Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Citigroup: Απίθανη μια οριστική συμφωνία για την Κύπρο στο άμεσο μέλλον - Αποκρατικοποιήσεις και εμπλοκή καταθετών, τα δύο βασικά εμπόδια

Citigroup: Απίθανη μια οριστική συμφωνία για την Κύπρο στο άμεσο μέλλον - Αποκρατικοποιήσεις και εμπλοκή καταθετών, τα δύο βασικά εμπόδια
Απίθανη χαρακτηρίζει μια συμφωνία για το κυπριακό πακέτο διάσωσης στο άμεσο μέλλον η Citigroup, καθώς όπως αναφέρει σε νέα, σημερινή 9σέλιδη έκθεσή της, απομένουν ακόμη βασικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, προτού οριστικοποιηθεί η οικονομική στήριξη της Κύπρου.
Εστιάζοντας ο οίκος στην έκβαση του χθεσινού Eurogroup, στην έκθεση υπό τον τίτλο "Euro Area: Sovereign Debt Crisis Update -  Cyprus Agrees on External Evaluation to Check Money Laundering Practices", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, σημειώνει χαρακτηριστικά: Παρά τη δέσμευση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για επείγουσα λύση για την Κύπρο μέχρι τα μέσα Μαρτίου, η επίτευξη συμφωνίας στο πολύ άμεσο μέλλον δεν είναι εύκολη.
Κατά τον οίκο, δύο είναι τα βασικά εμπόδια που αποτελούν τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια για επίτευξη οριστικής συμφωνίας:
- Το εύρος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που ζητούν από τη Λευκωσία οι διεθνείς δανειστές
- Η εμπλοκή ή μη των καταθετών στο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών.
"Για τα ανωτέρω δύο καυτά ζητήματα, το Eurogroup δεν σημείωσε καμία ουσιαστική πρόοδο", διαμηνύουν, στην εν λόγω έκθεσή τους, οι αναλυτές της Citigroup.
Ωστόσο ο οίκος χαρακτηρίζει κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση τη συμφωνία στο Eurogroup για τη διενέργεια ελέγχου στις υποθέσεις που αφορούν σε ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο.
"Η απόφαση αυτή πιθανότατα θα περιορίσει τις σοβαρές ανησυχίες που εγείρονται για το μείζον αυτό ζήτημα στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης", υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο οίκος.  
"Συμπερασματικά, η πρόοδος που σημειώθηκε στο χθεσινό Eurogroup είναι περιορισμένη", προσθέτει η Citigroup.
Eιδική μνεία πραγματοποίησε ο οίκος και στις επίσημες δηλώσεις των Ευρωπαίων μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
"Ο πρόεδρος του Eurogroup J. Dijsselbloem δεν μπήκε καν στον κόπο - κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου - να διαψεύσει τα σενάρια περί συμμετοχής των καταθετών στο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών", σχολιάζει με νόημα η Citigroup.
Kαι καταλήγει: Στον αντίποδα, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μ. Σαρρής επανέλαβε ρητά και κατηγορηματικά πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την κυπριακή πλευρά.

M.Φ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης