Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στροφή στις μετοχές που υστέρησαν το 2023, ποιες ξεχωρίζουν; - Οι δύο στρατηγικές των ξένων επενδυτών

Στροφή στις μετοχές που υστέρησαν το 2023, ποιες ξεχωρίζουν; - Οι δύο στρατηγικές των ξένων επενδυτών
. Μέσα στην πρώτη εβδομάδα λοιπόν παρατηρήθηκε μια στροφή σε τίτλους οι οποίοι είχαν σημειώσει χαμηλότερα κέρδη έναντι του Δείκτη την περασμένη χρονιά
Σχετικά Άρθρα
Δυο στρατηγικές ακολουθούν, για τη νέα χρονιά οι ξένοι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο:
Διατήρηση των κερδοφόρων θέσεων τους σε τράπεζες blue chips, μεσαία κεφαλαιοποίηση και στροφή σε μετοχές εισηγμένων εταιρειών που υστέρησαν πέρυσι έναντι του Γενικού Δείκτη (39,08%) και διαθέτουν τα θεμελιώδη μεγέθη για να κινηθούν υψηλότερα.
Η δεύτερη, μάλιστα, στρατηγική έγινε ξεκάθαρη την περασμένη εβδομάδα καθώς στην άνοδο πρωταγωνίστησαν οι τίτλοι οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν ακολούθησαν το 2023 την γενικότερη άνοδο του χρηματιστηρίου.
Βεβαίως, η στροφή στηρίζεται στην προοπτική της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ μέσα στο πρώτο εξάμηνο, στην αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας και στην γενικότερη παραδοχή ότι, η ευρωπαϊκή οικονομία δεν “αντέχει” τα υψηλά επιτόκια για μεγάλο διάστημα.
Μέσα στην πρώτη εβδομάδα λοιπόν παρατηρήθηκε μια στροφή σε τίτλους οι οποίοι είχαν σημειώσει χαμηλότερα κέρδη έναντι του Δείκτη την περασμένη χρονιά – εξαιτίας και της μικρότερης διασποράς σε αρκετές περιπτώσεις.

Elvalhalcor: Όση άνοδο κατέγραψε ολόκληρο το 2023 (14%) η μετοχή της θυγατρικής του ομίλου Viohalco, η Elvalhalcοr, την επανέλαβε μέσα σε μια εβδομάδα του νέου χρόνου (14,05%).
Με κεφαλαιοποίηση 791 εκατ. ευρώ η μετοχή υποαπέδωσε το 2023 έναντι της αγοράς και της ομόσταβλης Cenergy – καθώς διαθέτει ελάχιστη ελεύθερη διασπορά.
Το επενδυτικό της πρόγραμμα είναι ολοκληρωμένο και η εταιρεία με το 4% των ελληνικών εξαγωγών σε προϊόντα αλουμινίου και χαλκού εξαρτάται, κυρίως, από την θετική πορεία των οικονομιών της Ευρώπης ύστερα από μείωση των επιτοκίων. Στο 9μηνο μείωσε το χρέος της, στρατηγική την οποία θα ακολουθήσει και στο υπόλοιπο διάστημα της χρονιάς.

Viohalco: Με χρηματιστηριακή αξία 1,5 δισ. ευρώ, το 2023 η μετοχή της εταιρείας απέδωσε μόλις 31,34%. Την πρώτη εβδομάδα, η μετοχή κέρδισε ήδη 10,34% . Η νέα χρονιά θεωρείται έτος αποφάσεων τόσο για τις θυγατρικές (Cenergy), όσο για τον όμιλο.
Η διεύρυνση του ανεκτέλεστου έργου της Cenergy εκτιμάται πως θα συνδυαστεί με κεφαλαιακή ενίσχυση και αύξηση της ελεύθερης διασποράς.
Σε ότι αφορά την μητρική Viohalco, η εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας ακινήτων Noval αναμένεται να αποτυπωθεί στην κεφαλαιοποίηση της Viohalco η οποία παραμένει χαμηλότερα από τα 2 δισ. των θυγατρικών της.
Το υψηλό 52 εβδομάδων ( 7,13 ευρώ ) θεωρείται ο στόχος.

Lamda Developments: Με άνοδο μόλις 15,5% το 2023, φαίνεται ότι, οι ξένοι επενδυτές δεν πιστεύουν προσώρας στην μεγαλύτερη αστική
ανάπλαση στην Μεσόγειο.
Την πρώτη εβδομάδα η μετοχή κέρδισε 6,21 % καθώς οι επενδυτές ποντάρουν στην ανατροπή της εικόνας καθώς σταδιακά έρχονται τα έσοδα από τις προπωλήσεις ακινήτων, τα μερίσματα 33 εκατ. ευρώ από την θυγατρική Lamda malls ( άντληση κεφαλαίων 150 εκατ ευρώ από το ΧΑ μέχρι το καλοκαίρι ) και υφίστανται οι δανειακές γραμμές από τις τράπεζες.

Τέρνα Ενεργειακή: Η συνεχής ματαίωση της πολυθρύλητης συμφωνίας πώλησης προκάλεσε πτώση 21,9% πέρυσι δίχως καμία επίσημη ενημέρωση ή όχληση από τις αρχές. Παρά ταύτα, η σημερινή εικόνα θεωρείται από αρκετούς αναλυτές ότι δεν συμβαδίζει με τα θεμελιώδη μεγέθη.
Οι πρόσφατες αλλαγές όρων στο ομολογιακό της Τέρνα υποδεικνύουν ότι, οι προσπάθειες για το deal συνεχίζονται.

Motor Oil: Η άνοδος της μετοχής το 2023 (8,79% ) δεν συμβάδισε με την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων ( 100% Ανεμος, 29% Ελλάκτωρ, Elin Verd, Thalis) και δεν αποτυπώνεται στην κεφαλαιοποίηση των 2,6 δισ. ευρώ. Την πρώτη εβδομάδα, τα κέρδη της μετοχής ήταν οριακά.
Η απόφαση, όμως, για την εξαγορά του υπόλοιπου 25% της Άνεμος και η προσθήκη νέας ισχύος στις ΑΠΕ ( Unagi ) εντός του 2024 θα αποδώσει μια αξία άνω του 1 δισ. στις ΑΠΕ.
Οι επενδύσεις για να καταστεί ο όμιλος πολυ- ενεργειακός ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρω για την περίοδο 2022 – 2030 και διαθέτουν τέσσερις διακριτούς πυλώνες.

Φουρλής: Ο τίτλος της απέδωσε 7% μέσα στην πρώτη εβδομάδα και εντός της περυσινής χρονιάς τα κέρδη ήταν χαμηλότερα του Γενικού
Δείκτη. Η αποτίμηση της για αρκετούς διαχειριστές παραμένει χαμηλή ενώ η μετοχή Trades estates στο χρηματιστήριο παραμένει σε discount και αναμένεται να προσδώσει οφέλη και στην μητρική εταιρεία.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης