Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Διακράτηση συστήνει για την ΑΤΕ η Eurobank- Στα 0,88 η τιμή στόχος

Διακράτηση συστήνει για την ΑΤΕ η Eurobank- Στα 0,88 η τιμή στόχος
Διακράτηση συστήνει για τη μετοχή της ΑΤΕ η Eurobank, με τιμή στόχο τα 0,88 ευρώ.
Όπως αναφέρει η Eurobank, η ATE, μέσω του εκτεταμένου δικτύου της χαίρει αυξημένης καταθετικής βάσης. Ωστόσο, η κακοδιαχείριση στο παρελθόν έχει φτάσει την τράπεζα σε οριακό σημείο από την άποψη εποπτικών κεφαλαίων ενώ έχει περιοριστεί και η αποδοτικότητα του ομίλου. Παλαιότερες προσπάθειες αναδιάρθρωσης απέτυχαν. Η αποτυχία της τράπεζας στους ελέγχους αντοχής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το καλοκαίρι έφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη για μια νέα προσπάθεια αναδιάρθρωσης του ομίλου.

Ο όμιλος όπως είναι αξίζει πολύ λιγότερο, αναφέρει η Eurobank, εκτιμώντας ότι η αξία της τράπεζας ως έχει είναι πολύ χαμηλότερη από τα επίπεδα που την αποτιμά η αγορά. Συγκεκριμένα θεωρεί ότι η δίκαιη τιμή της ΑΤΕ είναι λίγο πάνω από 0,40 ευρώ, ουσιαστικά κάτω από την μισή τρέχουσα αξία της και κυρίως λόγω της έλλειψης κεφαλαίων.
Σύμφωνα με τη Eurobank, η κυβέρνηση φαίνεται να γυρίζει σελίδα και να είναι διατεθειμένη να στηρίξει τις προσπάθειες εξυγίανσης. Έχει παράλληλα ζητήσει τη γνωμοδότηση τριών ανεξάρτητων συμβούλων για το θέμα των κρατικών τραπεζών. Ο όμιλος κατά πάσα πιθανότητα θα αποπειραθεί να υλοποιήσει σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα αφορά και τον ισολογισμό αλλά και τα αποτελέσματα χρήσης με σκοπό την ενίσχυση των κεφαλαίων του ομίλου αλλά και την αποδοτικότητά του.
Η Eurobank εκτιμά ότι οι πρωτοβουλίες που άπτονται του ισολογισμού θα ενισχύσουν τα εποπτικά κεφάλαια κατά 511 μβ. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, ΑΜΚ με έκδοση κοινών μετοχών ή την πώληση στοιχείων του ενεργητικού. Από την άλλη, θεωρεί ότι οι πρωτοβουλίες σε επίπεδο αποτελεσμάτων χρήσης μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την κατά 250 εκ ευρώ σωρευτική αύξηση της προ-προβλέψεων κερδοφορίας. Σύμφωνα με τις υποθέσεις της Eurobank κάτω από ένα τέτοιο πρίσμα η αξία της μετοχής της ΑΤΕ θα μπορούσε να είναι EUR 1,10.
Η Eurobank ξεκινά κάλυψη με σύσταση διακράτησης για τη μετοχή της ΑΤΕ καθώς η αγορά μπορεί να είναι αισιόδοξη. Πρέπει να λογιστεί μια έκπτωση της τάξης του 20% για να αντικατοπτρίζεται ο κίνδυνος της εκτέλεσης του σχεδίου αναδιάρθρωσης οπότε και η τιμή στόχος ανέρχεται σε 0,88 ευρώ ανά μετοχή. Δεδομένου ότι η αγορά είναι σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα αυτό σημαίνει ότι προσβλέπει σε μικρότερο κίνδυνο εφαρμογής του σχεδίου αναδιάρθρωσης κάτι το οποίο θεωρούμε στην παρούσα φάση αισιόδοξο οπότε συστήνεται η διακράτηση της μετοχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης