Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Επιμήκυνση του ελληνικού χρέους βλέπει το 2013 η Citigroup - Εγκλωβισμένες στα ομόλογα οι ελληνικές τράπεζες

Επιμήκυνση του ελληνικού χρέους βλέπει το 2013 η Citigroup - Εγκλωβισμένες στα ομόλογα οι ελληνικές τράπεζες
Επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και επιμήκυνση του χρέους το 2013 προβλέπει η Citigroup καθώς όπως δήλωσε ο αναλυτής Λάμπρος Παπαδόπουλος, υπεύθυνος για την Ελλάδα. Η χώρα μας έχει μπροστά της ένα μαραθώνιο προκειμένου να περιορίσει το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.
Ο κ. Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του τόνισε ότι και ο προϋπολογισμός του 2011 εμφανίζεται υπεραισιόδοξος όσον αφορά τους στόχους για τα έσοδα από την κυβέρνηση, καθώς το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα με τη λήξη του Μνημονίου, τον Ιούνιο του 2013, θα επιβαρύνεται από υψηλό δημόσιο χρέος, που θα ξεπερνά το 140% του ΑΕΠ. Αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες, ο αναλυτής της Citigroup, είπε ότι αν γίνει τώρα αποτίμηση των τραπεζών θα πρέπει να χάσουν περίπου το 25% των ιδίων τους κεφαλαίων, καθώς είναι εγκλωβισμένες στα ελληνικά ομόλογα, και τόνισε ότι θα χρειαστούν περίπου 5 δισ. ευρώ κεφάλαια μέχρι το 2012 για να αποπληρώσουν τα χρέη του προς την ΕΚΤ.
Σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις της Citigroup στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι η σύσταση αγοράς έχουν μόνο για τις ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, και υπογράμμισε ότι αρχίζει πλέον η Citigroup και παρακολουθεί τις εισηγμένες, των οποίων ο τζίρος πάνω από το 60-70% κατευθύνεται προς το εξωτερικό. Αποφεύγουμε τις εξαρτώμενες από την Ελλάδα επιχειρήσεις, εκτός αν έχουν καλό ισολογισμό, ανέφερε χαρακτηριστικά. Είπε ακόμη ο αναλυτής της Citigroup, ότι οι ξένοι επενδυτές πλέον επενδύουν ελάχιστα στο ΧΑ, έχουν παραμείνει λίγα fund στις ελληνικές μετοχές καθώς ένα από τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς είναι η έλλειψη εμπορευσιμότητας. Ολοκληρώνοντας ο κ. Παπαδόπουλος, είπε ότι το κλίμα θα βελτιώνεται πρώτα στην αγορά ομολόγων και μετά στην αγορά μετοχών, όταν η κυβέρνηση προχωρήσει σε γενναίες αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ, πουλώντας για παράδειγμα ποσοστά του ΟΠΑΠ ή της ΔΕΗ, ενώ αναρωτήθηκε για άλλη μία φορά πως μπορεί να μειωθεί το δημόσιο χρέος εάν δεν πουληθούν περιουσιακά στοιχεία από το δημόσιο, καταλήγοντας στο ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της ένα μαραθώνιο, ώστε να μπορέσει να επανέλθει στις αγορές. Αυτό πολύ δύσκολα θα συμβεί πριν από το 2012.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης