θα έχουν προτεραιότητα - βάσει νομικών όρων - έναντι των senior bondholders.
- Οι μη ασφαλισμένοι καταθέτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρούς κινδύνους, σε χώρες που διαθέτουν διογκωμένα τραπεζικά συστήματα και κακή ποιότητα στοιχείων ενεργητικού.
- Ανοίγει ο δρόμος για συμμετοχή του επίσημου τομέα (κυβερνήσεις) στις μελλοντικές διασώσεις κρατών. Επομένως, κερδίζει έδαφος το OSI, έναντι του PSI (ιδιωτικός τομέας).
- Η Ευρωζώνη δεν αποκλείεται να ασκήσει πιέσεις σε μια χώρα να βγει από το ευρώ, σε περίπτωση που δεν υπάρξει από τη χώρα αυτή είτε δεκτικότητα για επιβολή haircut στις καταθέσεις της, είτε προθυμία για συνέχιση των αυστηρών μέτρων λιτότητας.
- Οι φήμες για συγκρούσεις στο εσωτερικό της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) είναι υπερβολικές. Οι διαφορετικές απόψεις μεταξύ των τριών μπορούν να αντιμετωπιστούν.
- Η υπερβολική μόχλευση των τραπεζών στην Ευρωζώνη σύντομα θα περάσει στην ιστορία. Αυτό αποδεικνύει το πακέτο διάσωσης της Κύπρου.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης