Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι εισηγμένες που επέστρεψαν σε κέρδη από ζημιές στο 9μηνο

tags :
Οι εισηγμένες που επέστρεψαν σε κέρδη από ζημιές στο 9μηνο
Παρέμεινε η πικρή γεύση στους επενδυτές και το γ' τρίμηνο του 2010 από τις επιδόσεις των 261 εισηγμένων αφού για 2ο συνεχόμενο τρίμηνο οι ζημιογόνες ήταν περισσότερες από τις κερδοφόρες. Υπήρξαν και 15 εισηγμένες που επέστρεψαν σε κέρδη από ζημίες που είχαν το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο.
Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για εταιρείες που έχουν υψηλό δείκτη εξωστρέφειας. Αυτή αποδεικνύεται ασφαλής λύση για μία επιχείρηση προκειμένου να ξεφύγει από τον βρόχο της εσωτερικής κατανάλωσης που καθημερινά καταγράφει και νέα αρνητικά ρεκόρ σχεδόν σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Μεταξύ των 15 εταιρειών περιλαμβάνεται η Βιοχάλκο και η θυγατρική της ΕΛΒΑΛ η οποία εμφάνισε κέρδη 5,97 εκατ. ευρώ από ζημίες 7,41 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2009. Ο μεγαλύτερος μεταλλουργικός όμιλος της χώρας εδώ και 24 μήνες έχει προβεί σε αυστηρή περικοπή δαπανών και μείωση των επενδύσεων προκειμένου να μη διακινδυνεύσει η ρευστότητα των 80 και πλέον επιχειρήσεων που τον απαρτίζουν. Ο κλάδος της μεταλλουργίας έδειξε σοβαρά σημάδια ανάκαμψης και εκτός του ομίλου Βιοχάλκο σε θετική τροχιά επέστρεψαν η Mevaco, Aλκο Ελλάς και η Eλαστρον. Σε θετικά αποτελέσματα πέρασαν ακόμη: η Nexans θυγατρική του γαλλικού ομίλου της Alcatel, οι εταιρείες τροφίμων Εβροφάρμα, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, και Ελληνικαί Ιχθυκαλλιέργειαι. Σε κερδοφορία επίσης επέστρεψε η εταιρία κλωστών 3Α, η Profile. Η πλειονότητα των εισηγμένων βρίσκεται εγκλωβισμένη στις δανειακές της υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να παράγει έργο με πολύ χαμηλά περιθώρια κέρδους (1% και 2%) και να δουλεύει ουσιαστικά για τις μηνιαίες υποχρεώσεις της έναντι των τραπεζών.
Οπως έδειξαν και τα αποτελέσματα ούτε οι ισχυρότερες -από πλευράς ρευστότητας- επιχειρήσεις βραχυπρόθεσμα έμειναν ανεπηρέαστες, λόγω της γενικότερης προσγείωσης της οικονομίας. Οσες εισηγμένες κατάφεραν να διατηρήσουν την κερδοφορία τους το πέτυχαν λόγω της σοβαρής μείωσης των λειτουργικών εξόδων που πραγματοποιούν από το 2008 μέχρι και σήμερα. Το «καμπανάκι του κινδύνου» είχαν χτυπήσει για τις περισσότερες εισηγμένες μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης οι τράπεζες με τις οποίες συνεργάζονταν, καθώς έβλεπαν ότι τα δανειακά τους υπόλοιπα δεν εξυπηρετούνταν άμεσα. Ετσι αφού ενημέρωσαν τις διοικήσεις των εταιρειών ότι εάν συνεχιζόταν η κατάσταση, σύντομα θα είχαν προβλήματα, συνέστησαν στις διοικήσεις τους να αλλάξουν ουσιαστικά τους όρους δανεισμού εκμεταλλευόμενες μία μελλοντικά καλύτερη οικονομική συγκυρία αλλά και τη μεταβολή των περιθωρίων επιτοκίων (spreads).


Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης