Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μαγνήτης για τους επενδυτές τα μερίσματα και οι επαναγορές για Motor Oil και Helleniq Energy

Μαγνήτης για τους επενδυτές τα μερίσματα και οι επαναγορές για Motor Oil και Helleniq Energy
Υψηλό 52 εβδομάδων για Motor Oil ανοδικά η Helleniq με υψηλούς όγκους
Σχετικά Άρθρα
Νέο υψηλό 52 εβδομάδων σημείωσε χθες η μετοχή της Motor Oil στα 27,60 ευρώ, ενώ ανοδική πορεία καταγράφει και η Helleniq Energy διακινώντας υψηλότερους όγκους, ύστερα από το πρόσφατο placement.
Aιτία είναι τα τεράστια μερίσματα και οι επαναγορές μετοχών που έχουν πραγματοποιήσει οι πετρελαϊκές διεθνώς ως αντιστάθμισμα για την πτώση των ορυκτών καυσίμων το 2024.
Επιπρόσθετα, επενδυτικές τράπεζες όπως η UBS συστήνουν ήδη στούς πελάτες τους να χρησιμοποιήσουν τις πετρελαϊκές μετοχές προκειμένου να απομονώσουν τα χαρτοφυλάκια τους από τα ρίσκα και τις αβεβαιότητες της αγοράς πετρελαίου.

Motor Oil: Πρός ισχυρή ανταμοιβή με μετασχηματισμό – Ηelleniq Energy

Στην Αθήνα, η μετοχή της Motor Oil συμπλήρωσε τρείς συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις καταγράφοντας νέο υψηλό 52 εβδομάδων στα 27,60 ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίηση ανήλθε σε 3,06 δισ. ευρώ, διατηρώντας πάντα ένα προβάδισμα έναντι της Helleniq Energy.

Το 2023 η μετοχή της Μotor Oil υποαπέδωσε έναντι των μετοχών του ενεργειακού κλάδου με άνοδο μόλις 8,9%.
Φέτος, η εικόνα μέσα στον πρώτο μήνα άλλαξε καθώς η απόδοση της μετοχής είναι ήδη 16%.
Πέραν από τη διεθνή τάση, κινητήρια δύναμη είναι ο μετασχηματισμός του ομίλου με επενδύσεις 4 δισ. ευρώ σε τέσσερις διακριτούς τομείς, (διύλιση, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, mobility-retail, κυκλική οικονομία) που αλλάζουν τα επίπεδα. Το διυλιστήριό της κατέγραψε υγιή περιθώρια κέρδους όλη την περασμένη χρονιά ενώ ολοκλήρωσε την στρατηγική εξαγορά της Άνεμος με συνολική ισχύ 837 MW και πλάνο να φθάσει την ισχύ το 1GW μέχρι το 2026 και τα κέρδη EBIDTA 2026 σε 148 εκατ. ευρώ ήτοι 18% των συνολικών.
Η Alpha Finance στις αρχές του χρόνου έδωσε τιμή- στόχο τα 32,38 ευρώ και εκτιμά καθαρά κέρδη 847 εκατ. ευρώ για το 2023 και μερισματική απόδοση 6% - έχοντας διαχρονικά ιστορικό μερισμάτων.Ισχυρή θα είναι η ανταμοιβή για τους μετόχους μέσω και της επαναγοράς μετοχών αλλά και της απόδοσης των ελεύθερων ταμειακών ροών η οποία ξεπερνά το 11% για την επόμενη τριετία.

Η Ηelleniq Energy υπολείπεται σε κεφαλαιοποίηση από την MOH, ωστόσο μετά το placement των 33,5 εκατ. μετοχών, ο καθημερινός όγκος των μετοχών έχει κινηθεί έως και 790 χιλ. μετοχές, εξέλιξη πρωτόγνωρη σε σύγκριση με το παρελθόν αποδεικνύοντας τα οφέλη της αύξησης της διασποράς.
Η μετοχή έχει αυξηθεί κατά 9,3% από την διάθεση μετοχών και 5% από τις αρχές του χρόνου.
Η Helleniq Energy διαθέτει επίσης πλάνο για ενεργειακό μετασχηματισμό και διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ 356 MW ενώ τα έργα σε προχωρημένη ανάπτυξη φθάνουν τα 700ΜW και ο στόχος είναι το 1 GW μέσα στον επόμενο χρόνο. Μετά τις εξαγορές σε Κύπρου στα πλάνα είναι και η εξαγορά ΑΠΕ στην Βουλγαρία ενώ στήν γειτονική χώρα έχει εξεταστεί η απόκτηση διυλιστηρίου της Lukoil, η οποία εφόσον πραγματοποιηθεί θα αλλάξει τα δεδομένα.
Η αγορά επίσης αναμένει τις επενδυτικές αποφάσεις για την εξορύξεις στις παραχωρήσεις, εξέλιξη η οποία αλλάζει άρδην τα δεδομένα.
H διοίκηση της εταιρείας προανήγγειλε αυξημένο μέρισμα για το 2024, ενώ η Helleniq ήδη έχει διανείμει μεικτό μέρισμα 0,30 ευρώ ανά μετοχή. Παρά ταύτα, όμως, η κεφαλαιοποίηση συνεχίζει να υστερεί έναντι της MOH υποδεικνύοντας ότι, δεν είναι θέμα μόνο ελεύθερης διασποράς.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης