Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με την τρόικα συναντάται ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν.Αναστασιάδης – Οι απαιτήσεις της τρόικας και οι «κόκκινες γραμμές» της κυπριακής κυβέρνησης – Μπαράζ επαφών και διεργασιών

tags :
Με την τρόικα συναντάται ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν.Αναστασιάδης – Οι απαιτήσεις της τρόικας και οι «κόκκινες γραμμές» της κυπριακής κυβέρνησης – Μπαράζ επαφών και διεργασιών
Την πρώτη του συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας θα έχει σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης σχετικά με το πακέτο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας.

Οι διεργασίες και οι διαπραγματεύσεις θα είναι έντονες και διαδοχικές από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες, καθώς πριν τη συνάντηση του κ.Αναστασιάδη με την τρόικα θα προηγηθεί έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ενώ αύριο η τρόικα θα έχει συνάντηση με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκο Δημητριάδη. Παράλληλα, και όπως μεταδίδουν τα κυπριακά ΜΜΕ, η κυπριακή κυβέρνηση θα έχει επαφές σε Ελλάδα, και ενδεχομένως σε Γερμανία και Ρωσία, προκειμένου το όλο ζήτημα να εξεταστεί και σε πολιτικό επίπεδο.
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η κυβέρνηση προσπαθεί να αντικρούσει τα αιτήματα της τρόικας για αύξηση της εταιρικής φορολογίας και για την ουσιαστική συμβολή των ιδιωτών πιστωτών των τραπεζών. Αν και ο υπ.Οικονομικών, Μ.Σαρρής έχει απορρίψει κατηγορηματικά πως υφίσταται θέμα «κουρέματος» των καταθέσεων, εντύπωση προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Jean Claude Junker πως «δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια σε τέτοια ζητήματα».
Πάντως, και οι δύο απαιτήσεις της τρόικας – για αύξηση του εταιρικού φόρου και για κούρεμα των καταθέσεων – φαίνεται πως αποτελούν «κόκκινες» γραμμές για τον κ.Αναστασιάδη. Κατά τη συνάντηση του χθες με τις εργοδοτικές οργανώσεις ο κ.Αναστασιάδης φέρεται να υποστήριξε ότι τα μέτρα για την ανάπτυξη και η παροχή κινήτρων για την αναζωογόνηση του κατασκευαστικού τομέα είναι στην κορυφή της ατζέντας του, και όπως τόνισε έχουν ήδη δοθεί οδηγίες για να κατατεθούν άμεσα στη Βουλή τα σχετικά νομοσχέδια.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Κύπρου κατέστησε σαφές τόσο στους εργοδότες όσο και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις ότι η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια για μετωπικές εργασιακές συγκρούσεις και κινητοποιήσεις και για αυτό το λόγο απηύθυνε έκκληση για εργατική ειρήνη. Επιπλέον, τόνισε πως θα είναι αμείλικτος με την παράνομη και την αδήλωτη εργασία και ότι θα προσπαθήσει να δώσει προτεραιότητα στην απασχόληση των Κυπρίων εργαζομένων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης