Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με FTSE 25 ανοδικά και Alpha Bank +3%, το ΧΑ +1,55% στις 1.175 μον. - Προσοχή επενδυτές το fake rally παγίδα

Με FTSE 25 ανοδικά και Alpha Bank +3%, το ΧΑ +1,55% στις 1.175 μον. - Προσοχή επενδυτές το fake rally παγίδα
Το bankingnews έχει αναφέρει ότι οι 950 μονάδες θα είναι ο νέος στόχος για το ελληνικό χρηματιστήριο…οπότε κάθε ανοδική αναλαμπή αποτελεί ευκαιρία για πωλήσεις…
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 1.175 μονάδες, με στηρίξεις από επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως Tiτάν +3,45%, ΔΕΗ +3,22%, Motor Oil +3,08%,  Μυτιληναίος +2,15%... ενώ στις τράπεζες ξεχώρισε μόνο η Alpha Bank +3,07%.
Το ενδιαφέρον μονοπωλούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που πήραν τη σκυτάλη της Ουκρανικής κρίσης.

Αναλυτικά, στις τράπεζες, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Alpha Bank +3,07% και ακολούθησαν Εθνική +1,58%, Πειραιώς +1,57% ενώ η  Eurobank έκλεισε με αρνητικό πρόσημο -0,10% στις δημοπρασίες..
Στο επίκεντρο βρέθηκε και η Τέρνα Ενεργειακή +2,37% καθώς μία εντεινόμενη φημολογία, η οποία δεν έχει ακόμη διασταυρωθεί από το bankingnews.gr., διατηρείται τις τελευταίες ώρες στο ελληνικό χρηματιστήριο, που θέλει την Τέρνα Ενεργειακή να πωλείται στα 18,60 ευρώ.
Με βάση την εντεινόμενη φημολογία ο Περιστέρης πιεζόμενος από την κυβέρνηση, την αγορά και το ΤΑΙΠΕΔ και όντας εκτεθειμένος στην περίπτωση της Αττικής Οδού και της Εγνατίας Οδού φαίνεται να πουλάει άρον άρον την Τέρνα Ενεργειακή για να μπορέσει να βρει κεφάλαια και να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, οι οποίες χαρακτηρίζονται από τους ανταγωνιστές ως μη συμφέρουσες.
Ο Γενικός Δείκτης απομακρύνθηκε από τη ζώνη των 1.162 -1.159 μονάδων, από όπου διέρχονται οι κινητοί μέσοι των 200 ημερών με επόμενη αντίσταση τις 1.185 μονάδες ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης δεν κατάφερε να κρατήσει την αντίσταση των 930 μονάδων .
Το bankingnews έχει αναφέρει ότι οι 950 μονάδες θα είναι ο νέος στόχος για το ελληνικό χρηματιστήριο…οπότε κάθε ανοδική αναλαμπή αποτελεί ευκαιρία για πωλήσεις…
Προσωρινά θα έχουμε παύση από τους ξένους επενδυτές που πουλάνε ελληνικό χρηματιστήριο προφανώς όχι γιατί ανησυχούν για το placement της Εθνικής τράπεζας ή τους σχεδιασμούς του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά γιατί… προετοιμάζουν την τελική φάση των πωλήσεων…
Η συνταγή κλασσική… κάνουν παύση, επειδή θέλουν να βάλουν ξανά τους αγοραστές στο παιχνίδι να ανεβάσουν τις τιμές ώστε όταν έρθει το επόμενο μεγάλο κύμα πωλήσεων να πωλήσουν σε καλύτερες τιμές…
Οι ανοδικές κινήσεις δεν θα εξαλειφθούν σε μια ημέρα, θα κρατήσουν την αγορά αλλά η παγίδα στήνεται και δόλωμα θα είναι επίσης η ανούσια αναβάθμιση της Ελλάδος – ξανά – από την Standard and Poor’s σε επενδυτική βαθμίδα… στις 20 Οκτωβρίου 2023.
Oι επενδυτές ανησυχούν ότι ο πόλεμος Ισράηλ – Hamas  θα επιφέρει νέα έκρηξη στις  τιμές πετρελαίου, που με τη σειρά τους θα οδηγούσε σε επιπλέον πληθωριστικές πιέσεις, και θα υποχρέωναν τις κεντρικές τράπεζες να αναλάβουν νέα δράση, την ίδια ώρα που η παγκόσμια οικονομία πλήττεται από την ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Αντίβαρο στις παραπάνω ανησυχίες αποτελούν οι θετικές δηλώσεις αξιωματούχων της FED, που υποδεικνύουν μία παύση στον κύκλο σύσφιξης, αναμένοντας αύριο  Πέμπτη 12/10,  τα στοιχεία πληθωρισμού Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ και θα κρίνουν τις επόμενες αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια.

Εξαντλείται το success story των τραπεζών

Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν ένα πολύ καλό 9μηνο 2023… αυτό είναι δεδομένο και προεξοφλημένο.
Θα ενισχύσουν κέρδη και κεφάλαια…
Για το 2023 θα επιτύχουν κέρδη 3,7 δισεκ. και τα κεφάλαια από 26 δισεκ. θα αυξηθούν κοντά στα 27 δισεκ. ευρώ.
Όλα αυτά είναι γνωστά, προβλέψιμα και αναμενόμενα, δεν υπάρχει κανένα μυστήριο ή μαγεία… όλα έχουν λογική εξήγηση…
Όμως όλο αυτό το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί εξαντλεί το success story των ελληνικών τραπεζών…
Οι ελληνικές τράπεζες στο μέλλον θα αποδίδουν λιγότερο και αυτό το χρηματιστήριο θα το δει…
Ένας από τους λόγους της μεγάλης μεταβλητότητας των τραπεζικών μετοχών είναι και ότι το μέγιστο του ανοδικού σεναρίου στο success story των ελληνικών τραπεζών τείνει να κορυφώσει…
Επίσης δεν έχουμε δει καμία αλλαγή στα NPEs και αυτό συμβαίνει όχι γιατί κρύβουν NPEs αλλά γιατί είναι άκρως συντηρητικές στην πιστωτική επέκταση…
Οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια και βγάζουν υπερκέρδη, εκμεταλλευόμενες τα υψηλά επιτόκια στα ομόλογα και το Euribor 3 μηνών στο 4% στα δάνεια επιτυγχάνουν έσοδα εκ τόκων 8 δισεκ. σε ετήσια βάση εν μέσω τραπεζικής απραξίας…
Είναι επιλογή και στρατηγική η τραπεζική απραξία αφού οι τράπεζες χωρίς ρίσκο επιτυγχάνουν υπερκέρδη…
Αυτό το  αντιπαραγωγικό σκηνικό δεν θα αποδίδει για πάντα εξαντλείται, οπότε η χρυσή εποχή της κερδοφορίας τείνει να τελειώσει…
Αυτό το βλέπει το ελληνικό χρηματιστήριο… μην περιμένετε πολλά από τις τραπεζικές μετοχές.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Σταθεροποιητικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,04%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο της συνεδρίασης, με πιέσεις στην Eurobank -1,82% ....o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το  χαμηλό της ημέρας στο -0,83% ενώ το θετικό πρόσημο στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, διατήρησαν τον Γενικό Δείκτη στο +0,01%.
Λίγο μετά τις 16:00, εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με Alpha Bank +3,96% ...και  ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +2,05%
Λίγο πτριν το κλείσιμο της συνεδρίασης ετά τις 16:00, εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις σε μη τραπεζικούς τίτλους του FTSE 25, όπως ΔΕΗ, +4,47%, Tέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Motor Oil άνω του +3% ...και  ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +1,82%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,55% στις 1.175 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.178,26 μονάδες και χαμηλό τις 1.157,98 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
 Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 101,7 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 25,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 18,6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 920 εκατ. ευρώ και όγκου 145 χιλ. τεμάχια  πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 60 χιλ. τεμάχια αξίας 325 χιλ. ευρώ και η Optima 85 χιλ. τεμάχια αξίας 595 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.175 μονάδες, έχοντας απομακρυνθεί από την ζώνη των 1.162 και 1,159 μονάδων που αποτελούν τον εκθετικό ΚΜΟ των 200 ημερών και τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών αντίστοιχα.
Ακολουθιούν οι 1.185, οι 1.200, οι 1.240 και οι 1.250 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.100 μονάδες και ακολουθούν οι 1.050 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 929 μονάδες, οριακά χαμηλότερα από την πρώτη αντίσταση των 930 μονάδων και ακολουθούν οι 950, οι 980 και οι 1.000 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 880 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή στήριξη των  850 μονάδων

Βελτίωση στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 4,16%  - Το spread με την Ιταλία στις -51 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 11/10 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς η αναταραχή στη Μέση Ανατολή ωθεί τους επενδυτές να αναζητήσουν καταφύγιο σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,16% και το 10ετές ιταλικό 4,67% με το μεταξύ τους spread στις -51 μονάδες βάσης.
Βελτίωση και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,56% και το 2ετές στο 4,96%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Η επενδυτική βαθμίδα παρουσιάστηκε ως εθνικός στόχος ήταν μια ντροπιαστική αναφορά… εθνικός στόχος είναι μια συλλογική οικονομική και κοινωνική προσπάθεια…οι πολιτικοί μας πραγματικά είναι τραγικά κατώτεροι των περιστάσεων… που κατασκευάζουν μύθους…
Η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία συνεχίζουν να διαθέτουν το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης.
Πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή αυτός ο παραλογισμός η Ελλάδα να δανείζεται φθηνότερα από την Ιταλία – Ελλάδα 4,16% με Ιταλία 4,67% - θα αντιστραφεί.
Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι χειρότερη από την κατάσταση της Ιταλικής οικονομίας…
Το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους δεν είναι διαπραγματεύσιμο, για να πούμε την αλήθεια το πραγματικό χρέος σε κυκλοφορία είναι 45 δισεκ. αφού άλλα 40 δισεκ. κατέχει η ΕΚΤ με το πρόγραμμα πανδημίας .
Έτσι σε σύνολο 404,6 δισεκ. χρέους τα ομόλογα είναι 85 δισεκ. εκ των οποίων τα 40 δισεκ. τα κατέχει η ΕΚΤ…
Άρα το πραγματικό ελεύθερο χρέος ανέρχεται σε 40 δισεκ. και για αυτά τα 40 δισεκ. εμφανίζουμε την δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη…
Με την τοξική ποσοτική χαλάρωση, την αποτυχημένη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έφθασε η Ελλάδα να δανείζεται με 0,55% και ας μην ήταν σε επενδυτική βαθμίδα…
Αυτό συνέβη γιατί η ΕΚΤ παραβιάζοντας τους κανόνες της ένταξε τα ελληνικά ομόλογα στο Πρόγραμμα Πανδημίας ένα κεκαλυμμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αγοράζοντας 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων
Για την αγορά ομολόγων λοιπόν η επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα δεν θα έχει καμία επίδραση αφού η Ελλάδα «απολάμβανε» τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας… χωρίς να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Η μόνη επίδραση που θα έχει η επενδυτική βαθμίδα είναι στις λήξεις και στις ανανεώσεις ομολόγων αν και πιστεύουμε ότι το Πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ πρέπει να καταργηθεί άμεσα γιατί απλά δεν υπάρχει πανδημία…

Άνοδος στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη  έκλεισαν σήμερα 11/10 στις ασιατικές αγορές, ακολουθώντας  την ανοδική κίνηση των χρηματιστηρίων στη Wall Street και με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Οι επενδυτές αναμένουν τα τελευταία της στοιχεία για τον ετήσιο πληθωρισμό και το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας.
Το χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας υπεραπόδοσε  καθώς η Samsung Electronics +3% αποκάλυψε ότι αναμένει να κλείσει με λειτουργικά κέρδη 2,4 τρισεκατομμυρίων γουόν (~ 1,79 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά το τρίτο τρίμηνο, που είναι ελαφρώς υψηλότερα από τα προσδοκίες των αναλυτών .
Η εταιρεία προέβλεψε τα έσοδα του τρίτου τριμήνου να φτάσουν τα 67 τρισεκατομμύρια γουόν.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,55%, ο  δείκτης Shanghai την Κίνα έκλεισε στο +012%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,19%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα  στο +1,8% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο  +0,68%.

Μικτές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Μεικτές τάσεις καταγράφονται  σήμερα 11/10 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω νευρικότητας, με τους επενδυτές σταθμίζουν το γεωπολιτικό ρίσκο μετά την επίθεση την οποία εξαπέλυσε η οργάνωση Hamas εναντίον του κράτους του Ισραήλ.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις δηλώσεις των αξιωματούχων της Fed, στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Αμερικανών Τραπεζιτών, οι οποίοι έχουν κατεβάσει τους τόνους ως προς τα επιτόκια και την ανάγκη περαιτέρω αύξησής τους
Ειδικότερα, ο αξιωματούχος της Fed Atlanta Raphael Bostic, επανέλαβε την εκτίμηση του, ότι  η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων  ενώ την ίδια στιγμή, τόνισε ότι η νομισματική πολιτική είναι αρκούντως περιοριστική για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.
Εν τω μεταξύ, στη τελευταία έκθεση τιμών παραγωγού Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,5%, υψηλότερα από το αναμενόμενο, με την ετήσια αύξηση στο 2,2%. ενώ οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια για την εβδομάδα που έληξε στις 6 Οκτωβρίου αυξήθηκαν κατά 0,6%.
Το βλέμμα είναι στραμμένο την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία ανακοινώνονται τα στοιχεία πληθωρισμού Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ και θα κρίνουν τις επόμενες αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια.
Πτωτικά κινείται το φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Νοεμβρίου στο -3,85% στα 47,55 ευρώ.
Πτωτικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου, μετά το πρόσφατο ράλι, με το brent να διαμορφώνεται στα 86,89 δολ. το βαρέλι στο -0,85% και το αμερικανικό αργό στα 85,06 δολ. το βαρέλι στο -1%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,35%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,15%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,85%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,20% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,20%..
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,30%, ο S&P 500 στο +0,30%, ο Nasdaq στο +0,50% και το  ETF GREC στο +1,92% ( 32,98 δολ. ).

Aνοδικές τάσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Alpha Bank +3%

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις τράπεζες, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας, με την Alpha Bank να ξεχωρίζει ανοδικά και την Eurobank να κλείνει με αρνητικό πρόσημο στις δημοπρασίες..
Η Εθνική έκλεισε στα 5,3840 ευρώ, με άνοδο +1,58% και όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,92 ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,2740 ευρώ, με άνοδο +3,07% με όγκο 6,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,84 ευρώ, με άνοδο +1,57%, με όγκο 3,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 3,55 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,4825 ευρώ, με πτώση  -0,10%, με όγκο 7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,51 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima έκλεισε στα 7,1670 ευρώ, αμετάβλητη και όγκο 211 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 528 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 2,98 ευρώ, με άνοδο +1,02% και κεφαλαιοποίηση 1,32 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 11,30 ευρώ, με πτώση -0,35% και κεφαλαιοποίηση 509 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,10 ευρώ, με άνοδο +1,81% και κεφαλαιοποίηση 280 εκατ. ευρώ.

Κέρδη στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με ικανοποιητικές τις συναλλαγές.
Την μεγαλύτη άνοδο κατέγραψαν Aegean +3,58%, Cenergy +3,57%, ΕΛΧΑ +3,49%, Τιτάν, ΔΕΗ  ..
Στον αντίποδα υποχώρησε μόνο ο ΟΤΕ.....
Η Coca Cola έκλεισε στα 24,97 ευρώ, με άνοδο +0,16% και κεφαλαιοποίηση στα 9,30 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,28ευρώ, με άνοδο +0,86% και αποτίμηση 5,66 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,25 ευρώ, με πτώση -1,27% και αποτίμηση 5,65 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,47 ευρώ, με άνοδο +3,22% και αποτίμηση 3,62 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 16,80 ευρώ, με άνοδο 3,45% και κεφαλαιοποίηση 1,32 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 12,60 ευρώ, με άνοδο +1,12% και κεφαλαιοποίηση 1,30 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 14,27 ευρώ, με άνοδο +2,37% και κεφαλαιοποίηση 1,69 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,86 ευρώ, με άνοδο +1,18% και κεφαλαιοποίηση 2,10 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 22,10 ευρώ, με άνοδο +3,08% και κεφαλαιοποίηση 2,45 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 25,32 ευρώ, με άνοδο +1,28% και κεφαλαιοποίηση 3,45 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 34,24 ευρώ, με άνοδο +2,15% και κεφαλαιοποίηση 4,89 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 5,60 ευρώ, με άνοδο +1,82% και κεφαλαιοποίηση 596 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,72 ευρώ, με άνοδο +3,49% και κεφαλαιοποίηση 645 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε  στα 3,74 ευρώ, με άνοδο +1,08% και κεφαλαιοποίηση 117 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,16%  - Το spread με την Γερμανία στις 145 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 11/10 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνη.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,16% και το 10ετές ιταλικό 4,73% με το μεταξύ τους spread στις -51 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 145 μονάδες βάσης από 149 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 92 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,92% ή 92 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -51 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 75 μονάδες βάσης.

Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 11/10 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 11 Οκτωβρίου του 2023 στο 4,67%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 11/10/2023 στο 2,71%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 3,13% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,41% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,81% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,67% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,99%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης