Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πήγασος: Μακρύς ακόμα ο δρόμος για τις εισηγμένες- Βελτιωμένα τα αποτελέσματα των τραπεζών στο γ 3μηνο

tags :
Πήγασος: Μακρύς ακόμα ο δρόμος για τις εισηγμένες- Βελτιωμένα τα αποτελέσματα των τραπεζών στο γ 3μηνο
Κάτι άλλαξε προς το καλύτερο στο τρίτο τρίμηνο της φετινής χρήσης χωρίς όμως να προκαλεί ενθουσιασμό ή να δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για το σύνολο της χρήσης, εκτιμά στην έκθεσή της η Πήγασος Χρηματιστηριακή, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εισηγμένων στο 9μηνο του 2010.
Ελαφρώς καλύτερα κινήθηκαν τα αποτελέσματα των τραπεζών στο γ’ τρίμηνο κυρίως λόγω της απορρόφησης της έκτακτης εισφοράς κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα και της σταθεροποίησης των προβλέψεων σε επίπεδα εξαμήνου. Ο ρυθμός αύξησης των προβλέψεων παρουσιάζει μικρή κάμψη υποχωρώντας στο 35% από 37% στο εξάμηνο σε κλαδικό επίπεδο και 32,48% σε επίπεδο τριμήνου ανεβάζοντας σε απόλυτα μεγέθη την απομείωση των χαρτοφυλακίων στα 5,17 δις ευρώ. Η αύξηση στα έσοδα από τόκους επιβραδύνεται αφού ο ρυθμός έχει περιοριστεί στο 7,78% όπως και τα έσοδα από προμήθειες τα οποία κινούνται πλέον χαμηλότερα (-5,95%) σε σχέση με πέρυσι αλλά και στο εξάμηνο (-1%). Το λειτουργικό κόστος συγκρατήθηκε σημαντικά (+0,23%) έναντι της βελτίωσης των λειτουργικών εσόδων (+3,7%) περιορίζοντας τις απώλειες της τελικής γραμμής στα 52,7 εκ. ευρώ στον κλάδο. Οι μεγάλες ανισότητες στα μεγέθη που δημοσιεύτηκαν αφορούν κυρίως το βαθμό των δανείων που θεωρήθηκαν επισφαλή με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετές διακυμάνσεις σε επίπεδο προβλέψεων.
Στο σύνολο των εισηγμένων, σύμφωνα με την Πήγασος, οι ζημιές στο εννεάμηνο μειώθηκαν κατά 800 εκ. ευρώ, ενώ μειώθηκε και ο κύκλος εργασιών πλην των πετρελαιοειδών (-1,4%).
Δεν περίμενε βέβαια κανείς η πολύ επιβαρημένη εικόνα του εξαμήνου να αλλάξει θεαματικά αλλά η μείωση των ζημιών στα 570 εκ. ευρώ στο εννεάμηνο (εξάμηνο: 1,37 δις ευρώ) είναι μια μικρή επιτυχία από την στιγμή που οι τράπεζες ως κύριος μοχλός βελτίωσης της εταιρικής κερδοφορίας τα προηγούμενα χρόνια, φέτος έχουν συνεισφέρει ως κλάδος μόνο ζημιές.
Στην αιχμή της ύφεσης της Ελληνικής οικονομίας οι τζίροι των επιχειρήσεων παρουσιάζουν μικρή σχετικά μείωση (-1,4%), γεγονός το οποίο αποδίδεται στην αύξηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι καυσίμων τσιγάρων και ποτών, φόροι ταξινόμησης) στην βελτίωση της εξαγωγικής επίδοσης πολλών ομίλων με παρουσία στο εξωτερικό (Βιοχάλκο, S&B, Frigoglass, Coca cola, METKA) και στην μείωση των τιμών των προϊόντων προκειμένου να διατηρηθούν ανέπαφοι οι όγκοι πωλήσεων. Μεγάλες μειώσεις στο αντικείμενο δραστηριότητας καταγράφονται σε εξαρτώμενες από το δημόσιο επιχειρήσεις και κλάδους (Κατασκευές -25%, Πληροφορική πλην Intralot -18%) όπως και σε εταιρίες που επηρεάζονται άμεσα από την κάμψη της εγχώριας ζήτησης (οικοδομή, πωλήσεις αυτοκινήτων, διαφήμιση, εκδόσεις). Από την άλλη πλευρά πολλές επιχειρήσεις από ότι φαίνεται θυσίασαν ένα μέρος του λειτουργικού τους περιθωρίου απορροφώντας μέρος της φορολογίας των προϊόντων τους προσπαθώντας να μείνουν ανταγωνιστικές με αποτέλεσμα η μείωση των λειτουργικών κερδών να παραμείνει όπως και στο εξάμηνο στην περιοχή του 14,8%.
Το τελικό αποτέλεσμα των ζημιών ύψους 570 εκ. ευρώ ήρθε από τις πολύ υψηλές ζημιές  της MIG (1,39 δις. ευρώ), του Ατλάντικ (-107 εκ. ευρώ) , τις ζημιές των τραπεζών (-553 εκ. ευρώ) και την ζημιογόνα παρουσία πολλών κλάδων όπως οι μεταφορές, οι εκδόσεις, οι συμμετοχές και οι κατασκευές. Η εξαίρεση των ζημιών της MIG και των τραπεζών τοποθετεί τα κέρδη της τελικής γραμμής στο εννεάμηνο στα 1,36 δις ευρώ τα οποία σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εννεάμηνο είναι μειωμένα κατά 73%. Το ισοζύγιο ζημιογόνων – κερδοφόρων εταιριών παρέμεινε για ένα ακόμα τρίμηνο υπέρ των ζημιογόνων με οριακή επιδείνωση έναντι του εξαμήνου διαμορφώνοντας την σχέση στο 55:45. Η σχέση αυτή χρήζει ειδικής προσέγγισης τόσο από πλευράς δημοσίων εσόδων (φορολογία, έκτακτη εισφορά) και έχει μια διάσταση πιστοληπτικής ικανότητας κάποιων εταιριών οι οποίες έχουν αρχίσει να αναλώνουν επικίνδυνα το ύψος της καθαρής θέσης από τις συνεχείς δημοσιεύσεις ζημιογόνων τριμήνων. Οι εταιρίες που γύρισαν από ζημιές σε κέρδη παρέμειναν σταθερές σε αριθμό, ενώ μικρή βελτίωση παρουσίασαν αυτές που πέρασαν σε ζημιές. Ο αριθμός τους μειώθηκε σε 57 από 61 στο εξάμηνο ενώ απόλυτη βελτίωση μεγεθών κερδοφορίας παρουσίασε το 11% του συνόλου ή 28 εταιρίες από τις 260 που δημοσίευσαν έγκαιρα ισολογισμό αυξημένες κατά 4 εταιρίες από το εξάμηνο.

Τι επηρέασε τα μεγέθη του εννεαμήνου
Η περίοδος του καλοκαιριού βοήθησε στην μείωση των υψηλών ζημιών στις μεταφορές, την ακτοπλοΐα και τα ξενοδοχεία. Η απεργία των φορτηγών δημιούργησε προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς και την ομαλή ροή αγαθών που έχουν συγκεκριμένη εποχική ζήτηση.
Αν δεν περιλαμβάνοντα η έκτακτη εισφορά στα μεγέθη της τελικής γραμμής τα καθαρά κέρδη θα ήταν βελτιωμένα κατά 700 εκ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα είχαν 250 εκ. ευρώ λιγότερες ζημιές και το σύνολο των εταιριών θα εμφάνισε κερδοφορία 170 εκ. ευρώ.
Σε επίπεδο έκτακτων αποτελεσμάτων υπήρξαν ζημιογόνες εγγραφές για τις περισσότερες εταιρίες ακινήτων, τον Νηρέα (πώληση της Marine Farms) ενώ η
ΑΤΤΙΚΑΤ έχει καταχωρήσει την πώληση του μεριδίου της Αττικής οδού. Το εγχώριο αρνητικό χρηματιστηριακό κλίμα διατήρησε σε ζημιογόνο
αποτέλεσμα τις επενδυτικές εταιρίες. Η θετική συγκυρία τιμών σε μέταλλα, πετρέλαιο και αγροτικά προϊόντα βελτίωσε τα περιθώρια κέρδους λόγω υψηλών αποθεμάτων ή την μη καταγραφή υποαξιών από διαφορές αποτίμησης φαινόμενο σύνηθες κατά τα προηγούμενα τρίμηνα.
Σε επίπεδο περιθωρίων υπήρξε μια σημαντική ανακούφιση στο γ’ τρίμηνο μετά την σφοδρή υποχώρηση που σημειώθηκε στο εξάμηνο και ήταν απόρροια της ενσωμάτωσης των νέων φόρων αλλά και της έκτακτης εισφοράς στα περυσινά κέρδη των επιχειρήσεων. Στο καθαρό περιθώριο ειδικότερα αν και το ετήσιο μέγεθος είναι σχεδόν μηδέν στο γ’ τρίμηνο παρατηρήθηκε επιστροφή σε αξιοπρεπή επίπεδα επιβίωσης κοντά στο 4,7%. Σε επίπεδο λειτουργικού περιθωρίου η αύξηση είναι 220 μονάδες βάσης από το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκε στο 13,5% με πολύ μεγάλες ωστόσο διακυμάνσεις σε επιμέρους κλάδους και εταιρίες.
Σε ότι αφορά την συνεισφορά ανά μέγεθος εταιριών οι συμμετέχουσες στην υψηλή κεφαλαιοποίηση εταιρίες έχουν θετική συνεισφορά στην κερδοφορία κατά 1,024 δις ευρώ, έχουν το 60% των συνολικών εσόδων και το 73% των συνολικών λειτουργικών κερδών (5,4 δις ευρώ). Σημειώνεται ότι στις μικρότερες εταιρίες (FTSES) καταγράφεται μείωση του κύκλου εργασιών κατά 4%, μείωση των λειτουργικών κερδών κατά 28% και αρνητικό καθαρό περιθώριο κέρδους (-2,70%), μια εικόνα όχι και τόσο άγνωστη αφού η τυπική ελληνική επιχείρηση αφορά τις εταιρίες αυτού του μεγέθους.
Πρωταγωνιστές
Δεν άλλαξε κάτι σχετικά με τους πρωταγωνιστές της χρήσης. Στις κυριότερες εταιρίες με ανθεκτικά ή αυξημένα κέρδη βρίσκουμε τις Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, Frigoglass, S&B, Coca cola, Τιτάνας, ΟΛΠ, Τράπεζα Κύπρου, ΕΛΒΑΛ και Καρέλιας. Σε μικρότερου μεγέθους εταιρίες καλά μεγέθη εμφάνισαν οι Μαθιός, Mermeren, Καράτζης, Inform Lycos, Καραμολέγκος, Eurodrip, Κυλινδρόμυλοι Λούλη, Καθημερινή, Ικτίνος, Infoquest, Κυριακίδης, Πλαστικά Θράκης και MLS
Πληροφορική, Βογιατζόγλου, Κεπενός.
Στον αντίποδα βρέθηκαν πολλές εταιρίες που εμφάνισαν έντονα αρνητικό αποτέλεσμα με κυριότερες τις Εμπορική Τράπεζα, Γενική Τράπεζα, Αγροτική Τράπεζα, MIG, Nutriart, Intracom, Πετζετάκις, Ατλάντικ, Εδραση, Δεσμός, ο κλάδος μεταφορών, σχεδόν όλος ο κλάδος των εκδόσεων και των ΜΜΕ, σχεδόν όλος ο κλάδος του Real Estate, παραμένοντας για ένα ακόμα τρίμηνο υπό πίεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης