Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Pimco: Έκδηλη η βούληση της ΕΚΤ να βάλει φρένο στην ισχυροποίηση του ευρώ - Προσοχή, μπορεί να εκπλήξει τις αγορές τις επόμενες δύο εβδομάδες!

Pimco: Έκδηλη η βούληση της ΕΚΤ να βάλει φρένο στην ισχυροποίηση του ευρώ - Προσοχή, μπορεί να εκπλήξει τις αγορές τις επόμενες δύο εβδομάδες!
Έκδηλη χαρακτηρίζει, ούτε λίγο, ούτε πολύ, τη βούληση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να βάλει φρένο στην ισχυροποίηση του ευρώ η Pimco, το μεγαλύτερο fund διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως.
"Η ΕΚΤ επιθυμεί ξεκάθαρα την αποδυνάμωση του ευρώ", δηλώνει ο Bill Gross, εις εκ των ισχυρών αντρών της Pimco, ένα μόλις 24ωρο μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ πως διατηρεί αμετάβλητο στο 0,75% το βασικό επιτόκιο δανεισμού της.
Μάλιστα ο Gross δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να... εκπλήξει τις διεθνείς αγορές στο προσεχές διάστημα...
"Η ΕΚΤ μπορεί να αναλάβει δράση και να πράξει κάτι πολύ συγκεκριμένο εντός των ερχόμενων δύο εβδομάδων!", εκτιμά ο Gross, χωρίς ωστόσο να παράσχει διευκρινίσεις για το ποια μπορεί να είναι η δράση της κεντρικής τράπεζας.
Στο μεταξύ, την ανάγκη μείωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φωτογράφισε εμμέσως πλην σαφώς - σε δηλώσεις της νωρίτερα - η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, C. Lagarde.
Στη νέα παρέμβασή της στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα, η ισχυρή κυρία του ΔΝΤ σημειώνει με τον πλέον σαφή τρόπο πως η ΕΚΤ έχει περιθώρια να μειώσει τα επιτόκιά της.
"Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ πρέπει να παραμένει εξυπηρετική" τόνισε χαρακτηριστικά η Lagarde.
Kαι προσθέτει: Υπάρχει περιθώριο για μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ. Περιορισμένο μεν, αλλά υπάρχει.
Oι δηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται μόλις μια μέρα μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ (χθες Πέμπτη), με τους τραπεζίτες να ανακοινώνουν πως δεν υπάρχει - για την ώρα τουλάχιστον - λόγος μείωσης των επιτοκίων.
Χθες η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητο στο 0,75% το βασικό επιτόκιο δανεισμού της.
Στρεφόμενη η Lagarde, στη συνέχεια, στη δράση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων - στη μάχη κατά της κρίσης χρέους - προειδοποιεί: Τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που ακολουθούν τα κράτη του ευρώ θα πρέπει να είναι "μετρημένα" και σταθερά.
"Δεν χρειάζεται τα ευρωπαϊκά κράτη να εστιάζουν μόνο στο σκέλος της μείωσης των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων", προσθέτει η Lagarde, που το τελευταίο διάστημα έχει ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης της υπερβολικής λιτότητας στην Ευρωζώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης