Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συντήρηση δυνάμεων μετά τα πολυετή υψηλά σε τράπεζες και ΧΑ +0,37% στις 1.810 μον. - Όσο ψηλώνει τόσο το ρίσκο μεγαλώνει

Συντήρηση δυνάμεων μετά τα πολυετή υψηλά σε τράπεζες και ΧΑ +0,37% στις 1.810 μον. - Όσο ψηλώνει τόσο το ρίσκο μεγαλώνει
O Γενικός Δείκτης έφτασε σε νέα υψηλά 15ετιας, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 1.853,55 μονάδες ( 3/5/2010)
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Συντήρηση δυνάμεων καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 1.810 μονάδες, με μεικτές τάσεις στις τράπεζες, ενώ στηρίξεις πρόσφεραν για μια ακόμη συνεδρίαση οι δεικτοβαρείς Coca Cola +1,43% και ΟΤΕ +0,95%..
O Γενικός Δείκτης έφτασε σε νέα υψηλά 15ετιας, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 1.853,55 μονάδες ( 3/5/2010).
Σε θετικές -από σταθερές- αναβάθμισε τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12-18 μηνών (outlook) της Ελλάδας η Fitch Ratings, επιβεβαιώνοντας όσα είχε γράψει το BankingNews.
Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα παρέμεινε σε ΒΒΒ- (επενδυτική βαθμίδα).
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και τον ενισχυμένο τραπεζικό τομέα.
Ακολουθεί στις 30/5 η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την γερμανική Scope Ratings
Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική Scope όπως και S&P και DBRS βαθμολογούν την Ελλάδα στο "ΒΒΒ" με "σταθερές" προοπτικές
Από την άλλη η υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Moody’s δημιουργεί ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ και η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει τις αγορές.
Ειδικότερα, την Παρασκευή 16/5, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του αμερικανικού δημοσίου κατά μία βαθμίδα – από Aaa σε Aa1 – επικαλούμενος τη διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος και το αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, εν μέσω διατηρούμενων υψηλών επιτοκίων, γεγονός που προκάλεσε την οργή του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump.
Στο γεωπολιτικό μέτωπο, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου της Ρωσίας και του προέδρου των ΗΠΑ στις 17:00 ώρα Ελλάδος
Ήδη μόνο το γεγονός της άμεσης συνομιλίας είναι ενθαρρυντικό: το "σιδερένιο παραπέτασμα", με το οποίο οι δυτικοί πολιτικοί και τα ΜΜΕ προσπαθούσαν να περικυκλώσουν τη Ρωσία, έχει σπάσει.
Πλέον είναι αδύνατο να συνεχίσει ο κόσμος να προσποιείται ότι η Ρωσία είναι "απομονωμένη".
Τώρα, ακόμη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να μιλήσει — και φυσικά, δεν μπορούμε παρά να καλωσορίσουμε αυτή την στροφή των γεγονότων.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, πτωτικά έκλεισε η Alpha Bank -0,85% από -1,92% χαμηλό ημέρας, αμετάβλητη η Eurobank, ενώ με θετικό πρόσημο Πειραιώς +0,22% και Εθνική +0,05%.
Στα μη τραπεζικά blue chips,  ανοδικά ξεχώρισε ο ΔΑΑ +3,17% και ακολούθησαν Coca Cola +1,43%,  ΓΕΚ Τέρνα +1,42%, OTE +0,95%..ενώ υποχώρησαν  Viohalco -1,19%, Ελλάκτωρ -1,05%, ΕΛΧΑ -0,93%, ΔΕΗ -0,85%....
Οι τραπεζικές μετοχές ενισχύθηκαν σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, στηρίζοντας τη γενικότερη άνοδο της αγοράς, με καύσιμο τα οικονομικά αποτελέσματα τους.
Μέσα σε ένα εύθραστο και ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ξεκίνησε από τα χαμηλά των 1.478 μονάδων στις 7 Απριλίου – τότε που οι ΗΠΑ απειλούσαν με δασμούς την Κίνα – και κατάφερε να ξεπεράσει τις 1.800 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 22%. Μια τέτοια μεγάλη άνοδος, παλιότερα, χρειαζόταν μήνες για να συμβεί.
Ωστόσο, για να συνεχιστεί αυτή η άνοδος, χρειάζονται θετικοί καταλύτες, δηλαδή σημαντικά θετικά γεγονότα ή ειδήσεις που να ενισχύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότ, όπως η αγορά μπορεί να ανεβεί γρήγορα, έτσι μπορεί και να πέσει εξίσου εύκολα.
Γι' αυτό το λόγο, αυτή την περίοδο επιλέγουμε να είμαστε προσεκτικοί. Δεν αγοράζουμε πολλές μετοχές μαζικά, αλλά τοποθετούμαστε επιλεκτικά, δηλαδή επενδύουμε μόνο σε ειδικές περιπτώσεις που φαίνονται υποσχόμενες. Η σωστή επενδυτική στρατηγική αυτή τη στιγμή είναι: να διαθέτουμε μετρητά
ώστε αν οι τιμές πέσουν στο μέλλον, να είμαστε έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες και να αγοράσουμε φθηνότερα.
Μετά την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI όπου δεν υπήραν μεταβολές στον βασικό δείκτη (Standard) το ενδιαφέρον εστιάζεται στην τριμηναιαία αναδιάρθρωση του FTSE Russell στις 23/5 με τις αλλαγές να ισχύσουν από την συνεδρίαση της 20ης Ιουνίου..
Επίσης, στο επίκεντρο και η αποκοπή των μερισμάτων, με τη σκυτάλη να παραδίδει η Eurobank στην Alpha Bank στις 23/5 η Αlpha Bank με τα μετρητα να ανέρχονται στα 0,03 ευρώ, στις 26/5 η αποκοπή μερίσματος 0,48 ευρώ από την Τρ. Κύπρου, στις 3/6 η Εθνική σε μετρητά ποσό 0,433 ευρώ όπως και η Τρ. Πειραιώς την επιστροφή κεφαλαίου ποσού 0,298 ευρώ ανά μετοχή.
Στις 23/6 αποκόπτει μέρισμα 0,57 ευρώ ανά μετοχή η Optima bank.
Εν τω μεταξύ, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 2,6% τον Απρίλιο του 2025 έναντι 3,1% τον Μάρτιο του 2025, ενώ σταθερός στο 2,2% παρέμεινε ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Απρίλιο του 2025 έναντι του Μαρτίου.
Αντίστοιχα, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποχώρησε στο 2,4% τον Απρίλιο έναντι 2,5% τον Μάρτιο του 2025, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα το ποσοστό ήταν στο 2,6%.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,18% και τον Τραπεζικό Δείκτη -0,16%.
Λίγο πριν τις 11:00, με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις σε Εθνική, Πειραιώς +0,70% .ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,26%.
Περί τις 13:00, με ελεγχόμενες πιέσεις στην πλειονότητα των τραπεζικών μετοχών του Viohalco -1,7%, Tιτάν ΔΕΗ -1% ..ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,45%.
Περί τις 14:00, εντάθηκαν οι με πιέσεις στην Alpha Bank -1,85%  και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας +0,90%.
Στη λήξη της συνεδρίασης,  με αγοραστικές παρεμβάσεις σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τις δεικτοβαρείς Coca Cola +1,65%, ΟΤΕ +1%  ..ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,40%.
O Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,37% στις 1.810 μονάδες, έχοντας υψηλό στις 1.811,26 μονάδες και χαμηλό τις 1.796,02 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips..
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 176,6 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 23,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 33,48 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 19,39  εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 23,84 χιλ. ευρώ και όγκου 3,59 εκατ. τεμαχίων πραγματοποήθηκαν στο εεληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Τρ. Κύπρου διακίνησε 3,24 εκατ. τεμάχια αξίας 20,32 εκατ. ευρώ και η Optima Bank 19 χιλ. τεμάχια αξίας317 χιλ. ευρώ. .
Η Motor Oil 25 χιλ. τεμάχια αξίας 562 χιλ. ευρώ, η ΔΕΗ 96 χιλ. τεμάχια αξίας 1,32 εξατ. ευρώ, η Coca Cola 106 τεμάχια αξίας 4,75 χιλ. ευρώ και ο Sarantis 40 χιλ. τεμάχια αξίας 552 χιλ. ευρώ..
H Qualco 60 χιλ. τεμάχια αξίας 372 χιλ. ευρώ, η AΔΜΗΕ 60 χιλ. τεμάχια αξίας 178 χιλ. ευρώ και ο Φουρλής 60 χιλ. τεμάχια αξίας 242,7 χιλ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.810 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 1.825 μονάδες και ακολουθούν οι 1.850 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.750 μονάδες και ακολουθούν οι 1.700, οι 1.680, οι  1.670, οι 1.650, οι 1.600, οι 1.580, οι 1.550, οι 1.547 ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι 1.516 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.737 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 1.700 μονάδες και ακολουθούν οι 1.680, οι 1.660, οι 1.600, οι 1.650, οι 1.500, οι 1.480, οι 1.450, οι 1.400, οι 1.403 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι 1.360 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.750 μονάδες.

Ήπιες πωλήσεις στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης - To spread με την Ιταλία στις -25 μονάδες βάσης

Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 19/5 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τα γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις
Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), Jerome Powell , τα μακροπρόθεσμα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά, καθώς η οικονομία μεταβάλλεται και το πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής είναι ιδιαίτερα ρευστό.
Οι παρατηρήσεις του Powell για τα «σοκ προσφοράς» επαναλαμβάνουν πρόσφατες δηλώσεις του, προειδοποιώντας ότι οι μεταβολές στην πολιτική μπορεί να φέρουν τη Fed σε δύσκολη θέση όσον αφορά την εξισορρόπηση μεταξύ στήριξης της απασχόλησης και ελέγχου του πληθωρισμού.
Αν και δεν αναφέρθηκε ρητά στους δασμούς του πρώην προέδρου Donald Trump, ο Powell τις τελευταίες ημέρες έχει επισημάνει ότι οι δασμοί πιθανότατα θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη και θα ενισχύσουν τον πληθωρισμό.
Σημειωτέον, η Fed εμφανίζεται απρόθυμη να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική, παρά το γεγονός ότι πέρυσι μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα.
Αρνητικά επέδρασαν στις αγορές ομολόγου στις ΗΠΑ η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από Aaa σε Aa1, της Moody’s την Παρασκευή 16/5, λόγω μεγάλου ελλείμματος και υψηλού κόστους δανεισμού, εξοργίζοντας τον πρώην πρόεδρο Trump.
Η Moody’s ακολούθησε τις Fitch (2023) και S&P (2011), που είχαν κάνει αντίστοιχες υποβαθμίσεις.
Οι πιθανότητες είναι μικρές για μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στη συνεδρίαση της Fed στις 17 – 18 Ιουνίου.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,39% και το 10ετές ιταλικό 3,64% με το μεταξύ τους spread στις -25 μονάδες βάσης.
Πωλήσεις καταγράφονται και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές αμερικανικό στο 4,54% και το 2ετές στο 4,02%, με την απόδοση του 10ετούς να παραμένει υψηλότερα από το 2ετές ομόλογο.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Σε θετικές -από σταθερές- αναβάθμισε τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12-18 μηνών (outlook) της Ελλάδας η Fitch Ratings, επιβεβαιώνοντας όσα είχε γράψει το BankingNews.
Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα παρέμεινε σε ΒΒΒ- (επενδυτική βαθμίδα).
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και τον ενισχυμένο τραπεζικό τομέα.
Ακολουθεί στις 30/5 η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την γερμανική Scope Ratings
Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική Scope όπως και S&P και DBRS βαθμολογούν την Ελλάδα στο "ΒΒΒ" με "σταθερές" προοπτικές
Η οικονομία δεν είναι σε τέτοια κατάσταση που δικαιολογεί αναβαθμίσεις αλλά η ανάκαμψη των τραπεζών τροφοδοτεί τις αναβαθμίσεις
Tο 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο.
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Το 2024 γίναμε μάρτυρες μιας κακοστημένης διαδικασίας χειραγώγησης από τους οίκους αξιολόγησης όπου προέβησαν σε μπαράζ αναβαθμίσεων ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.
Το investment grade ή επενδυτική βαθμίδα σε ένα κόσμο λογικό θα είχε σημασία αλλά από τότε που εμφανίστηκε η ακραία στρεβλωμένη ποσοτική χαλάρωση ουσιαστικά μετρίασαν την αξία των οίκων αξιολόγησης.
Το 2024 το βασικό κίνητρο για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ήταν κυρίως πολιτικό.
Το 2025 οι οίκοι αξιολόγησης θα μετριάσουν τον ενθουσιασμό τους με την Ελλάδα.
Αν και η αναβάθμιση θεωρείται τυπική γιατί ήδη η Ελλάδα βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα και η αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης αμφισβητείται, πληρώνονται κάθε φορά που συντάσσουν μια έκθεση και συνήθως για να παίρνουν δουλειές… πουλάνε θετικά σενάρια… εντούτοις για μεγάλο μέρος των επενδυτών είναι υπολογίσιμοι οι οίκοι αξιολόγησης.
Από την άλλη, όλα αυτά δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία, αφού οι κεντρικές τράπεζες έχουν ακυρώσει την επίδραση των οίκων αξιολόγησης.
Το χρέος στα 403,86 δισεκ. καμία βελτίωση σε απόλυτα μεγέθη, αντιθέτως επιδείνωση 30 δισεκ. σε 2,5 χρόνια…
Από τα 403,86 δισεκ, 105,2 δισεκ. αφορούν κρατικά ομόλογα, 218,8 δισεκ. δάνεια μηχανισμών στήριξης, 8,4 δισεκ. έντοκα γραμμάτια, 57 δισεκ. repos.
Το ελληνικό δημόσιο προσπαθεί μέσω ενδοκυβερνητικού δανεισμού να συντηρηθεί και έτσι εξηγείται γιατί τα repos δεν μειώνονται…
Από το ελληνικό χρέος αυτό που βρίσκεται σε κυκλοφορία είναι τα 105 δισεκ. ομολόγων… π.χ. τα 218 δισεκ. του ελληνικού χρέους είναι δάνεια μηχανισμών στήριξης.
Ωστόσο από αυτά τα 105 δισεκ. τα 40 δισεκ. τα κατέχει ήδη η ΕΚΤ…
Όταν λέμε αναβαθμίστηκε η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα σημαίνει ότι τα ομόλογα 105 δισεκ. θα έχουν χαρακτηριστικά επενδυτικής βαθμίδας δεν θα θεωρούνται junk bond…
Δηλαδή ο επικοινωνιακός χαμός είναι για περίπου 105 δισεκ. εκ των οποίων μέρος αυτών κατέχει ήδη και η ΕΚΤ. Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας.
Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.

Πτώση στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 19/5 οι ασιατικές αγορές καθώς οι επενδυτές επανεκτιμούν τα τελευταία οικονομικά δεδομένα από την Κίνα και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο Moody’s.
Την Παρασκευή, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του αμερικανικού δημοσίου κατά μία βαθμίδα – από Aaa σε Aa1 - προκαλώντας την οργή του Trump
Οι λιανικές πωλήσεις στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 5,1% σε ετήσιο επίπεδο τον Απρίλιο, έδειξε η τελευταία έκθεση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Ο αριθμός ήρθε χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών.
Η αύξηση ήταν 0,8 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από το ποσοστό που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, ενώ αντιπροσώπευε αύξηση 0,24% σε μηνιαία βάση.
Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε κατά 6,1% τον Απρίλιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Δευτέρας από το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας. Το ποσοστό ήρθε χαμηλότερα από το 7,7% του περασμένου μήνα.
Aναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,74%, δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -0,01%, o δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,10%, ο δείκτης Kospi στην Ν. Κορέα στο -0,89% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,58%

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικά κινούνται σήμερα 19/5 οι ευρωπαϊκές αγορές, με τα βλέμματα στραμμένα στο Ουκρανικό με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται….αναμένοντας την τηλεφωνική επικοινωνία του Donald Trump και του Vladimir Putin, με προσδοκίες για μια πιθανή διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Επίσης στο επίκεντρο βρίσκεται η αιφνιδιαστική υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Moody's.
Την Παρασκευή 16/5 , ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του αμερικανικού δημοσίου κατά μία βαθμίδα – από Aaa σε Aa1 – επικαλούμενος τη διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος και το αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, εν μέσω διατηρούμενων υψηλών επιτοκίων, γεγονός που προκάλεσε την οργή του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump.
Οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους στα νέα οικονομικά στοιχεία και τις εταιρικές ανακοινώσεις.
Σταθερός στο 2,2% παρέμεινε ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Απρίλιο του 2025 έναντι του Μαρτίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ένα χρόνο νωρίτερα, ο πληθωρισμός ήταν στο 2,4%.
Αντίστοιχα, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποχώρησε στο 2,4% τον Απρίλιο έναντι 2,5% τον Μάρτιο του 2025, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα το ποσοστό ήταν στο 2,6%.
Πτώση -0,30% καταγράφεται στις τιμές του φυσικού αερίου, με το ολλανδικό TTF Ιουνίου στα 35,05 ευρώ.
Ήπιες απώλειες στις τιμές του πετρελαίου, με το brent να διαμορφώνεται στα 65,10 δολ. το βαρέλι στο -0,50% και του αμερικανικού αργού στα 61,70 δολ. το βαρέλι στο -0,45%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,05%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,70%, ο δείκτης FTSE MIB -1,7%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,20% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο -0,65%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,15%, ο S&P 500 στο -0,60%, ο Nasdaq στο -0,75% και το ETF GREC στο +0,74% (52,89 δολ.).

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές τις συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τράπεζες με ικανοποιητικές τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 10,20 με άνοδο +0,05%, με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 9,33 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 2,5780 ευρώ, με πτώση -0,85%, με όγκο 6,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 6,07 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα  5,5360 ευρώ, με άνοδο +0,22% με όγκο 5,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 6,92 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 2,60 ευρώ, αμετάβλητη, με όγκο  6,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 9,56 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima έκλεισε στα 17,00 ευρώ, με άνοδο +1,07% με όγκο 60 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,25 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 6,48 ευρώ, με άνοδο +4,18%, με όγκο 4,2 εκατ. τεμάχια και  κεφαλαιοποίηση 2,83 δισεκ. ευρώ.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,7690 ευρώ, με άνοδο +0,92%, με όγκο 390 χιλ. τεμάχια  και αποτίμηση στα 1,24 δισεκ. ευρώ..
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,75 ευρώ, με πτώση -0,36% και κεφαλαιοποίηση 273 εκατ. ευρώ...

Μεικτά πρόσημα στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές

Μεικτά πρόσημα καταγράφονται στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με ικανοποιητικές τις συναλλαγές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΔΑΑ +3,17% και ακολούθησαν Coca Cola +1,43%,  ΓΕΚ Τέρνα +1,42%, OTE +0,95%.
Στον αντίποδα, υποχώρησαν  Viohalco -1,19%, Ελλάκτωρ -1,05%, ΕΛΧΑ -0,93%, ΔΕΗ -0,85%....
Η Coca Cola έκλεισε στα 46,86 ευρώ, με άνοδο +1,43% και κεφαλαιοποίηση στα 17,49 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 20,06 ευρώ, με πτώση -0,30% και αποτίμηση 7,42 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,98 ευρώ, με άνοδο +0,95% και αποτίμηση 7 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο Μetlen έκλεισε στα 43,94 ευρώ, με άνοδο +0,09% και κεφαλαιοποίηση 6,28 δισεκ. ευρώ στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 13,76 ευρώ, με πτώση -0,79% και αποτίμηση 5,08 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 28,76 ευρώ, με πτώση -0,07% και κεφαλαιοποίηση 3,91 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 41,55 ευρώ, με πτώση -0,60% και κεφαλαιοποίηση 3,25 δισ.ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,75 ευρώ, με άνοδο +0,19% και κεφαλαιοποίηση 2,37 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 22,80 ευρώ, με άνοδο +0,88% και κεφαλαιοποίηση 2,53 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 19,30 ευρώ, με άνοδο +1,42% και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ.
Η Viohalco έκλεισε στα 5,80 ευρώ με πτώση -1,19% και κεφαλαιοποίηση στα 1,5 δισ. ευρώ.
Ο Aktor έκλεισε στα 5,35 ευρώ, με πτώση -0,74% και κεφαλαιοποίηση 1,09 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 5,88 ευρώ, με άνοδο +0,17% και κεφαλαιοποίηση 626 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 3,41 ευρώ, με άνοδο +9,65% και κεφαλαιοποίηση 107 εκατ. ευρώ.

Ήπιες πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης - To spread με την Γερμανία στις 78 μονάδες βάσης

Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 19/5 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,39% και το 10ετές ιταλικό 3,64%, με το μεταξύ τους spread στις -25 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 78 μονάδες βάσης από 77 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 55 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,55% ή 550 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -25 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 27 μονάδες βάσης.

Ήπιες πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 19/5 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 19 Μαίου του 2025 στο 3,64%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 19/5/2025 στο 2,61%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,90% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,12% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,24% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,64% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,96%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης