Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Eurasia Group: Η διπλωματία θα έχει την τιμητική της το 2013 στη διεθνή πολιτική σκηνή - Κούφια τελεσίγραφα, χωρίς πραγματικό κόστος και κινδύνους, θα μεταφέρουν οι ισχυρές προσωπικότητες του πλανήτη - Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η Merkel

Eurasia Group: Η διπλωματία θα έχει την τιμητική της το 2013 στη διεθνή πολιτική σκηνή - Κούφια τελεσίγραφα, χωρίς πραγματικό κόστος και κινδύνους, θα μεταφέρουν οι ισχυρές προσωπικότητες του πλανήτη - Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η Merkel
Τη στάση και την τακτική που αναμένεται να ακολουθήσουν κατά το 2013 οι ισχυρότερες προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής σκηνής, επιχειρεί να περιγράψει ο Ian Bremmer, πρόεδρος τους Eurasia Group.
Όπως αναφέρει σε άρθρο του στους Financial Times, στην πολιτική υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνεις ό,τι πρέπει, περισσότερα από ό,τι πρέπει ή ακόμη και λιγότερα.
Ως επί το πλείστον οι πολιτικοί ηγέτες έχουν την τάση να ακολουθούν μια πολιτική - μείγμα "οικονομικής μόχλευσης" και αναγκαστικής διπλωματίας, με στόχο να έχουν απτά αποτελέσματα, χωρίς να έχουν όμως προκαλέσει έριδες ή εμπορικούς πολέμους.
Κατά τον Bremmer, το 2013, θα είναι ένα έτος κατά το οποίο οι ανά τον κόσμο ηγέτες θα υιοθετήσουν τις λιγότερο ριψοκίνδυνες τακτικές, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ και στην Κίνα.
"Ο πολιτικός κόσμος στο σύνολό του θα μπορούσε να διδαχθεί από τη στάση της Γερμανίδας Καγκελαρίου A. Merkel", επισημαίνει ο επικεφαλής του Eurasia Group και διευκρινίζει: Η Merkel, καθ' όλη τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, ζύγιζε τόσο τα λόγια της, όσο και τις πράξεις της. Η τακτική της αυτή την βοήθησε σε μεγάλο βαθμό να θωρακίσει τις όποιες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους, αποτρέποντας - επιτυχώς - το αδιέξοδο. Οι αποφάσεις της για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, με τον τρόπο αυτό, δεν απορρίφθηκαν ούτε στο εσωτερικό της Γερμανίας, παρά τις ενδείξεις και τους κινδύνους για το αντίθετο.
"Όσοι τραβούν το σκοινί στα άκρα με τους άλλους, θέτουν τη δική τους αξιοπιστία σε κίνδυνο", διαμηνύει ο Bremmer.
Όπως προβλέπει, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεχίσουν και κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους να επιμένουν πως μόνος δρόμος για την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία είναι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων.
"Το 2013 οι κυβερνήσεις σε ΗΠΑ, Κίνα, Μέση Ανατολή θα ακολουθήσουν πολιτική... αλά γερμανικά και.. αλά Merkel", εκτιμά ο πρόεδρος της Eurasia Group.
Και καταλήγει: Τα όποια τελεσίγραφα θέσουν το 2013 οι πολιτικοί ηγέτες θα είναι τελεσίγραφα, που δεν θα επιφέρουν αυξημένα κόστη ή ρίσκα....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης