Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Citigroup: Πράγματι τα χειρότερα της ευρωπαϊκής κρίσης έχουν περάσει; Τι κρύβεται πίσω από τις δηλώσεις του Schaeuble... Πρόοδος έχει συντελεστεί, αλλά το μεγάλο πρόβλημα παραμένει - Επιτακτική η στήριξη της ανάπτυξης

Citigroup: Πράγματι τα χειρότερα της ευρωπαϊκής κρίσης έχουν περάσει; Τι κρύβεται πίσω από τις δηλώσεις του Schaeuble... Πρόοδος έχει συντελεστεί, αλλά το μεγάλο πρόβλημα παραμένει - Επιτακτική η στήριξη της ανάπτυξης
Απάντηση στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών W. Schaeuble, που μόλις πριν από ένα 24ωρο διεμήνυσε πως τα χειρότερα της κρίσης χρέους έχουν περάσει, δίδει η Citigroup.
"Τα χθεσινά σχόλια του Γερμανού αξιωματούχου πως τα χειρότερα της κρίσης αποτελούν πλέον παρελθόν δεν απέκτησαν ρόλο καταλύτη για την κίνηση των  αγορών, αλλά πράγματι καταδεικνύουν το εξής: Η Ευρωζώνη έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην κατεύθυνση διόρθωσης της δημοσιονομικής της κατάστασης", υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο Steven Englander, κορυφαίος αναλυτής της Citigroup, αρμόδιος για θέματα που αφορούν στην αγορά συναλλάγματος.
"Το μεγάλο πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι η υπερβολική και ραγδαία δημοσιονομική προσαρμογή", προειδοποιεί ωστόσο ο αναλυτής της Citigroup και εξηγεί: Για το λόγο αυτό, η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας κατά το 2013 θα είναι ήπια.
Μάλιστα ο Englander παραδέχεται πως αργά αλλά σταδιακά η Ευρωζώνη καθιστά βασική της προτεραιότητα την αναζήτηση τρόπων για την τόνωση - και σταθεροποίηση - της ανάπτυξης.
Ταυτόχρονα ο ίδιος διαμηνύει πως το ευρώ - στην τρέχουσα συγκυρία - διαπραγματεύεται κατά 2% υψηλότερα σε σχέση με την πραγματική του αξία (fair value), γεγονός που το αποδίδει στην πρόοδο που έχουν σημειώσει οι Ευρωπαίοι στην κατεύθυνση αποτροπής της δημοσιονομικής κατάρρευσης και καταστροφής.
"Η Ελλάδα αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να έχει αυξημένες απαιτήσεις για βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της, γι' αυτό και υλοποιεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις" δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble, κληθείς για ακόμη μια φορά να τοποθετηθεί επί του ελληνικού ζητήματος.
"Η ελληνική κυβέρνηση ξέρει ότι δεν μπορεί να έχει αυξημένες απαιτήσεις από τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, γι' αυτό και σημειώνει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις", τόνισε χαρακτηριστικά, αφήνοντας επί της ουσίας αιχμές προς την ελληνική πλευρά για ακόμη μια φορά.
Μιλώντας στη γνωστή γερμανική εφημερίδα Bild, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε πως τα χειρότερα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους έχουν περάσει, εκφράζοντας μια συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον της Ευρωζώνης.
"Εκτιμώ πως τα χειρότερα της κρίσης βρίσκονται πίσω μας", τόνισε ο Schaeuble. Και επανέλαβε πως ο μοναδικός τρόπος, ώστε τα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης να μειώσουν τα χρέη τους και να ανακτήσουν την αξιοπιστία των αγορών είναι μόνο η εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, σε οικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο.
Αναφερόμενος ο Γερμανός αξιωματούχος στα.. του οίκου του, υποστήριξε πως η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί μεν, αλλά με ήπιους ρυθμούς, κατά το 2013, καθώς βελτιώνεται η εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας στα κράτη εκτός της Ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης