Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η Mirae Asset Global Investors από Κορέα... «σκουπίζει» την αγορά κόντρα στο ρεύμα εξόδου των ξένων επενδυτών

Η Mirae Asset Global Investors από Κορέα... «σκουπίζει» την αγορά κόντρα στο ρεύμα εξόδου των ξένων επενδυτών
Σε επενδυτές όπως τη Mirae οφείλει τις υψηλές αποδόσεις της η ελληνική αγορά το προηγούμενο διάστημα
Σε πωλήσεις μετοχών αξίας 333 εκατ. ευρώ έχουν προχωρήσει οι ξένοι επενδυτές στο πρώτο 9μηνο, ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία της Interactive (Σεπτέμβριος) η ελληνική αγορά αρχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον, funds όπως της Mirae Asset Global Investors, ενός επενδυτικού οίκου o οποίος κατέχει υπό διαχείριση 565 δισ. δολάρια με δραστηριοποίηση σε 15 αγορές παγκοσμίως.
Με άλλα λόγια, πέραν των funds των αναδυόμενων αγορών, η ελληνική αγορά έχει αρχίσει να ελκύει μακροπρόθεσμους επενδυτές οι οποίοι δραστηριοποιούνται μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων και ETF.
Και σε κάθε περίπτωση αποτελούν τους επενδυτές που στοχεύουν να επωφεληθούν απο μια μετάβαση της ελληνικής αγοράς προς τις ανεπτυγμένες αγορές.
Άλλωστε, σε επενδυτές όπως τη Mirae οφείλει τις υψηλές αποδόσεις της η ελληνική αγορά το προηγούμενο διάστημα καθώς οι ξένοι επενδυτές παραμένουν κυρίαρχοι κατέχοντας το 55% των συναλλαγών.
Όπως θα δούμε, τα αμοιβαία της Mirae σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αγοραστές και σε άλλες πωλητές, εξέλιξη εύλογη όταν έχουν σημειωθεί αποδόσεις πάνω από 60%.
Στην ελληνική αγορά, ως συνήθως, ορισμένοι “προτιμούν” μόνο τους αγοραστές και αντίθετα “ποινικοποιούμε” τους πωλητές (βλέπε Helicon) - και αργότερα φωνάζουμε να αγοράσουν οι τράπεζες ή να παρέμβει ο εισαγγελέας (sic)
Η Mirae δεν έκτισε φυσικά τις συμμετοχές της στην Ελλάδα εν μια νυκτι καθώς κατέχει θέσεις εδω και καιρό στο ελληνικό χρηματιστήριο, και πολλά από τα κέρδη που εμφάνισε το 2022 (1,6 δισ. ευρώ πρό φόρων) αποδίδονται και στις ξένες αγορές καθώς είναι από τα μοναδικά funds στο Hong Κong με επενδύσεις 3 δισ. δολάρια σε ξένες αγορές.
Ο στόχος της, μάλιστα, είναι το ποσοστό συμμετοχής στις ξένες αγορές (εκτός Hong kong) να αυξηθεί από το 23% στο 50%.

Αγορές 3,7 εκατ. μετοχών τον Σεπτέμβριο σε Alpha bank και μικρότερες σε Eθνική

Όπως θα δούμε το ενδιαφέρον είναι οτι τον Σεπτέμβριο - το fund που ίδρυσε ο Νοτιοκορεάτης Η. Joo park – ήταν τόσο αγοραστής σε μετοχές ελληνικών τραπεζών (Alpha bank και Εθνική), αλλά και πωλητής σε άλλες (Πειραιώς – Eurobank ).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Mirae προχώρησε σε αγορές Alpha bank (3,7 εκατ. μετοχές) κατέχοντας μια συνολική θέση 9,7 εκατ. μετοχών ή 0,40%.
Σε μικρότερες αγορές μετοχών προχώρησε στην Εθνική Τράπεζα, όπου κατέχει συνολικά το 0,26%.
Αντίθετα, την εξεταζόμενη περίοδο εμφανίζεται πωλητής στην Τράπεζα Πειραιώς με 537 χιλ. μετοχές κατέχοντας το 0,19%. Σε πωλήσεις επίσης προχώρησε στην μετοχή της Eurobank (107 χιλ. μετοχές), ωστόσο κατέχει το 0,32% της Eurobank.

Συμμετοχές και σε Jumbo, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ

Τον Σεπτέμβριο, η Mirae Asset εμφανίζεται αγοραστής στην μετοχή της Jumbo (173 χιλ. μετοχές) κατέχοντας μια συνολική θέση 485,7 χιλ μετοχών ή το 0,36%.
Mικρότερες αγορές εντοπίζονται σε Autohellas, όπου υπάρχει μια θέση 239 χιλ μετοχών ή 0,49%.
Οι πωλήσεις της Mirae τον Σεπτέμβριο αφορούσαν επίσης 327 χιλ. ΟΠΑΠ και 115 χιλ σε μετοχές της ΔΕΗ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης