Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

BofA: Προβλέπει επιδείνωση στα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών - Μειώνει τις τιμές στόχους η Citigroup

BofA: Προβλέπει  επιδείνωση στα αποτελέσματα  των ελληνικών τραπεζών - Μειώνει τις τιμές στόχους η Citigroup
(upd2) Πολύ νωρίς θεωρεί ότι είναι για να δούμε ανάκαμψη των μεγεθών των ελληνικών τραπεζών η Bank of America/Merrill Lynch στην τελευταία έκθεση της αναφορικά με τον ελληνικό κλάδο, η οποία φέρει τον τίτλο “Austerity continues to bite”.
Τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας και οι ανισορροπίες στην αγορά ομολόγων θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά τα μεγέθη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, εκτιμώντας ότι τα κέρδη του τρίτου τριμήνου θα είναι κατά 40% χαμηλότερα σε σχέση με αυτά του δευτέρου.
Αναφορικά με τα προβληματικά δάνεια, η BofA/ML εκτιμά ότι θα αυξηθούν το τρίτο τρίμηνο κατά 65 μ.β. στο 7,4%, βλέποντας ότι έτσι θα αυξηθούν και οι προβλέψεις κατά 200 μβ. Από την άλλη μεριά, αναμένει να συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία μείωσης του λειτουργικού κόστους που έχει ξεκινήσει ο κλάδος, βελτιώνοντας έτσι την εικόνα των λογιστικών τους καταστάσεων.
Η Μorgan Stanley, σε δική της έκθεση, επισημαίνει στην αύξηση του παράγοντα του ρίσκου εφόσον παρατηρεί αύξηση της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, πλάι στις πορτογαλικές και τις ιρλανδικές από το 9,1% στο 9,9% για το μήνα Οκτώβριο. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, χάρη στην επένδυσή της στην Εμπορική Τράπεζα, η Credit Agricole θεωρείται "εκτεθειμένη σε μεγάλο βαθμό" στα τραπεζικά συστήματα των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης.
Σε ό,τι αφορά την Bank of America Merrill Lynch, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας παραμένει στις κορυφαίες επιλογές της μεταξύ των τραπεζικών μετοχών για ακόμη μια φορά, ενισχύοντας τις προσδοκίες της βάσει των δραστηριοτήτων της στην Τουρκία μέσω της Finansbank. Σύσταση buy, επίσης, δίνει και στη μετοχή της Alpha Bank. Αναφορικά με την Πειραιώς και τη Eurobank, διατηρεί τη σύσταση neutral.
Η BofA/ML στέκεται ιδιαίτερα και στο πρόβλημα αύξησης των spread των ελληνικών ομολόγων, αποδίδοντας την σε έξι παράγοντες:
Στην αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 σε 15,4%, από 13,6% προηγουμένως
Στην υστέρηση που σημειώνεται στα δημόσια έσοδα της ελληνικής κυβέρνησης με βάση τους στόχους
Στο γεγονός ότι η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 “φέρνει” πίσω τις εκτιμήσεις για το έλλειμμα του 2010. Αναμένεται πλέον στο 9,4%, από 7,9% προηγουμένως.
Στο γεγονός ότι η αγορά αναμένει αναδιάρθρωση χρέους σε μία από τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης
Στους φόβους για πολιτική αστάθεια λόγω των σκληρών μέτρων της κυβέρνησης
Τα σχόλια του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλου, ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους.
Στα θετικά του τελευταίου διαστήματος, η τράπεζα συμπεριλαμβάνει το γεγονός ότι το αποτέλεσμα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν θετικό για την κυβέρνηση, ότι οι ελληνικές τράπεζες προχωρούν σε ενίσχυση των κεφαλαίων τους και στο ότι οι διεθνείς αγορές έχουν αρχίσει δειλά να ανοίγουν τις πόρτες τους στις ελληνικές τράπεζες, μετά από ένα σχεδόν χρόνο.
Αναφορικά με τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, η BofA/ML αναμένει να συνεχιστεί η πτώση της κερδοφορίας και των εσόδων και να επιδεινωθεί η ποιότητα του ενεργητικού.
Πιο συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη γ' 3μηνου για την Alpha Bank, αναμένονται στα 22 εκατ. ευρώ και στα 72 για το 2010. Για την Εθνική Τράπεζα αναμένεται τα καθαρά κέρδη στα 117 εκατ. ευρώ και για ολόκληρο το 2010 στα 401 εκατ. ευρώ. Περισσότερο αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις για την Eurobank, για την οποία η BofA/ML αναμένει ζημιές 1 εκατ. ευρώ το γ' 3μηνο, και κέρδη 39 εκατ. ευρώ ολόκληρο το 2010, ενώ για την Πειραιώς το τρίτο τρίμηνο οι ζημιές θα διαμορφωθούν στα 3 εκατ. ευρώ, και το 2010 στα 13 εκατ. ευρώ.

Υποβάθμιση – σοκ των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών από Citigroup

Σε σημαντική υποβάθμιση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Citigroup, διατηρώντας όμως στις περισσότερες συστάσεις της διακράτησης των μετοχών τους, στην τελευταία έκθεση της με τίτλο “Challenging Outlook – Remain Underweight”.
Πιο συγκεκριμένα, η Citigroup μειώνει την τιμή-στόχο της Εθνικής Τράπεζας στα 8,25 ευρώ από 9,56 ευρώ, διατηρώντας αξιολόγηση hold,  την τιμή-στόχο της Alpha Bank στα 4,75 ευρώ από 5,25 ευρώ, διατηρώντας αξιολόγηση hold και την τιμή-στόχο της Τράπεζας Πειραιώς στα 2,50 ευρώ από 4,50 ευρώ υποβαθμίζοντας τη σύσταση της σε sell από hold.
Επίσης, μειώνει την τιμή στόχο για την Eurobank στα 4,5 από τα 5 ευρώ, διατηρώντας σύσταση hold, την τιμή-στόχο για την ATEbank στα 0,40 ευρώ από 0,95 ευρώ, διατηρώντας την αξιολόγηση sell και την τιμή-στόχο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου  τα 2,50 ευρώ από 4,50 ευρώ, μειώνοντας τη σύσταση σε sell από hold.
Η Citigroup στέκεται ιδιαίτερα στο πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας που αντιμετωπίζουν μερικές τράπεζες, θεωρώντας ότι η Εθνική, αν και αντιμετίζει σημαντικές προκλήσεις, είναι η καλύτερα κεφαλαιακά θωρακισμένη τράπεζα. Πιο συγκεκριμένα, θεωρεί ότι η ΑΤΕ Bank πρέπει να προχωρήσει σε ενίσχυση ύψους 1,6 δισ. ευρώ και η Eurobank περιπου 680 εκατ. ευρώ, εκτός από τα 500 εκατ. ευρώ που αναμένεται να πάρει από την πώληση της Polbank.
Αν η ελληνική οικονομία επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2012, τότε η Citigroup αναμένει τα προβληματικά δάνεια να κορυφωθούν μέσα στο 2011, φτάνοντας λίγο κάτω από το 12%, με την ΕΤΕ και την Alpha Bank να φτάνουν στα μεγαλύτερα ποσοστά του δείκτη NPL.
Αναφορικά με την μακροοικονομική κατάσταση της Ελλάδας, η Citigroup θεωρεί ότι αν και πολλές προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, η κατάσταση έχει αρχίσει να σταθεροποιείται. Δεν αναμένει να επαναληφθεί ότι συνέβη και με την Αργεντινή, εξαιτίας της στήριξης που απολαμβάνει  από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αξίζει εδώ όμως να σημειωθεί ότι η Citigroup πιστεύει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τελικά μία αναδιάρθρωση του χρέους της (όχι απαραίτητα haircut), καθώς μέχρι το 2015 το επίπεδο των τοκοχρεωλυσίων που θα πρέπει να πληρώνει η ελληνική κυβέρνηση θα είναι στο 9% του ΑΕΠ της.
Η Citigroup τέλος εκτιμά ότι μερικές τράπεζες θα χρειαστούν να προχωρήσουν σε περεταίρω ενίσχυση των κεφαλαίων τους εξαιτίας των νέων κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ. Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις διαμορφώνονται ως εξής:

Εκτιμήσεις Citigroup για την κεφαλαιακή επάρκεια

2012 (Βασιλεία ΙΙ) 2012 (Βασιλεία ΙΙΙ)
Alpha Bank 9,10% 8,90%
Eurobank 7,70% 6,20%
ETE 10,30% 9,50%
Πειραιώς 7,30% 6,90%


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης