Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Bofinger (σύμβουλος Merkel): Να αναθεωρηθεί το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου – Μετά τα ομόλογα, οι καταθέσεις είναι το δεύτερο ταμπού που σπάει - Asmussen (EKT): Δεν πίεζε η ΕΚΤ για το haircut στις κυπριακές τράπεζες

tags :
Bofinger (σύμβουλος Merkel): Να αναθεωρηθεί το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου – Μετά τα ομόλογα, οι καταθέσεις είναι το δεύτερο ταμπού που σπάει - Asmussen (EKT): Δεν πίεζε η ΕΚΤ για το haircut στις κυπριακές τράπεζες
Την αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης της Κύπρου, ζητά ο Peter Bofinger, καθηγητής Οικονομίας και μέλος της «Επιτροπής των Σοφών» που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση, ο οποίος προειδοποιεί για τον κίνδυνο εξάπλωσης της ανασφάλειας μεταξύ των καταθετών και σε άλλες χώρες.

«Αυτή η δήθεν απαλλοτρίωση των επενδυτών δεν αποτελεί κίνδυνο μόνο για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, αλλά απειλεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε ολόκληρη την Ευρωζώνη» επισημαίνει ο Bofinger σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Passauer Neue Presse» και προειδοποιεί για «μοιραίες συνέπειες».
«Η ευρωκρίση θα επιδεινωθεί και πάλι και θα κοστίσει στην Ευρώπη πολύ περισσότερα από όσα πιστεύει κανείς τώρα ότι μπορεί να εξοικονομήσει με τη συμμετοχή των καταθετών στην Κύπρο» δηλώνει ο Bofinger, ο οποίος υποστηρίζει ότι με τη συμμετοχή των αποταμιευτών «διαρρηγνύεται το δεύτερο τείχος προστασίας του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος», μετά τον Οκτώβριο του 2010, όταν αμφισβητήθηκε, όπως λέει, η ασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων. «Έκτοτε τα κρατικά ομόλογα δεν είναι πλέον σίγουρα» τονίζει ο Bofinger, αναφέροντας πως αυτό πλέον ισχύει και για τις καταθέσεις των αποταμιευτών.
«Είναι το δεύτερο ταμπού που σπάει. Ελλοχεύει ο κίνδυνος οι καταθέτες σε άλλες χώρες να νιώσουν ανασφαλείς και να κλείσουν τους λογαριασμούς τους» προειδοποιεί ο Bofinger, ο οποίος ερωτηθείς για την εξέλιξη της κρίσης στην Ευρωζώνη, τονίζει: «Βρισκόμαστε στο μέσον της κρίσης, έχουμε ύφεση στην Ευρωζώνη και πολύ σοβαρή ύφεση στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Η κυπριακή κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει τους όρους του προγράμματος, εφόσον εξασφαλίζεται το ποσό που έχει τεθεί ως στόχος, σημείωσε το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jörg Asmussen και υποστήριξε ότι δεν ήταν η ΕΚΤ η οποία καθόρισε τους όρους της λύσης.
«Πρόκειται για πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυπριακής κυβέρνησης. Από αυτήν, λοιπόν, και μόνο εξαρτάται εάν επιθυμεί να αλλάξει τη δομή του» δήλωσε ο Γερμανός τραπεζίτης και πρόσθεσε ότι «το σημαντικό είναι να παραμείνει η συμμετοχή με 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ» και ότι «είναι στο χέρι της κυπριακής κυβέρνησης και της Βουλής να αποφασίσουν για τη δομή».
Αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Eurogroup, ο κ. Asmussen δήλωσε: «Θέλω να τονίσω ότι δεν ήταν η ΕΚΤ που πίεσε γι αυτή την ειδική δομή της συμμετοχής στο σχέδιο διάσωσης που επελέγη. Πρόκειται για αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης».
Σε δηλώσεις του στον Τύπο στο περιθώριο συνεδρίου σήμερα στο Βερολίνο, ο κ. Asmussen επισήμανε ακόμη ότι θεωρεί την Κύπρο συστημικά σημαντική, παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει απολύτως ασφαλής λύση και τόνισε ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της θα επηρέαζε τόσο την Ελλάδα όσο και την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
Απαντώντας, πάντως, σε ερώτηση σχετικώς με το εάν οι καταθέτες σε άλλες χώρες έχουν λόγο να ανησυχούν, διευκρίνισε ότι η λύση που επελέγη για την Κύπρο είναι μοναδική, όπως μοναδική είναι και η κατάσταση στη χώρα και στον τραπεζικό τομέα της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης