Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ξεθώριασε το φιάσκο - παγίδα σε τράπεζες -1% από +4% και ΧΑ +0,56% στις 1.182 μον. - Η ωραιοποιημένη άνοδος είχε άδοξο τέλος

Ξεθώριασε το φιάσκο - παγίδα σε τράπεζες -1% από +4% και ΧΑ +0,56% στις 1.182 μον. - Η ωραιοποιημένη άνοδος είχε άδοξο τέλος
Η ωραιοποιημένη άνοδος είχε άδοξο τέλος καθώς τα βασικά προβλήματα παραμένουν άλυτα ...
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Ξεθώριασε η fake άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 1.182 μονάδες, από τις 1.206 μονάδες υψηλό ημέρας, με τις τράπεζες να χάνουν τα αρχικά κέρδη τους και να γυρίζουν αρνητικά με τη Eurobank -1,18% από +3,84%, ενώ τα κέρδη σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως Viohalco +3,63%, ΓΕΚ Τέρνα +3,17%, Mυτιληναίος +2,86% ....διατήρησαν την αγορά σε θετικό πρόσημο.
Η ωραιοποιημένη άνοδος είχε άδοξο τέλος καθώς τα βασικά προβλήματα παραμένουν άλυτα...
Τ
ο γεωπολιτικό ρίσκο αυξάνεται καθώς μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει προστεθεί ο πόλεμος στο Ισραήλ με κύρια  ανησυχία την κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων και την εμπλοκή στον πόλεμο και άλλων Χωρών και κυρίως του Ιράν.

Κάθε άνοδος ευκαιρία για πωλήσεις.
Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να διατηρηθεί στην αντίσταση των 1.185 - 1180 μονάδων, με το βασικό σενάριο του χρηματιστηρίου να παραμένει, η  δίκαιη αποτίμηση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς είναι οι 950 μονάδες εκεί αποτυπώνεται η πραγματικότητα οτιδήποτε πάνω από τις 950 μονάδες είναι φούσκα… που μπορεί να δικαιολογείται αλλά… οι 1.350 με 1.380 μονάδες ήταν φουσκάρα και ο στόχος των 1.500 μονάδων ονειροφαντασία.
Αναλυτικά, στις τράπεζες,  πτωτικά έκλεισαν Eurobank -1,18% και Πειραιώς -0,77% ενώ ήπια ανοδικά Εθνική +0,85% από +3,64% υψηλό ημέρας και Alpha Bank +0,08% από +3,53% υψηλό ενδοσυνεδριακό..
Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις έχουν σταθεροποιηθεί μετά το πρόσφατο sell off, καθώς οι επενδυτές, λόγω της κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή, αναζητούν ασφαλή καταφύγια.
Υψηλότερος του αναμενομένου ήταν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, αφού διαμορφώθηκε στο 3,7% σε ετήσια βάση, από 3,6% που ανέμεναν οι αναλυτές.
Σε μηνιαία βάση, η αύξηση των τιμών ήταν στο 0,4%, από 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές, αλλάζοντας πλέον τις εκτιμήσεις για τις αποφάσεις της Federal Reserve για τα επιτόκια. 
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το κείμενο των πρακτικών από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου οι αξιωματούχοι της Federal Reserve, θέλουν υψηλότερα επιτόκια επί μακρόν και περιοριστική νομισματική πολιτική μέχρι ο πληθωρισμός να υποχωρήσει στον διακηρυχθέντα στόχο του 2%,
Και ενώ οι αμερικανοί policy makers διετύπωσαν διαφορετικές απόψεις σε σχέση με το αν χρειάζονται ή όχι άλλες επιτοκιακές αυξήσεις αν και στη σούμα βγήκε πως θα υπάρξει τουλάχιστον άλλη μία αύξηση– δεν υπήρχε καμία διαφωνία για το αν θα υπάρξει περικοπή…

Στηρίζουν με αγωνία την Optima bank

Μετά από μια παρατεταμένη στήριξη… η πολιτική της στήριξης συνεχίζεται.
Η Optima bank με 528 εκατ χρηματιστηριακή αξία και 7,1650 ευρώ τιμή αποτελεί ξεκάθαρα φουσκάρα που δεν δικαιολογείται…
Θα έχει ενδιαφέρον να διερευνήσουμε από πού δίδονται οι εντολές στήριξης στην Optima bank…
Το πιο σημαντικό όλων… έχουμε αναλύσει ότι η δίκαιη τιμή της Optima Bank είναι η ζώνη των 4,5 ευρώ και όχι 7,16 ευρώ… οπότε όταν εξαντληθούν τα κεφάλαια και οι αφελείς που επενδύουν τώρα… θα δούμε την τελική αξία της Optima Bank

Kρατείστε μικρό καλάθι για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο φημών ότι αγοραστής εμφανίστηκε και προσφέρει 18,6 ευρώ.
Την φήμη την καταγράψαμε στις 11 Οκτωβρίου αλλά κρατούμε μικρό καλάθι, η πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής είναι αναγκαία προϋπόθεση ώστε να προχωρήσει τόσο η Αττική Οδός όσο και η Εγνατία Οδός.
Η διοίκηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, συνεχίζει να είναι παγιδευμένη στα υψηλά δάνεια και στις χαμηλές αποδόσεις των assets που αγοράζει…

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,49% και τον Τραπεζικό Δείκτη +1,35% .
Λίγο μετά τις 13:30, εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες με την  Alpha Bank να ξεχωρίζει στο +3,53%, αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, όπως Ελλάκτωρ +7,29%, ΕΛΠΕ  και Μυτιληναίος +5%... .και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +3,34% και ο Γενικός Δείκτης στο +2,65%.
Περί τις 16:30 επέστρεψαν οι πωλήτες στις τράπεζες, με Eurobank -2,43%...και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,97% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη, ο οποίος όμως διατήρησε το θετικό πρόσημο στο +0,28%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,56% στις 1.182 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.206,94 μονάδες και χαμηλό τις 1.179,04 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
 Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 120,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,6 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 28,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 18,1 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,6 εκατ. ευρώ και όγκου 516,1 χιλ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 334 χιλ. τεμάχια αξίας 435 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ διακίνησε 100 χιλ. τεμάχια αξίας 1,54 εκατ. ευρώ, ο Μυτιληναίος 20 χιλ. τεμάχια αξίας 718 χιλ. ευρώ  και η Τέρνα Ενεργειακή 62,5 χιλ. τεμάχια αξίας 913 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.182 μονάδες, εντός της πρώτης αντίστασης  των 1.180 - 1.185 μονάδων και ακολουθούν οι 1.200 μονάδες και η ισχυρή αντίσταση των 1.240 μονάδων
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.100 μονάδες και ακολουθούν οι 1.050 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 926 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 902-901 μονάδες που αποτελούν τον εκθετικό ΚΜΟ των 200 ημερών και τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών αντίστοιχα.
Ακολουθούν οι 880 και η ισχυρή στήριξη των 850 μονάδων
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 930 μονάδες και ακολουθούν οι 950, οι 980 και οι 1.000 μονάδες.

Σατθεροποίηση στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 4,19%  - Το spread με την Ιταλία στις -50 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 12/10 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς η αναταραχή στη Μέση Ανατολή ωθεί τους επενδυτές να αναζητήσουν καταφύγιο σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,19% και το 10ετές ιταλικό 4,69% με το μεταξύ τους spread στις -50 μονάδες βάσης.
Εν τω μεταξύ, υψηλότερος του αναμενομένου ήταν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, αφού διαμορφώθηκε στο 3,7% σε ετήσια βάση, από 3,6% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Πωλήσεις καταγράφονται στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,62% και το 2ετές στο 5,07%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Η επενδυτική βαθμίδα παρουσιάστηκε ως εθνικός στόχος ήταν μια ντροπιαστική αναφορά… εθνικός στόχος είναι μια συλλογική οικονομική και κοινωνική προσπάθεια…οι πολιτικοί μας πραγματικά είναι τραγικά κατώτεροι των περιστάσεων… που κατασκευάζουν μύθους…
Η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία συνεχίζουν να διαθέτουν το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης.
Πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή αυτός ο παραλογισμός η Ελλάδα να δανείζεται φθηνότερα από την Ιταλία – Ελλάδα 4,19% με Ιταλία 4,69% - θα αντιστραφεί.
Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι χειρότερη από την κατάσταση της Ιταλικής οικονομίας…
Το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους δεν είναι διαπραγματεύσιμο, για να πούμε την αλήθεια το πραγματικό χρέος σε κυκλοφορία είναι 45 δισεκ. αφού άλλα 40 δισεκ. κατέχει η ΕΚΤ με το πρόγραμμα πανδημίας .
Έτσι σε σύνολο 404,6 δισεκ. χρέους τα ομόλογα είναι 85 δισεκ. εκ των οποίων τα 40 δισεκ. τα κατέχει η ΕΚΤ…
Άρα το πραγματικό ελεύθερο χρέος ανέρχεται σε 40 δισεκ. και για αυτά τα 40 δισεκ. εμφανίζουμε την δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη…
Με την τοξική ποσοτική χαλάρωση, την αποτυχημένη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έφθασε η Ελλάδα να δανείζεται με 0,55% και ας μην ήταν σε επενδυτική βαθμίδα…
Αυτό συνέβη γιατί η ΕΚΤ παραβιάζοντας τους κανόνες της ένταξε τα ελληνικά ομόλογα στο Πρόγραμμα Πανδημίας ένα κεκαλυμμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αγοράζοντας 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων
Για την αγορά ομολόγων λοιπόν η επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα δεν θα έχει καμία επίδραση αφού η Ελλάδα «απολάμβανε» τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας… χωρίς να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Η μόνη επίδραση που θα έχει η επενδυτική βαθμίδα είναι στις λήξεις και στις ανανεώσεις ομολόγων αν και πιστεύουμε ότι το Πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ πρέπει να καταργηθεί άμεσα γιατί απλά δεν υπάρχει πανδημία…

Άνοδος στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη  έκλεισαν σήμερα 12/10 στις ασιατικές αγορές, ακολουθώντας  την ανοδική κίνηση των χρηματιστηρίων στη Wall Street .
Το  βλέμμα στραμμένο είναι στραμμένο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και στην ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,72%, ο  δείκτης Shanghai την Κίνα έκλεισε στο 0,90%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +2,15%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα  στο +1,21% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο  +0,04%.

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 12/10 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να σταθμίζουν το γεωπολιτικό ρίσκο στη Μέση Ανατολή με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις..
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) στις ΗΠΑ  αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηναία βάση και 3,7% σε ετήσια βάση, σε ελαφρώς υψηλότερο επίπεδο από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές,
Άλμα +10% καταγράφεται στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Νοεμβρίου στα 50,85 ευρώ, λόγω της ζημίας που προκλήθηκε στον αγωγό Balticconnector αλλά και την αβεβαιότητα στη Μ.Ανατολή.
Ταυτόχρονα, οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου αυξήθηκαν , αφού η Σαουδική Αραβία υπαινίχθηκε την πιθανότητα πρόσθετων παρατάσεων της μείωσης της παραγωγής αργού ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προειδοποίησθέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.
Αναλυτικά, το brent να διαμορφώνεται στα 87,14 δολ. το βαρέλι στο +1,5% και το αμερικανικό αργό στα 84,64 δολ. το βαρέλι στο +1,4%
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,05%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,06%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,50%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,20% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,50%..
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,05%, ο S&P 500 στο -0,15%, ο Nasdaq στο -0,15% και το ETF GREC στο  -0,15% ( 32,95 δολ. ).

Επέστρεψαν οι πιέσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές

Επέστρεψαν οι πιέσεις στις τράπεζες μετά την αρχική άνοδο +4% με τις συναλλαγές να ανεβάζουν ταχύτητα .
Η Εθνική έκλεισε στα 5,43 ευρώ, με άνοδο +0,85% και όγκο 2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,97 ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,2750 ευρώ, με άνοδο +0,08% με όγκο 8,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,8180 ευρώ, με πτώση -0,77%, με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 3,52 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,4650 ευρώ, με πτώση -1,18%, με όγκο 4,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,44 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima έκλεισε στα 7,1650 ευρώ, με πτώση -0,03% και όγκο 263 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 528 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 2,93 ευρώ, με πτώση -1,68% και κεφαλαιοποίηση 1,31 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 11,38 ευρώ, με άνοδο +0,71% και κεφαλαιοποίηση 512 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,70 ευρώ, με πτώση -2,84% και κεφαλαιοποίηση 272 εκατ. ευρώ.

Άνοδος στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με ικανοποιητικές τις συναλλαγές.
Με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν Ελλάκτωρ +3,93%, Viohalco +3,67%, ΓΕΚ Τέρνα +3,17%, Lamda +2,94%, Μυτιληναίος.....
Στον αντίποδα υποχώρησαν ΔΕΗ, Coca Cola, ΕΛΧΑ, Aegean..
Η Coca Cola έκλεισε στα 24,80 ευρώ, με πτώση -0,68% και κεφαλαιοποίηση στα 9,24 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,46 ευρώ, με άνοδο +1,18% και αποτίμηση 5,72 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,24 ευρώ, με πτώση -0,08% και αποτίμηση 5,64 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,1950 ευρώ, με πτώση -2,90% και αποτίμηση 3,51 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκελισε στα 17,04 ευρώ, με άνοδο +1,43% και κεφαλαιοποίηση 1,33 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 13,00 ευρώ, με άνοδο +3,17% και κεφαλαιοποίηση 1,34 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 14,59 ευρώ, με άνοδο +2,24% και κεφαλαιοποίηση 1,72 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,95 ευρώ, με άνοδο +1,31% και κεφαλαιοποίηση 2,12 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 22,50 ευρώ, με άνοδο +1,81% και κεφαλαιοποίηση 2,49 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 25,32 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 3,45 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 35,22 ευρώ, με άνοδο +2,86% και κεφαλαιοποίηση 5,03 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 5,64 ευρώ, με άνοδο +0,71% και κεφαλαιοποίηση 601 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,7140 ευρώ, με πτώση -0,35% και κεφαλαιοποίηση 643 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 3,80 ευρώ, με άνοδο1,60% και κεφαλαιοποίηση 119 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,19%  - Το spread με την Γερμανία στις 144 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 12/10 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνη.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,19% και το 10ετές ιταλικό 4,69% με το μεταξύ τους spread στις -50 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 144 μονάδες βάσης από 146 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 92 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,92% ή 92 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -50 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 75 μονάδες βάσης.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 12/10 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 12 Οκτωβρίου του 2023 στο 4,69%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 12/10/2023 στο 2,75%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 3,17% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,44% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,84% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,69% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 4%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης