Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παρά τις απώλειες -4% της Jumbo λόγω μερίσματος, άτονο το ΧΑ +0,14% στις 1.260 μον. - Κρίσιμες οι 1.260 - 1.280 μον.

Παρά τις απώλειες -4% της Jumbo λόγω μερίσματος, άτονο το ΧΑ +0,14% στις 1.260 μον. - Κρίσιμες οι 1.260 - 1.280 μον.
Η κυβέρνηση στον βωμό της δήθεν επενδύσιμης οικονομίας έδωσε εντολή να ξεπουληθούν άμεσα και οι 4 τράπεζες για να στηριχθεί το πολιτικό αφήγημα
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Άτονες κινήσεις καταγράφηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 1.260 μονάδες, με απώλειες -3,91% στην Jumbo λόγω αποκοπής μερίσματος, με ήπιες μεταβολές στις τράπεζες και με  τις συναλλαγές να κατεβάζουν ταχύτητα και λόγω της αργίας των αγορών στις  ΗΠΑ, του εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών..
Οι μετοχές της Jumbo διαπραγματεύονται σήμερα 23/11 χωρίς το δικαίωμα στο έκτακτο μέρισμα ύψους 1,47 ευρώ μικτό ή καθαρό 1,3965 ευρώ.
Η ίδια εικόνα και στα διεθνή χρηματιστήρια με τους επενδυτές να προσπαθούν να προβλέψουν την επόμενη στάση των Κεντρικών Τραπεζών και από την άλλη παρακολουθούν τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Αναλυτικά στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισαν Alpha Bank +1,06% και Εθνική +0,61%, αμετάβλητη η Πειραιώς ενώ ήπια υποχώρησε η Eurobank -0,63%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν ΕΛΧΑ +3,07%, Μυτιληναίος +1,79%, Ελλάκτωρ +1,79%...ενώ υποχώρησαν εκτός της  Jumbo, Viohalco -1,08%, ΟΤΕ -0,85%..
Στο επίκεντρο παραμένουν η ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων 9μήνου.
Σήμερα 23/11 μετά τη λήξη της συνεδρίασης ανακοινώνονται τα αποτελεσματα 9μήνου της ΓΕΚΤΕΡΝΑ  και αύριο 24/11 η Intralot
Ο Γενικός Δείκτης επαναπροσέγγισε τις 1.260 μονάδες, με επόμενο στόχο τις 1.280 μονάδες και ακολουθούν οι 1.300 μονάδες ενώ στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.200 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή στήριξη των ΚΜΟ των 200 ημερών των 1.194 και 1.174 μονάδων ( απλός και εκθετικός αντίστοιχα).
Η κυβέρνηση στον βωμό της δήθεν επενδύσιμης οικονομίας έδωσε εντολή να ξεπουληθούν άμεσα και οι 4 τράπεζες για να στηριχθεί το πολιτικό αφήγημα.
Όταν κάποιος επιχειρεί επίμονα να παρουσιάσει και να υποστηρίξει ένα αφήγημα… σημαίνει ότι είτε το αφήγημα δεν πείθει ή ότι κάτι ύποπτο κρύβει το αφήγημα.
Η Fitch έρχεται και αυτή την 1η Δεκεμβρίου 2023 να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ- … μετά την ανάκτηση σε επενδυτική βαθμίδα από την Standard & Poor's και την DBRS αλλά και την διπλή αναβάθμιση από τη Moody's .
Την  ίδια ώρα που από το σύνολο των 402,9 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 47 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 233 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 47 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Πιστεύουμε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε πόνο στις μετοχές και στο χρηματιστήριο.
Μην παρασύρεστε από το ράλι στο τέλος του χρόνου είναι κατασκεύασμα

Στο επίκεντρο το '' Greek Investment Conference''του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Morgan Stanley, στο  Λονδίνο 27 - 28 Νοεμβρίου

Το νέο στόχο, της επιστροφής του ελληνικού χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές, θα υπογραμμίσει, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης σε ομιλία στο διήμερο συνέδριο '' Greek Investment Conference''του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Morgan Stanley, που διοργανώνεται στο Λονδίνο 27 - 28 Νοεμβρίου.
Μετά την έκρηξη ενδιαφέροντος για τα ελληνικά assets το τελευταίο διάστημα, οι ελληνικές εταιρείες θα επιχειρήσουν να προσελκύσουν με τις επενδυτικές τους ιστορίες κυρίως εκπροσώπους επενδυτικών κεφαλαίων από ανεπτυγμένες αγορές.
Με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προέκυψαν στα ελληνικά μετοχολόγια και μακροπρόθεσμοι επενδυτές, όπως το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης GIC, το οποίο ένα χρόνο πριν εξαγόραζε την Sani/ikos (2,3 δισ. ευρώ) και πρόσφατα βρέθηκε στο μετοχολόγιο της Εθνικής Τράπεζας.
Αυτή ακριβώς την εικόνα πρόκειται να μεταφέρουν τα κυβερνητικά στελέχη προς τους επενδυτές, ύστερα από τις ιδιωτικοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών, και εν όψει της διάθεσης μετοχών σε Ηelleniq Energy και του IPΟ στο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Oι 37 ελληνικές εισηγμένες είναι οι εξής :ΑΔΜΗΕ, Aegean, Αlpha bank, Εχαε, Ευδαπ, AustrianCard, Αutohellas, Τράπεζα Κύπρου,Cenergy,Coca – Cola,Ελλακτωρ, Elvalhalcor, Epsilon Net, Εurobank, Φουρλής, Γεκ- Τέρνα, Οπαπ, ΟΤΕ,Helleniq Energy,Ideal, Intrakat, Intralot, Lamda, Μotor Oil,Μυτιληναίος, Εθνική, Noval, Optima,Πειραιώς, ΟΛΠ, Prodea, Profile, ΔΕΗ, Σαράντης, Τέρνα, Τιτάν, Viohalco.
Μοναδική ένσταση για την διημερίδα αποτελεί το γεγονός οτι χορηγοί είναι οι τέσσερις τραπεζικές χρηματιστηριακές ενω αποκλείονται οι ιδιωτικές χρηματιστηριακές - καθώς υφίστανται αυστηρές απαγορεύσεις από την αμερικανική τράπεζα.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,17% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,16%.
Περί τις 11:30 με ήπιες πτωτικές τάσεις στις τράπεζες, με Πειραιώς και Eurobank πλησίον του -1% και την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips σε αρνητικό πρόσημο με Jumbo άνω του -4% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,56% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,34%.
Λίγο μετά τις 14:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις σε επιλεγμένους τίτλους, με Alpha Bank +1%, ΕΛΧΑ πλησίον του +5%, Μυτιληναίος +1,29%... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,35% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,15%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,14% στις 1.260 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.260,65 μονάδες και χαμηλό τις 1.254,50 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips...
 Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 78,3 εκατ. ευρώ,  εξ αυτών τα 5,1 εκατ. ευρώ σε πακέτα, o όγκος στα 21,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 11,6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,12 εκατ. ευρώ και όγκου 1,37 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 866 χιλ. ευρώ και όγκου 1,43 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 177 χιλ. ευρώ και όγκου 558 χιλ. ευρώ και η Εθνική 76 χιλ. τεμάχια αξίας 470 χιλ. ευρώ..
Ο ΟΠΑΠ 102 χιλ. τεμάχια
αξίας 1,49 εκατ. ευρώ, ο Μυτιληναίος 10 χιλ. τεμάχια αξίας 362 χιλ. ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή  40 χιλ. μετοχές αξίας 601 χιλ.  ευρώ και η ΑΔΜΗΕ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 210 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στην πρώτη αντίσταση των 1.260 μονάδων και ακολουθούν οι 1.280 μονάδες και οι 1.300 μονάδες..
Στην  πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.200 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή στήριξη βρίσκονται οι ΚΜΟ των 200 ημερών των 1.194 μονάδων (απλός) και των 1,174 (εκθετικός ).
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.062 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.080 μονάδες  και ακολουθούν οι 1.120 και οι 1.150 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1. 000 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή στήριξη των 942 μονάδων ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και των 921 μονάδων  ( ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών ).

Πωλήσεις στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 3,77%  - Το spread με την Ιταλία στις -57 μ.β.

Πωλήσεις καταγράφονται  στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με την προσοχή των επεδυτών στις πληροφορίες αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια.
Πάντως σε γενικές γραμμές φαίνεται να έχουν αποκτήσει εμπιστοσύνη στις προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια παγκοσμίως για το νέο έτος.

Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,77% και το 10ετές ιταλικό 4,35% με το μεταξύ τους spread στις -57 μονάδες βάσης.
Υπό τη σκιά της αναταραχής της Μέσης Ανατολή, η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε από την Standard & Poor's, μετά την επενδυτική βαθμίδα της DBRS και μετά την διπλή αναβάθμιση από τη Moody's .
Η επενδυτική βαθμίδα παρουσιάστηκε ως εθνικός στόχος ήταν μια ντροπιαστική αναφορά… εθνικός στόχος είναι μια συλλογική οικονομική και κοινωνική προσπάθεια…οι πολιτικοί μας πραγματικά είναι τραγικά κατώτεροι των περιστάσεων… που κατασκευάζουν μύθους…
Η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα σε μια φυσιολογική οικονομία… είναι ένα σπουδαίο γεγονός.
Όμως μετά την καταστροφή που επέφεραν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στις οικονομίες, οι αξιολογήσεις έχασαν την σημασία τους…
Τι νόημα έχει η επενδυτική βαθμίδα όταν η Ελλάδα δανειζόταν πριν μήνες με επιτόκια 0,54% στο 10ετές ομόλογο, ενώ σήμερα βρίσκεται πλησίον του 3,80% ενώ τέλος Σεπτεμβρίου η απόδοση σκαρφάλωσε στο 4,50%.
Ήδη η Ελλάδα συμμετέχει ακόμη στο πρόγραμμα Πανδημίας ήταν ένα τοξικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έβαλαν και την Ελλάδα από το παράθυρο… όπου «απολάμβανε» τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας… χωρίς να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικό χρέος 40 δισεκ.
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 402 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 47 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 233 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 47 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 47 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς…
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας…
Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.
Μπορεί η Ελλάδα να στόχευε στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, προκειμένου τα ελληνικά ομόλογα να είναι επιλέξιμα στα προγράμματα αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  ωστόσο η  Christine Lagarde, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Αθήνα, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα τώρα που να χρειάζεται να είναι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα.
Το μόνο πρόγραμμα που "τρέχει" η ΕΚΤ είναι αυτό του PEPP, δηλαδή το πρόγραμμα λόγω της πανδημίας, στο οποίο ήταν ούτως ή άλλως επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα.

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 23/11 στις ασιατικές αγορές καθώς οι επενδυτές φαίνεται ότι έχουν ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους για την πολιτική χαμηλοτέρων επιτοκίων παγκοσμίως για το νέο έτος.
Το χρηματιστήριο του Τόκιο παρέμεινε κλειστό λόγω αργίας.
Αναλυτικά, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο +0,60%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,97%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +0,136% ενώ  ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,62%.

Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Επιφυλακτική άνοδος καταγράφονται σήμερα 23/11 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με επίκεντρο τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου. 
Ειδικότερα τα πρακτικά έδειξαν την πόρτα για νέες αυξήσεις επιτοκίου είναι ανοιχτή, ανάλογα με τα εισερχόμενα στοιχεία.
Ωστόσο, συμφώνησαν ότι η τρέχουσα κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής είναι επαρκώς περιοριστική.
Τα μέλη συμφώνησαν επίσης ότι η αβεβαιότητα γύρω από τις οικονομικές προοπτικές αυξήθηκε σε σύγκριση με τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου «αντανακλώντας την επιβραδυντική επίδραση των προηγούμενων αυξήσεων των επιτοκίων».
Ταυτόχρονα, η διαδικασία αποπληθωρισμού φαινόταν να προχωρά «σε μεγάλο βαθμό όπως αναμενόταν» ή και «κάπως πιο γρήγορα».
Το Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, ο πληθωρισμός θα μειωθεί ξανά στο στόχο του 2% έως το 2025.

Ο Composite PMI Output Index της Ευρωζώνης, που μετρά τις υπηρεσίες και τη μεταποιητική επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή, διαμορφώθηκε στις 47,1 μονάδες τον Νοέμβριο, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,6 μονάδες δείκτη από τον προηγούμενο μήνα και φθάνοντας σε υψηλό 2 μηνών.
Ο γερμανικός PMI βελτιώθηκε τον Νοέμβριο, ειδικότερα ο HCOB Flash Germany Composite Output Index PMI, που καλύπτει τόσο τις υπηρεσίες όσο και τη μεταποιητική επιχειρηματική δραστηριότητα, διαμορφώθηκε στο 47,1, από 45,9 τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε σε υψηλό τεσσάρων μηνών.
Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής PMI του Ηνωμένου Βασιλείου έφτασε στις 50,1 μονάδες τον Νοέμβριο, σημειώνοντας άνοδο 1,4 μονάδων σε σύγκριση με τον Οκτώβριο και φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του σε τέσσερις μήνες.
Άνοδος +3,2% καταγράφεται στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Δεκεμβρίου  στα 46,05 ευρώ.
Πτωτικά κινούνται οι τιμές πετρελαίου, η τιμή του brent να διαμορφώνεται στα 80,55 δολ. το βαρέλι στο -1,70% και του αμερικανικού αργού στα 75,70 δολ. το βαρέλι στο -1,80%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,25%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,30%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,30%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,10% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,20%.
Σήμερα 23/11 τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ θα παραμείνουν  κλειστά λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Άτονες κινήσεις στις τράπεζες  με χαμηλές τις συναλλαγές

Άτονες κινήσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες, με χαμηλές τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 6,2380 ευρώ, με άνοδο +0,61% με όγκο 3,04 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,71 δισ.ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκελισε στα 1,53 ευρώ, με άνοδο +1,06%, με όγκο 3,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση  360 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,15 ευρώ, αμετάβλητη, με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 3,94 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,65 ευρώ, με πτώση -0,63%, με όγκο  3,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 6,13 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima έκλεισε στα 7,19 ευρώ, με άνοδο +0,42%, με όγκο 17 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 530 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 3,06 ευρώ, με πτώση -0,33% και κεφαλαιοποίηση 1,36 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 12,00 ευρώ, με πτώση -3,38% και κεφαλαιοποίηση 600 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,80 ευρώ, με πτώση -1,33% και κεφαλαιοποίηση 294 δισ. ευρώ.

Aνοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές - Πτώση -4% στην Jumbo λόγω αποκοπής μερίσματος

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με χαμηλές τις συναλλαγές και με επίκεντρο τις απώλειες στην Jumbo λόγω αποκοπής μερίσματος..
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν  ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ...
Στον αντίποδα υποχώρησαν  Jumbo, Viohalco, Quest...
Η Coca Cola στα 25,28 ευρώ, με άνοδο +0,32% και κεφαλαιοποίηση στα 9,42 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ στα 12,89 ευρώ, με πτώση -0,85% και αποτίμηση 5,49 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΠΑΠ στα 14,58 ευρώ, με πτώση -0,14% και αποτίμηση 5,40 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ στα 10,45 ευρώ, με άνοδο +0,97% και αποτίμηση 3,99 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International στα 19,34 ευρώ, με πτώση -0,41% και κεφαλαιοποίηση 1,51 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα στα 13,48 ευρώ, με άνοδο +1,35% και κεφαλαιοποίηση 1,39 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή στα 15,00 ευρώ, με άνοδο +0,07% και κεφαλαιοποίηση 1,77 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ στα 7,84 ευρώ, με πτώση -0,38% και κεφαλαιοποίηση 2,40 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil στα 23,64 ευρώ, με άνοδο +0,60% και κεφαλαιοποίηση 2,62 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo στα 25,08 ευρώ, με πτώση -3,91% και κεφαλαιοποίηση 3,41 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος στα 36,36 ευρώ, με άνοδο +1,79% και κεφαλαιοποίηση 5,20 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ στα 5,91 ευρώ, με άνοδο +0,51% και κεφαλαιοποίηση 69 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ στα 1,8120 ευρώ, με άνοδο +3,07% και κεφαλαιοποίηση 680 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) στα 4,8550 ευρώ, με πτώση -3,09% και κεφαλαιοποίηση 152 εκατ. ευρώ.

Επιδείνωση στα ομόλογα, το 10ετές στο 3,77% - Το spread με την Γερμανία στις 119 μ.β.

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 23/11 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,77% και το 10ετές ιταλικό 4,35% με το μεταξύ τους spread στις -57 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 119 μονάδες βάσης από 116 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 73 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,73% ή 73 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -57  μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 54 μονάδες βάσης.

Πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 23/11 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 23 Νοεμβρίου του 2023 στο 4,35%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 23/11/2023 στο 2,59%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,98% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,24% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,60% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,35% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,70%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης