Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

TT - Η Τρόικα ζητάει να παραμείνουν 2000 εργαζόμενοι σε σύνολο 3220 – To TΧΣ προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες, ο Στουρνάρας λέει θα μιλήσει στον Rehn και οι εργαζόμενοι δηλώνουν....δεν φεύγει κανείς

TT -  Η Τρόικα ζητάει να παραμείνουν 2000 εργαζόμενοι σε σύνολο 3220 – To TΧΣ προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες, ο Στουρνάρας λέει θα μιλήσει στον Rehn και οι εργαζόμενοι δηλώνουν....δεν φεύγει κανείς
Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται οι διεργασίες για τις θέσεις εργασίας στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μετά την διάσπαση του σε good και bad bank εκτός απροόπτου αύριο το απόγευμα.
Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι δεν θα αποχωρήσει ούτε ένας.
Ο Στουρνάρας ο υπουργός οικονομικών δήλωσε στον σύλλογο εργαζομένων ότι θα μιλήσει με τον Rehn τον Ευρωπαίο Επίτροπο ώστε να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Το ΤΧΣ δίνει στην κυριολεξία τον μεγαλύτερο αγώνα ώστε να διασφαλιστούν οι περισσότερες θέσεις εργασίας ενώ η Τρόικα ζητάει να μειωθεί το προσωπικό από 3220 σε 2000 εργαζομένους.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Δεν θα αναφερθούμε – για πολλοστή φορά – στους λόγους που ξαφνικά η Τρόικα αποφάσισε να ασχοληθεί με τους εργαζομένους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αλλά θα εστιαστούμε στα σχέδια Α και Β στο plan A και plan B επεξεργάζεται η Τρόικα για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τους εργαζομένους.
To βασικό πλάνο περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 480 εργαζομένων πρώην δημοσίων υπαλλήλων με μέσο κόστος 65 χιλιάδες ευρώ.
Ωστόσο η Τρόικα θεωρεί ότι το ΤΤ μπορεί να λειτουργήσει και με λιγότερους.
Έτσι αποφάσισαν να παραμείνουν 2000 εργαζόμενοι σε σύνολο 3220 δηλαδή να αποχωρήσουν οι 1220 εργαζόμενοι.
Δυστυχώς αυτή είναι η πρόταση της Τρόικα και ευτυχώς που το ΤΧΣ – ναι καλά διαβάσατε – δίνει αγώνα μαζί με την διοίκηση του ΤΤ να μειώσει τις απώλειες.
Όμως εδώ εγείρεται ένα βασικό θέμα.
Το ΤΤ θα σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα και αυτό σημαίνει ότι ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θέλει χρόνο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί προ της διάσπασης σε καλή και κακή τράπεζα.
Οι 2 βασικές επιλογές είναι
1)Με την διάσπαση του ΤΤ σε good και bad και την άρση λειτουργίας της άδειας της τράπεζας οι 3220 εργαζόμενοι….προσλαμβάνονται με νέες συμβάσεις εργασίας από το good TT.
Αν υπάρχει ένας σχεδιασμός για εθελουσία έξοδο π.χ. αρχικώς τους 480 πως μπορεί να διασφαλιστεί ότι όταν θα επαναπροσληφθούν θα θέλουν να αποχωρήσουν;
Άρα η επαναπρόσληψη του συνόλου των εργαζομένων θα είναι δύσκολη.
2)Το plan B περιλαμβάνει την εξής παράμετρο.
Να προσλάβει 2000 εργαζομένους το good TT και οι υπόλοιποι 1220 να αποζημιωθούν από την bad bank.
Εκτιμάται ότι για αποζημιώσεις θα χρειαστούν 20-24 εκατ ευρώ.
Με την λύση αυτή επιτυγχάνεται ο στόχος που έχει τεθεί από την Τρόικα.
Όμως η λύση αυτή αντιμετωπίζει ένα βασικό πρόβλημα.
Πως μπορεί κανείς σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να αξιολογήσει  ποιοι είναι οι απαραίτητοι και ποιοι όχι.
Μιλάμε για εργασία και για εργαζομένους και όχι για κάτι αφηρημένο.
Φοβούμαστε ότι θα υιοθετηθεί το plan B και μια τέτοια εξέλιξη θα έχει δυσμενείς συνέπειες, παρενέργειες.
Ευελπιστούμε ότι θα παρθούν οι λογικές αποφάσεις και δεν θα επικρατήσουν οι ακρότητες. Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν όλοι οι εργαζόμενοι με σεβασμό.

H EKT προειδοποιεί και απειλεί

Η ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει γραπτώς ότι θα αποσύρει την ρευστότητα που παρέχει μέσω ευρωσυστήματος μέσω ELA εν προκειμένω ώστε να κλείσει το ζήτημα με το ΤΤ.
Το χρονικό διάστημα που είχε δώσει ήταν έως τις 11 και το παρέτεινε έως τις 18 Ιανουαρίου.
Αν σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα την Παρασκευή έχει καλώς ειδάλλως θα χρειαστεί να δώσει ακόμη μια εβδομάδα παράταση η ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης