Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Θέατρο του παραλόγου τα «Greek Statistics» και η δίωξη του πρώην προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung - Αφορμή εμπαιγμού στις Βρυξέλλες

tags :
Θέατρο του παραλόγου τα «Greek Statistics» και η δίωξη του πρώην προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung - Αφορμή εμπαιγμού στις Βρυξέλλες
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα περιβόητα Greek Statistichs, Με τη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, να χαρακτηρίζει παράλογη την υπόθεση.
«Επικίνδυνα ειλικρινή» χαρακτηρίζει τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ανδρέας Γεωργίου έβαλε τέλος στη διαστρέβλωση των στατιστικών στοιχείων για την ελληνική οικονομία, κάτι για το οποίο τώρα διώκεται.
Η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει ότι «τα ‘Greek Statistics’ αποτέλεσαν για χρόνια αφορμή εμπαιγμού στις Βρυξέλλες. Από τη στιγμή που ο Ανδρέας Γεωργίου ανέλαβε το καλοκαίρι του 2010 την -στο μεταξύ- ανεξάρτητη ελληνική στατιστική υπηρεσία, η ΕΕ πιστεύει τα στοιχεία που ανακοινώνει η Αθήνα».
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, «αυτή τη φορά η ΕΕ προβληματίζεται από μία νέα ανησυχία, όχι εξαιτίας των στατιστικών στοιχείων, αλλά εξαιτίας του επικεφαλής της αρμόδιας αρχής».
Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι «η υπόθεση μοιάζει παράλογη. Πρώην συνεργάτες κατηγορούν τον Γεωργίου ότι, συμμετέχοντας σε μία γερμανικής καθοδήγησης συνομωσία, ‘διόρθωσε’ με πρόθεση προς τα πάνω το ελληνικό έλλειμμα. Το ότι είχε αντιπάλους εντός της ίδιας του της υπηρεσίας, το κατάλαβε ο Γεωργίου λίγο μετά την ανάληψη του αξιώματός του, με την παραβίαση της ηλεκτρονικής του αλληλογραφίας», όπως ο ίδιος δήλωσε στην SZ.
Και ο κ.Γεωργίου συμπλήρωσε, «προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν διώκονται νομικά οι υπαίτιοι της περιόδου εκείνης κατά την οποία δημιουργήθηκαν τα ψευδή δημοσιονομικά στοιχεία και κατά την οποία τα ‘Greek Statistics’ ήταν ένα πραγματικό πρόβλημα».
Οι εξελίξεις στο ζήτημα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, μετά και την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, αλλά και ακόμα δύο στελεχών της για σκόπιμη διόγκωση του ελλείμματος το 2009, συνεχίζουν να προκαλούν κλυδωνισμούς στους ευρωπαϊκούς κύκλους , όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.
Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προσφέρει πλήρη κάλυψη στην ΕΛΣΤΑΤ και στον επικεφαλής της κ. Ανδρέα Γεωργίου αναφέροντας πρόσφατα πως «η Eurostat έχει καταστήσει σαφές πως θεωρεί ότι η αναθεώρηση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ είναι αξιόπιστη και ότι η συγκέντρωση των στοιχείων έγινε σε συμμόρφωση των κανόνων που ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη της», μέλη της Eurostat δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις.
Η άσκηση δίωξης κατά του κ. Γεωργίου προκαλεί ήδη κραδασμούς τόσο στην Ευρώπη όσο και στην εσωτερική πολιτική σκηνή, επαναφέροντας το αίτημα της αντιπολίτευσης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς η χώρα οδηγήθηκε στο Μνημόνιο. Πάντως, επί του παρόντος, το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί στάση αναμονής, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να γίνουν σεβαστές οι διαδικασίες που ακολουθεί η Δικαιοσύνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης