Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Εξασθενεί το επενδυτικό ενδιαφέρον σε τράπεζες και ΧΑ -0,01% στις 1.273 μον. – Στο επίκεντρο το placement στην HelleniQ Energy

Εξασθενεί το επενδυτικό ενδιαφέρον σε τράπεζες και ΧΑ -0,01% στις 1.273 μον. – Στο επίκεντρο το placement στην HelleniQ Energy
Η αγορά δείχνει αδύναμη να κινηθεί υψηλότερα καθώς οι περισσότεροι ξένοι διαχειριστές έκλεισαν τα βιβλία τους τον Νοέμβριο ενώ τα κέρδη τους τρέχοντος έτους οδηγούν πολλούς επενδυτές σε κατοχύρωση κερδών
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Σταθεροποιητικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 1.273 μονάδες, με τη μεταβλητότητα εμφανή, με επίκεντρο το placement του 10% στην HelleniQ Energy.
Αναλυτικά στις τράπεζες, με εμφανή τα σημάδια αδυναμίας, στο χαμηλό της ημέρας έκλεισε η Εθνική -3,23% και ακολούθησαν Eurobank -1,53%, και Πειραιώς -0,97% ενώ ανοδικά έκλεισε η Alpha Bank +0,67%.
Στα μη τραπεζικά blue chipς η εικόνα ήταν μεικτή, ανοδικά ξεχώρισε η Jumbo +3,22% και ακολούθησαν OTE +1,53%, ΔΕΗ +1,12%...ενώ πτωτικά έκλεισαν Sarantis -2,29%, Viohalco -0,75%..
Έντονη νευρικότητα καταγράφηκε στη μετοχή της HelleniQ Energy, κλείνοντας τελικά στο -0,90% με το placement της μετοχής στο επίκεντρο και την αγορά να παρακολουθεί τη διάθεση του ποσοστού από τους βασικούς μετόχους (Ελληνικό Δημόσιο και Λάτσης).
Η διάθεση του 10% έως 12% βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί σήμερα το βράδυ, με το ενδιαφέρον να είναι ισχυρό και ήδη να έχει καλυφθεί δύο φορές σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ.
Η τιμή διάθεσης είναι μεταξύ 6,80 ευρώ και 7,20 ευρώ και η βιβλίο προσφορών που άνοιξε πριν λίγο, θα μείνει για λίγες ώρες ανοικτό. 

Η αγορά δείχνει αδύναμη να αναρριχηθεί προς τις 1.300 μονάδες, καθώς οι περισσότεροι ξένοι διαχειριστές έκλεισαν τα βιβλία τους τον Νοέμβριο ενώ τα κέρδη τους τρέχοντος έτους οδηγούν πολλούς επενδυτές στην κατοχύρωση κερδών πριν την έλευση του νέου έτους, χωρίς βέβαια να αποκλείονται και κινήσεις καλλωπισμού έως το τέλος της χρονιάς.
Στην ισχυρή στήριξη βρίσκονται ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών των 1.203 και 1.183 μονάδων (απλός και εκθετικός αντίστοιχα).
Ωστόσο σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι νέες αποφάσεις των Κεντρικών τραπεζών για την νομισματική πολιτική που αναμένονται εντός Δεκεμβρίου (FED στις 13/12 και ΕΚΤ 14/12), με τους επενδυτές να αναμένουν να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια.
Με τον πληθωρισμό να υποχωρεί προς τον στόχο των κεντρικών τραπεζών ενώ η ανάπτυξη δέχεται ισχυρές πιέσεις οι περισσότεροι οικονομολόγοι προσδιορίζουν ότι η μείωση των επιτοκίων θα λάβει χώρα το α’ εξάμηνο του 2024.
Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 2,4% τον Νοέμβριο από 2,9 %τον Οκτώβριο, στην Ελλάδα στο 3% από 3,8 προηγουμένως .

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,14%.
Λίγο πριν το  κλείσιμο της συνεδρίασης εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, με Εθνική -3,23% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,76%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο με οριακή πτώση -0,01% στις 1.271 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.276,67 μονάδες και χαμηλό τις 1.270,39 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 89,5 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 10 εκατ. ευρώ σε πακέτα, o όγκος στα 26 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 13 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 10,05 εκατ. ευρώ και όγκου 2,95 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Πειραιώς διακίνησε 80 χιλ. τεμάχια αξίας 250 χιλ. ευρώ, η Εθνική 504 χιλ. τεμάχια αξίας 3,11 εκατ. ευρώ και η Eurobank 250 χιλ. τεμάχια αξίας 401 χιλ. ευρώ...
Ο ΟΤΕ 30 ιλ. τεμάχια αξίας 398 χιλ. ευρώ και η ΔΕΗ 35 χιλ. τεμάχια αξίας 377 χιλ. ευρώ.
Τα ΕΛΠΕ διακίνησαν 15 χιλ. τεμάχια αξίας 117 χιλ. ευρώ, η Jumbo 100 χιλ. τεμάχια αξίας 2,47 εκατ. ευρώ, η ΓΕΚ Τέρνα 20 χιλ. τεμάχια αξίας 262 χιλ. ευρώ.
Η Intrakat  272 χιλ. τεμάχια αξίας 898 χιλ. ευρώ, ο Sarantis 50 χιλ. τεμάχια αξίας 393 χιλ. ευρώ, η Quest 39 χιλ. τεμάχια αξίας 220 χιλ. ευρώ και η Lavipharm 1,55 εκατ. τεμάχια αξίας 1,16 εκατ. ευρώ.

Σε περιδίνηση βάζει την κυβέρνηση ο Χατζηδάκης

Σε περιδίνηση μπαίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται σήμερα.
Ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με το ΒΝ, υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες και μέσα στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο και όλη μέρα χθες επιτελικά στελέχη του υπουργείου και του Μαξίμου, εν μέσω φωνών και διαξιφισμών, έσβηναν και έγραφαν βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου.

Το κέρδος για το φορολογικό είναι 600-700 εκατ. ευρώ

Η κεντρική κριτική που υπάρχει είναι στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και συμπυκνώνεται στο εξής συμπέρασμα:
Advertisement
ότι με το αχρείαστο φορολογικό, η ΝΔ αλλάζει την αρχική της δέσμευση από το 2019 που μιλούσε για μείωση βαρών, φορολογίας και εισφορών προς τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Και όλο αυτό για 600-700 εκατ. ευρώ τα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ τα χρειάζεται για να κλείσει τρύπες.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Απέκτησε την άδεια παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο

Την άδεια παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο και με εναλλακτικό καύσιμο ντιζελ απέκτησε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από τον ελβετικό ενεργειακό όμιλο Axpo.
Ειδικότερα, πρόκειται για την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο ονομαστικής ισχύος 153 MW και μέγιστης αποδιδόμενης ισχύος 153 MW, στη θέση «Πλησίον του οικισμού Κάτω Τιθορέας», της Δημοτικής Ενότητας Τιθορέας, του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας, της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, της εταιρείας με την επωνυμία «AXPO Generation Hellas Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής και Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας».

Στα «κάγκελα» οι ενεργειακές εταιρίες

Έντονη είναι η ενόχληση συμμετεχόντων εταιριών ενέργειας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας για την πρακτική των άτοκων καταθέσεων στις μερίδες των Κεφαλαίων Εκκαθάρισης καθώς και οι πρόσθετες ασφάλειες που είναι τοποθετημένες στο λογαριασμό που διατηρεί η ENEXCLEAR στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Σημειώνεται ότι στην ΤτΕ τηρούνται και οι προχρηματοδοτούμενοι πόροι του ΑΔΜΗΕ.
Η ενόχληση προκύπτει από το γεγονός ότι ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2023 το καταθετικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει ανέλθει στο 4% (European Central Bank Deposit Facility) η ΤτΕ δεν καταβάλλει τόκους, για ποσά υποχρεωτικώς κατατεθειμένα για τα οποία στην αγορά οι επιχειρήσεις της ενέργειας και του χρηματοοικονομικού τομέα εάν θέλουν να χρηματοδοτηθούν θα πρέπει να καταβάλουν πολύ υψηλά επιτόκια.
Έτσι, παραμένουν άτοκα στους λογαριασμούς target, 800 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτή η μετοχή είναι το καλύτερο ομόλογο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου

Δεν είναι πολλές οι μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ειδικά στην μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση που έχουν σταθερά υψηλές αποδόσεις ανεξάρτητα από που βρίσκεται η τιμή της μετοχής.
Από τις μικρές λίγες ξεχωρίζουν και το ΒΝ έχει αναφερθεί ξανά στο παρελθόν, αλλά η διανομή για τη χρήση 2022 εντυπωσιάζει, αφού έχει καταγραφθεί και σημαντική άνοδος της μετοχής τα προηγούμενα χρόνια.
Η Φίλιππος Νάκας δεν έχει προκαλέσει στα χρόνια που είναι εισηγμένη το επενδυτικό ενδιαφέρον, ούτε έχει απασχολήσει την χρηματιστηριακή κοινότητα μέσω ανακοινώσεων ή κάτι άλλο.
Απασχολεί μόνο μέσω των βασικών ανακοινώσεων και ειδικά όταν ανακοινώνει μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου.
Όμως το ΒΝ είναι σε θέση να γνωρίζει πως έχει φανατικούς μετόχους, οι οποίοι δεν αποχωρίζονται τις μετοχές τους γιατί έχουν κάθε χρόνο σταθερά υψηλή απόδοση.
Μάλιστα τα τελευταία χρόνια η τιμή έχει ενισχυθεί σημαντικά αλλά η απόδοση παραμένει υψηλή.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 1.273 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 1.250 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή στήριξη των 1.203 μονάδων ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και των 1.183 μονάδων ( εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών).
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.280 μονάδες και ακολουθούν οι 1.300, οι 1.325 και οι 1.350 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.035 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 1.030 μονάδες και ακολουθούν οι 1.000 μονάδες και η ισχυρή στήριξη των 954 μονάδων ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και των 934 μονάδων ( ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.080 μονάδες και ακολουθούν οι 1.100, οι 1.120 και οι 1.150 μονάδες.

Βελτίωση στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 3,34% - Το spread με την Ιταλία στις -61 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες των επενδυτών ότι οι Κεντρικές τράπεζες έχουν ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό την αύξηση των επιτοκίων και θα αρχίσουν να μειώνουν το επόμενο έτος.
Οι πρώτες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου σε Ευρωζώνη έδειξαν υποχώρηση στο 2,4% από 2,9% τον Οκτώβριο.
Ο στόχος ήταν να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 2% αλλά ο πληθωρισμός ως νομισματικό φαινόμενο κατάφερε να τιθασευτεί λόγω της επερχόμενης ύφεσης στην Γερμανία και άλλες ισχυρές χώρες και βεβαίως στο γεγονός ότι κανένα από τα τοξικά προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης δεν είναι ενεργά…
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές η ΕΚΤ σταματάει πλήρως τις αυξήσεις των επιτοκίων και από τα μέσα του 2024 θα ξεκινήσει τις μειώσεις με στόχο το βασικό παρεμβατικό να μειωθεί από 4,5% σε 3%.
Θυμίζουμε ότι το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4,5%, το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 4,75% και το αποδοχής καταθέσεων στο 4%.
Για να μειωθεί σε διάστημα 6 μηνών 2% σημαίνει ότι η ΕΚΤ από το Καλοκαίρι 2024 έως τέλη 2024 θα προβεί σε 4 μειώσεις 0,50% η κάθε μια οδηγώντας το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο στο 2,5% από 4,5%.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,34% και το 10ετές ιταλικό 3,97% με το μεταξύ τους spread στις -61 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,15% και το 2ετές στο 4,60%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει. Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Υπό τη σκιά της αναταραχής της Μέσης Ανατολή, η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε από την Standard & Poor's, μετά την επενδυτική βαθμίδα της DBRS, Scope Ratings και R&I.
Στην συνέχεια η Moody's προέβη σε διπλή αναβάθμιση και υπολείπεται ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα ενώ την 1/12 αναβαθμίστηκε από την Fitch σε επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές.
Η επενδυτική βαθμίδα παρουσιάστηκε ως εθνικός στόχος ήταν μια ντροπιαστική αναφορά… εθνικός στόχος είναι μια συλλογική οικονομική και κοινωνική προσπάθεια πολιτικοί μας πραγματικά είναι τραγικά κατώτεροι των περιστάσεων… που κατασκευάζουν μύθους…
Η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα σε μια φυσιολογική οικονομία… είναι ένα σπουδαίο γεγονός.
Όμως μετά την καταστροφή που επέφεραν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στις οικονομίες, οι αξιολογήσεις έχασαν την σημασία τους…
Τι νόημα έχει η επενδυτική βαθμίδα όταν η Ελλάδα δανειζόταν πριν μήνες με επιτόκια 0,54% στο 10ετές ομόλογο, ενώ σήμερα βρίσκεται πλησίον του 3,40% ενώ τέλος Σεπτεμβρίου η απόδοση σκαρφάλωσε στο 4,50%.
Ήδη η Ελλάδα συμμετέχει ακόμη στο πρόγραμμα Πανδημίας ήταν ένα τοξικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έβαλαν και την Ελλάδα από το παράθυρο… όπου «απολάμβανε» τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας… χωρίς να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικό χρέος 40 δισεκ.
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 402 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 233 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 47 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς…
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας…
Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.
Μπορεί η Ελλάδα να στόχευε στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, προκειμένου τα ελληνικά ομόλογα να είναι επιλέξιμα στα προγράμματα αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ωστόσο η Christine Lagarde, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Αθήνα, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα τώρα που να χρειάζεται να είναι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα.
Το μόνο πρόγραμμα που "τρέχει" η ΕΚΤ είναι αυτό του PEPP, δηλαδή το πρόγραμμα λόγω της πανδημίας, στο οποίο ήταν ούτως ή άλλως επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα.

Πτώση στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 7/12 οι  ασιατικές αγορές
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,77%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -0,09%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,80%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,13% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,07%.

Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Απώλειες καταγράφονται σήμερα 7/12 στις ευρωπαίκές αγορές, αντιστρέφοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, εν μέσω απωλειών στις ΗΠΑ και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και με την προσοχή στραμμένη στα νέα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύονται...
Κατά 0,1% συρρικνώθηκε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο του οικονομικού έτους, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη Eurostat.
Σε ετήσια βάση, το ποσοστό παρέμεινε αμετάβλητο στη ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ αντίστοιχα. 
Μετά την πτώση των εξαγωγών και την κατακόρυφη πτώση των νέων παραγγελιών, είναι τώρα η σειρά της βιομηχανικής παραγωγής να απογοητεύσει στη Γερμανία, σηματοδοτώντας ένα πολύ αδύναμο ξεκίνημα για το δ' τρίμηνο του 2023.
Τον Οκτώβριο, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση, από -1,3% τον Σεπτέμβριο, για πέμπτη συνεχή μηνιαία πτώση.
Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 3,5%.
Άνοδος  +2,64% καταγράφεται στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Ιανουαρίου στα 40,35 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές πετρελαίου, με τη τιμή του brent να διαμορφώνεται στα 75,14  δολ. το βαρέλι στο +1,14% και του αμερικανικού αργού στα 70,19 δολ. το βαρέλι στο +1,19%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,20%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο  -0,20%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,70%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,4% κια ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,15%
.Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,10%, ο S&P 500 στο +0,45%, ο Nasdaq στο +0,90% και το ETF GREC στο -0,19% ( 36,36 δολ. ).

Αδύναμες οι τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Στο χαμηλό της ημέρας η Εθνική -3%

Αδύναμες εμφανίστηκαν για μια ακόμη συνεδρίαση οι τράπεζες, με την Εθνική να κλείνει στο χαμηλό της ημέρας και με μέτριες τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 6,00 ευρώ, με πτώση -3,23% με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,49 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5080 ευρώ, με άνοδο +0,67%, με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,55 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,1160 ευρώ, με πτώση -0,95%, με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 3,90 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,6050 ευρώ, με πτώση -1,53%, με όγκο 4,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,96 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima έκλεισε στα 7,70 ευρώ, με πτώση -0,65%, με όγκο 25 χιλ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 567 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 3,44 ευρώ, με άνοδο +4,24% και κεφαλαιοποίηση 1,53 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 10,64 ευρώ, με άνοδο +0,57% και κεφαλαιοποίηση 532 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,65 ευρώ, με πτώση -0,68% και κεφαλαιοποίηση 291 δισ.ευρώ.

Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με μέτριες συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι  μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με μέτριες τις συναλλαγές.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Jumbo, ΟΤΕ, ΔΕΗ ..
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν Sarantis, ΕΛΠΕ, Viohalco....
Η Coca Cola έκλεισε στα 26,24 ευρώ, με άνοδο +0,73% και κεφαλαιοποίηση στα 9,78 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,27 ευρώ, με άνοδο +1,53% και αποτίμηση 5,66 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 14,57 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 5,39 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,85 ευρώ, με άνοδο +1,12% και αποτίμηση 4,14 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 19,82 ευρώ, με πτώση -0,30% και κεφαλαιοποίηση 1,55 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 13,24 ευρώ, με άνοδο +0,30% και κεφαλαιοποίηση 1,37 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 15,60 ευρώ, με πτώση -0,13% και κεφαλαιοποίηση 1,84 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,70 ευρώ, με πτώση -0,90% και κεφαλαιοποίηση 2,35 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 24,20 ευρώ, με πτώση -0,66% και κεφαλαιοποίηση 2,68 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 25,00 ευρώ, με άνοδο +3,22% και κεφαλαιοποίηση 3,40 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 36,10  ευρώ, με πτώση -0,44% και κεφαλαιοποίηση 5,16 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,22 ευρώ, με άνοδο +0,32% και κεφαλαιοποίηση 662 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8820 ευρώ, με άνοδο +0,43% και κεφαλαιοποίηση 706 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 5,12 ευρώ, με πτώση -3,03% και κεφαλαιοποίηση 160 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ομόλογα, το 10ετές στο 3,34% - Το spread με την Γερμανία στις 114 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 7/12 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,34% και το 10ετές ιταλικό 3,95% με το μεταξύ τους spread στις -61 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 114 μονάδες βάσης από 113 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 70 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,70% ή 70 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -61 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 37 μονάδες βάσης.

Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 7/12 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 7 Δεκεμβρίου του 2023 στο 3,95%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 7/12/2023 στο 2,20%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,52% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,97% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,20% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,95% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,32%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης