Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Γιάννος Κοντόπουλος (CEO EXAE): Σε watch list η Αθήνα τον Ιούνιο για καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς

Γιάννος Κοντόπουλος (CEO EXAE): Σε watch list η Αθήνα τον Ιούνιο για καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς
Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας το 2024, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Γιάννος Κοντόπουλος
Σχετικά Άρθρα
Την ένταξη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας σε λίστα παρακολούθησης (watch list) για τη μετάβαση σε καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς αναμένει το 2024 ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Γιάννος Κοντόπουλος, όπως δήλωσε σε συνέντευξη του στην Παγκόσμια Ομοσπονδία χρηματιστηρίων.
Αναφερόμενος στις προοπτικές της Αθήνας και σε ερώτηση για ποιο θέμα είναι ενθουσιασμένος τη νέα χρονιά ανέφερε πως «Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας το 2024.
Με την καλά καθορισμένη στρατηγική και την συνεχή συνεργασία μας με το οικοσύστημα, σε συνδυασμό με τις ισχυρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και την πρόσφατη επίτευξη αναβάθμισης από τη χώρα, είμαστε έτοιμοι για άλλη μια χρονιά σημαντικής ανάπτυξης.
Ανυπομονούμε ιδιαίτερα να συμπεριληφθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών στη "λίστα παρακολούθησης" για τη μετάβαση στο καθεστώς "ανεπτυγμένες αγορές" το 2024.
Αυτή η προοπτική θα μας επιτρέψει να επεκτείνουμε τη διεθνή μας εμβέλεια, να προσελκύσουμε νέους επενδυτές και να κάνουμε ακόμη μεγαλύτερη συνεισφορά στην ανάπτυξη της αγοράς μας και στη διαρκή οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.
Ο κ. Κοντόπουλος υπογράμμισε ότι την περασμένη χρονιά η ελληνική αγορά είχε αξιοσημείωτη ανάπτυξη καθώς κατατάχθηκε δεύτερη παγκοσμίως από πλευράς απόδοσης με την καθημερινή αξία των συναλλαγών να αυξάνεται σε επίπεδα που δεν είχε φθάσει τα 15 προηγούμενα χρόνια.
Και ο στόχος τη νέα χρονιά για τον CEO της ΕΧΑΕ είναι σε συνεργασία με τις εποπτικές αρχές να παρουσιαστούν μέτρα τα οποία θα ενισχύσουν την ρευστότητα.
Επίσης, ο σκοπός είναι να αυξηθεί η ορατότητα των αγορών και η ενίσχυση του προφίλ των εισηγμένων.
Η εξέταση των αγορών και οι αναβαθμίσεις/ υποβαθμίσεις πραγματοποιούνται κάθε Ιούνιο από τoν MSCI Global και για να συμπεριληφθεί η Αθήνα στην λίστα παρακολούθησης θα πρέπει να έχει επιλύσει διάφορες υπηρεσίες για τους επενδυτές.
Ύστερα από συζητήσεις με την επενδυτική κοινότητα λαμβάνονται οι αποφάσεις για ένταξη στην λίστα ή αναβάθμιση.
Η τελευταία πραγματοποιείται, μόνο όταν είναι μη αναστρέψιμη και φυσικά διαθέτει τρία συγκεκριμένα κριτήρια: μικτό κατά κεφαλή εισόδημα 25% υψηλότερο από το όριο της παγκόσμιας τράπεζας για τρείς συνεχόμενες χρονιές, 5 εταιρείες με κεφαλαιοποίηση 4,1 δισ. δολάρια, ελεύθερη διασπορά 2 δισ. δολάρια και 20% ΑΤVR (δείκτης ρευστότητας).

Η ένταξη σε λίστα

Σ ότι αφορά την ένταξη στην λίστα, στην αναθεώρηση του Ιουνίου 2023, ο MSCI είχε αναφέρει ότι, στην εκκαθάριση και τον διακανονισμό μετοχών η Αθήνα χρειάζεται αποτελεσματικότητα στον μηχανισμό.
Για τον δανεισμό μετοχών, ότι δεν είναι καθιερωμένη πρακτική και με περιορισμένη δυνατότητα.
Το σορτάρισμα μετοχών τέλος, δεν είναι επίσης καθιερωμένη πρακτική εξαιτίας του υψηλού κόστους στις συναλλαγές.
Ο MSCI, όμως, είχε σημειώσει τη βελτίωση σε όλους του τύπους των Οver the counter συναλλαγών και την υιοθέτηση κανονισμού λειτουργίας.
Στην πιθανή ανακατάταξη της ελληνικής αγοράς σε καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς αναφέρθηκε και η Global X ETF (η οποία διαχειρίζεται το GREK) στις προοπτικές για το 2024.
Όπως τονίζει οι καθαροί πιθανοί καταλύτες για την πιθανή αναβάθμιση είναι περισσότερες αναβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης, η επιστροφή των μερισμάτων στον τραπεζικό τομέα και η επαναλειτουργία της αγοράς των Δημόσιων εγγραφών.
Για την Global X, οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται με βαθύ discount στις αποτιμήσεις και η Ελλάδα προσφέρει παγκοσμίως από τις καλύτερες ευκαιρίες σε αξία.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης