Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στις 30/1 οι προτάσεις στην ΕΚ για την αλλαγή του νόμου για τις δημόσιες προτάσεις

tags :
Στις 30/1 οι προτάσεις στην ΕΚ   για την αλλαγή του νόμου για τις δημόσιες προτάσεις
Εκπνέει την Τρίτη 30 Νοεμβρίου η προθεσμία που έχει δώσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στους φορείς της αγοράς (χρηματιστές, θεσμικοί επενδυτές, επενδυτές διαδικτύου, ΑΕΕΔ, μικρομέτοχοι) για την  αλλαγή του άρθρου 30 του νόμου 3461/2006  προκειμένου να κλείσει η κερκόπορτα της εξόδου εταιρειών από το Χρηματιστήριο διαμέσου συγχώνευσης εταιρείας που οδηγείται στην έξοδο από την εταιρεία που υποβάλλει τη δημόσια πρόταση.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αναστάσιος Γαβριηλίδης θα ζητήσει από τον υπουργό οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου την κατάθεση νέου νόμου από το 2011 για τις δημόσιες προτάσεις. Ο νόμος 3461/2006 περί δημοσίων προτάσεων έχει οδηγήσει αρκετές εταιρείες να βγαίνουν από το Χ.Α., πολλές φορές σε πολύ χαμηλές τιμές για τους μετόχους μειοψηφίας, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας. Τόσο οι χρηματιστές (ΣΜΕΧΑ) όσο και οι επενδυτές Διαδικτύου (ΣΕΔΥΚΑ) ζητούν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο συγκεκριμένος νόμος να αλλάξει, αν θέλει η Πολιτεία να προστατεύσει τα δικαιώματα των επενδυτών, οι οποίοι εμπιστεύονται τις οικονομίες μιας ζωής σε εταιρείες που εισάγονται στο Χ.Α. και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα τις βλέπουν να διαγράφονται ύστερα από δημόσια πρόταση και να χάνουν πολλές φορές και το 99% του κεφαλαίου που επένδυσαν. Αυτό που προτείνεται είναι να αυξηθεί σε 95% το ποσοστό συγκέντρωσης των μετοχών πάνω από το οποίο ο προσφέρων μπορεί να απαιτήσει τη μεταβίβαση όλων των υπόλοιπων κινητών αξιών της υπό εξαγορά εταιρείας.
Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει αυτό το «παράθυρο» στο νόμο περί δημοσίων προτάσεων αφού σε άλλες χώρες ισχύει εταιρικό δίκαιο για τις δημόσιες προτάσεις.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης