Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Άτονη άνοδος μετά την πρόσκαιρη διόρθωση στο ΧΑ +0,19% στις 1.386 μον. - Η μεγάλη πτώση θα καθυστερήσει

Άτονη άνοδος μετά την πρόσκαιρη διόρθωση στο ΧΑ +0,19% στις 1.386 μον. - Η μεγάλη πτώση θα καθυστερήσει
Η αγορά αναζητεί καταλύτη και συντηρείται με τις πιθανές εξαγορές αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα με τα μερίσματα στο επίκεντρο
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Άτονα ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 1.386 μονάδες, από τις 1.394 μονάδες υψηλό ημέρας, και τις 1.376 μονάδες χαμηλό ενδοσυνεδριακό, εν μέσω μεταβλητότητας στις τράπεζες ενώ με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικά στις τράπεζες, στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε η Eurobank +1,21% και ακολούθησε η Alpha Bank +0,67% από +2,28% υψηλό ημέρας ενώ υποχώρησαν Πειραιώς -0,46% και Εθνική -0,03% από -1,41% χαμηλό ενδοσυνεδριακό.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Αutohellas +5,3% και Ελλάκτωρ +2,86% .....ενώ υποχώρησαν ΕΛΧΑ -2,3%, Viohalco -0,76%...
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.386 μονάδες, με πλησιέστερη στήριξη τη ζώνη των 1.380 -1.370 μονάδων ενώ οι 1.450 μονάδες αποδεικνύονται δύσκολος στόχος.
Ο Τραπεζικός Δείκτης κατάφερε να κλείσει ανοδικά μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με σωρευτικές απώλειες -5,33% όταν στο ίδιο διάστημα ο Γενικός Δείκτης με  μία ανοδική συνεδρίαση είχε αθροίσει απώλειες -3,26%.
Το ανοδικό σερί της αγοράς διεκόπη από τους κυβερνητικούς τριγμούς στο εσωτερικό αλλά και σε διεθνή επίπεδο αρνητικά επιδρούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία ενώ όλο και πιο αβέβαιο γίνεται το χρονοδιάγραμμα των πιθανών μειώσεων των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες.
Η αγορά αναζητεί καταλύτη και συντηρείται με τις πιθανές εξαγορές αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα με τα μερίσματα στο επίκεντρο.
Για την ώρα θα επιβεβαιωθεί το σενάριο των τραπεζιτών…. στασιμότητα και ακολούθως τον Μάιο θα δούμε διόρθωση,
το κερδοσκοπικό κεφάλαιο δεν θέλει να πουλήσει, κερδοσκοπικό κεφάλαιο που μπήκε με τον αφορμή την επενδυτική βαθμίδα και τα placement των τραπεζών…
Ωστόσο, κόντρα στις εκτιμήσεις των περισσοτέρων αναλυτών,  η άποψη του  BN (bankingnews) είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο οδεύει τον Μάιο σε  διόρθωση 350 με 400 μονάδες, ειδικότερα σε περίπτωση άμεσης στρατιωτικής εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία….

Εξαντλούνται τα ανοδικά περιθώρια - Τι πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές

Οι επενδυτές του ελληνικού χρηματιστηρίου να προσέξουν… το τοπίο έχει ως εξής στην ελληνική αγορά.
Οι τράπεζες γνωρίζουμε τι κέρδη θα επιτύχουν το 2024 και 2025…
Γνωρίζουμε ότι πολλές εταιρίες έχουν εξαντλήσει τα όρια τους…
Γνωρίζουμε ότι η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα έδωσε bonus 450 μονάδες με 500 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο και αυτό ήταν.
Γνωρίζουμε ότι δεν θα υπάρξει καμία νέα αναβάθμιση της Ελλάδος το 2024 και καλώς να μην υπάρξει νέα αναβάθμιση, η Ελλάδα δεν την αξίζει.
Γνωρίζουμε ότι η αναβάθμιση της Ελλάδος σε ώριμη χρηματιστηριακή αγορά θα είναι ένα ακόμη λάθος καλύτερα πρώτος στο χωριό παρά τελευταίος στην πόλη.
Γνωρίζουμε ότι τα placement στις τράπεζες και άλλες εταιρίες αύξησαν τον τζίρο από τα 80 στα 130 εκατ τίποτε το σπουδαίο.
Γνωρίζουμε ότι τα κρυπτονομίσματα προσφέρουν πολύ καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με το χρηματιστήριο, στο μέλλον τα κρυπτονομίσματα θα συμμετέχουν περισσότερο στις επενδύσεις.
Γνωρίζουμε ότι το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα έχει καταστεί σαθρό…
Η δήθεν εκσυγχρονιστική κυβέρνηση Μητσοτάκη τα έκανε μαντάρα, χάνει την αξιοπιστία της και επι της ουσίας δεν έφερε καμία αλλαγή… η ίδια σαπίλα που υπήρχε συνεχίζει να υπάρχει και επί ΝΔ.
Γνωρίζουμε επίσης ότι και στην αντιπολίτευση δεν υπάρχει φως, διαίρεση και στασιμότητα…
Γνωρίζουμε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει με πλήρη ήττα του ΝΑΤΟ, εξέλιξη θετική μεν αλλά το ρίσκο εμπλοκής του ΝΑΤΟ παραμένει υψηλό…
Ωστόσο επειδή γνωρίζουν ότι θα ηττηθούν είναι σίγουρο ότι θα το σκεφθούν να εμπλακούν σε μια Ουκρανία που ως κράτος δεν θα υπάρχει μετά τον έλεγχο του Kharkiv και της Οδησσού – ναι αυτής που επισκέφθηκε και ο Μητσοτάκης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Με οριακά πρόσημα ξεκίνησε το ελληνικό χρηματιστήριο με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,09%.
Στο πρώτο τέταρτο της συνεδρίασης, με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Alpha Bank +2,28%..και με το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών  μετοχών  του FTSE 25, με την ΔΕΗ άνω του +2% ... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,14% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,75%.
Περί τις 14:00 με ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στις τράπεζες, με Εθνική -1,41% αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με  Motor Oil, Jumbo άνω του -2% .. και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,59% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,51%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκελεισε με άνοδο +0,19% στις 1.386 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.394,08 μονάδες και χαμηλό τις 1.376,62 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 118,8 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 22,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 27,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 19,6 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 22,87 εκατ. ευρώ και όγκου 4,65 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Πειραιώς διακίνησε 1,18 εκατ. τεμάχια αξίας 4,4 εκατ. ευρώ, η Eurobank 700 χιλ. τεμάχια αξίας 1,25 εκατ. ευρώ, η Εθνική 1,4 εκατ. τεμάχια αξίας 9,85 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 973 χιλ. τεμάχια αξίας 1,54 εκατ. ευρώ και η Optima Bank 30 χιλ. τεμάχια αξίας 256 χιλ. ευρώ....
Ο Τιτάν 20 χιλ. τεμάχια αξίας 522 χιλ. ευρώ,  η ΔΕΗ 76,5 χιλ. τεμάχια αξίας 876 χιλ. ευρώ, ο Μυτιληναίος 30 χιλ. τεμάχια αξίας 1,08 εκατ. ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή 79,6 χιλ. τεμάχια αξίας 1,45 εκατ. ευρώ και η Autohellas 50 χιλ. τεμάχια αξίας 670 χιλ. ευρώ.
Ο ΔΑΑ 116,6 χιλ. τεμάχια αξίας 991 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.386 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.437 μονάδες και ακολουθούν οι 1.450 μονάδες όπου εμφανίζονται ισχυρές αντιστάσεις .
Στην πλησιέστερη στήριξη βρίσκεται η ζώνη των 1.380 -1370 μονάδων και ακολουθούν οι 1.350, οι 1.320, οι 1.300, οι 1.298 μονάδες ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και οι 1.287 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών).
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.167 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.250 μονάδες και ακολουθούν οι 1.270, οι 1285 και οι 1.300 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.150 μονάδες και ακολουθούν οι 1.125, οι 1.100, οι 1069 μονάδες ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και των 1.064 μονάδων ( ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών).

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 3,29%  - Το spread με την Ιταλία στις -41 μ .β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 4/4 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης, μετά τις χθεσινές πωλήσεις μετά τις πωλήσεις του τελευταίου διημέρου..
Οι επενδυτές να αξιολογούν τα πρόσφατα σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών Jerome Powell ο οποίος επέμεινε ότι οι νομισματικές αρχές χρειάζονται περισσότερη βεβαιότητα πριν ξεκινήσουν να μειώνουν τα επιτόκια βάζοντας «πάγο» στις προσδοκίες των επενδυτών οι οποίοι ανέμεναν την πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο του 2024.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ του Μαρτίου για τη νομισματική πολιτική, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου συμφώνησαν ότι είναι «πρόωρο» να συζητηθούν μειώσεις επιτοκίων καθώς χρειάζονται πρόσθετα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο εγκαίρως.
Ωστόσο, τα μέλη συμφώνησαν επίσης ότι "η υπόθεση για την εξέταση των μειώσεων των επιτοκίων ενισχύεται" και ότι η ημερομηνία της πρώτης μείωσης των επιτοκίων "είναι πιο ξεκάθαρη". Το συμβούλιο είπε επίσης ότι θα έχει "σημαντικά περισσότερα δεδομένα και πληροφορίες" από τη συνεδρίασή του τον Ιούνιο, ειδικά για τη δυναμική των μισθών.

Tο ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,29% και το 10ετές ιταλικό 3,70% με το μεταξύ τους spread στις -41 μονάδες βάσης.
Ήπια βελτίωση καταγράφεται στα αμερικανικά ομόλογα, με  το 10ετές στο 4,32% και το 2ετές στο 4,67%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει. Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Μετά την αναβαθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor's, DBRS, Fitch, Scope Ratings και R&I το 2023, το χειραγωγούμενο πάρτι με τις αναβαθμίσεις τελείωσε καθώς οι  αξιολογήσεις ήταν προϊόν πολιτικής παρέμβασης και δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας μας.
Αρνητική έκπληξη αποτέλεσε  η απόφαση της Moody's, την Παρασκευή 15/3 η οποία άφησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της Ελλάδας, στο Ba1,(μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική) με σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) καθώς δεν έχει πειστεί ότι η Ελλάδα αξίζει την επενδυτική βαθμίδα.
Σημειώνεται ότι η επόμενη αξιολόγηση της Moody's, για την ελληνική οικονομία θα λάβει χώρα στις 13  Σεπτεμβρίου 2024.
Το 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο…
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και παραμένει και στο πρόγραμμα επανεπενδύσεων… δηλαδή ότι θα πρόσφερε η επενδυτική βαθμίδα…
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 403 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 233 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 48 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας. Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.

Άνοδος στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 4/4 οι ασιατικές αγορές, με επίκεντρο τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) Jerome Powell ο οποίος έβαλε  «πάγο» στα σενάρια για δραστική νομισματική χαλάρωση εντός του 2024, υπογραμμίζοντας ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να αξιολογήσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής την τρέχουσα κατάσταση στον πληθωρισμό.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,86%, ο δείκτης KOSPI στο +1,29% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,45%.
Οι αγορές σε Κίνα, Χονγκ Κονγκ και Ταϊβάν παρέμειναν κλειστές σήμερα λόγω αργίας.

Επιφυλακτικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Επιφυλακτικές κινήσεις καταγράφονται  σήμερα 4/4 στις ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να αξιολογούν τα πρόσφατα σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών Jerome Powell ο οποίος επέμεινε ότι οι νομισματικές αρχές χρειάζονται περισσότερη βεβαιότητα πριν ξεκινήσουν να μειώνουν τα επιτόκια.
Σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας  συνεδρίασης της ΕΚΤ του Μαρτίου για τη νομισματική πολιτική, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου συμφώνησαν ότι είναι «πρόωρο» να συζητηθούν μειώσεις επιτοκίων καθώς χρειάζονται πρόσθετα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο εγκαίρως.
Ωστόσο, τα μέλη συμφώνησαν επίσης ότι "η υπόθεση για την εξέταση των μειώσεων των επιτοκίων ενισχύεται" και ότι η ημερομηνία της πρώτης μείωσης των επιτοκίων "είναι πιο ξεκάθαρη". Το συμβούλιο είπε επίσης ότι θα έχει "σημαντικά περισσότερα δεδομένα και πληροφορίες" από τη συνεδρίασή του τον Ιούνιο, ειδικά για τη δυναμική των μισθών.
Τα μέλη προειδοποίησαν ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες για τη συνεδρίαση του Απριλίου θα είναι "πολύ πιο περιορισμένες", σηματοδοτώντας ότι δεν θα ληφθεί απόφαση για μελλοντικές περικοπές στην επόμενη συνάντησή τους.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στα νέα οικονομικά δεδομένα.
Ειδικότερα, σε υψηλό 10 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ τον Μάρτιο, φθάνοντας σε υψηλό 10 μηνών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Composite Purchasing Managers' Index (PMI) αυξήθηκε από 49,2 τον Φεβρουάριο σε 50,3, περνώντας στην περιοχή ανάπτυξης για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2023. Ο PMI υπηρεσιών κατέγραψε την ισχυρότερη ένδειξη από τον Ιούνιο του 2023, φτάνοντας το 51,5 τον Μάρτιο σε σύγκριση με 50,2 τον Φεβρουάριο.
Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού (ΔΤΠ) κατέγραψε μηνιαία πτώση 1,0% στην Ευρωζώνη και 0,9% στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Φεβρουάριο.
Ο γερμανικός σύνθετος δείκτης παραγωγής PMI αυξήθηκε στο 47,7 τον Μάρτιο από 46,3 του Φεβρουαρίου,  σε υψηλό 4 μηνών, αλλά παρέμεινε σε έδαφος συρρίκνωσης, κάτω από το ουδέτερο 50.
Η δραστηριότητα των υπηρεσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνεται περαιτέρω τον Μάρτιο, στο 53,1 υποχωρώντας από 53,8 που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο, αλλά εξακολουθεί να είναι πάνω από το ουδέτερο 50.
Οριακές απώλειες καταγράφονται στις τιμές του πετρελαίου με το brent να διαμορφώνεται στα 89,30 δολ. το βαρέλι στο -0,05% και του αμερικανικού αργού στα 85,34 δολ. το βαρέλι στο -0,10%.
Άνοδος +2,8% καταγράφεται και στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Μαΐου στά 26,30 ευρώ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,25%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,10%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,05%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,65% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,65%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,40%, ο S&P 500 στο +0,60%, ο Nasdaq στο +0,70% και το ETF GREC στο +0,97%  (39,61 δολ. )

Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τράπεζες, εν μέσω μεταβλητότητας με ικανοποιητικές τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 7,08 ευρώ, με πτώση -0,03% με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 6,48 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5705 ευρώ, με άνοδο +0,67% με όγκο 7,07 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,7 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,7030 ευρώ, με πτώση -46% με όγκο 4,98 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,63 δισ.ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,7980 ευρώ, με άνοδο +1,21%, με όγκο 4,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 6,68 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima έκλεισε στα 8,59 ευρώ, με άνοδο +1,18%, με όγκο 105 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 633 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 3,70 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,66 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 11,35 ευρώ, με άνοδο +1,34% και κεφαλαιοποίηση 568 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,50 ευρώ, με άνοδο +1,31% και κεφαλαιοποίηση 308 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με ικανοποιητικές τις συναλλαγές.  
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Autohellas +5,3%, Ελλάκτωρ +2,86%, Aegean +1,96%..
Στον αντίποδα, υποχώρησαν ΕΛΧΑ, Viohalco, Jumbo...
Η Coca Cola έκλεισε στα 28,42 ευρώ, με άνοδο +0,21% και κεφαλαιοποίηση στα 10,60 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 16,19 ευρώ, με άνοδο +0,43% και αποτίμηση 5,99 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,66 ευρώ, με πτώση -0,29% και αποτίμηση 5,71 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 34,00 ευρώ, με πτώση -0,35% και κεφαλαιοποίηση 4,86 δισεκ. ευρώ στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 11,40 ευρώ, με άνοδο +1,33% και αποτίμηση 4,35 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 26,20 ευρώ, με άνοδο +1,16% και κεφαλαιοποίηση 2,05 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 16,48 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,7 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 18,11 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,14 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,10 ευρώ, με πτώση -0,49% και κεφαλαιοποίηση 2,48 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 26,80 ευρώ, με πτώση -0,74% και κεφαλαιοποίηση 2,97 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 26,10 ευρώ, με πτώση -0,76% και κεφαλαιοποίηση 3,55 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 5,70 ευρώ, με άνοδο +0,35% και κεφαλαιοποίηση 607 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,87 ευρώ, με πτώση -2,3% και κεφαλαιοποίηση 702 εκατ. ευρώ.
H MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 3,9850 ευρώ, με άνοδο +1,92% και κεφαλαιοποίηση 125 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης, το 10ετές ελληνικό στο 3,29%  - Το spread με την Γερμανία στις 95 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 4/4 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,29% και το 10ετές ιταλικό 3,70% με το μεταξύ τους spread στις -41 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 95 μονάδες βάσης από 96 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 63 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,63% ή 63 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -41 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 27 μονάδες βάσης.

Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 4/4 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 4 Απριλίου του 2024 στο 3,70%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 4/4/2024 στο 2,34%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,78% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,02% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,17% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,70% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,30% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,17%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης