Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στις 8/9 DBRS και 20/10 S&P περιμένουμε επενδυτική βαθμίδα αλλά τι θα συμβεί στο χρηματιστήριο εάν... δεν γίνει τίποτε;

Στις 8/9 DBRS και 20/10 S&P περιμένουμε επενδυτική βαθμίδα αλλά τι θα συμβεί στο χρηματιστήριο εάν... δεν γίνει τίποτε;
Το BN υποστηρίζει ότι στις 8 Σεπτεμβρίου 2023 από την DBRS και στις 20 Οκτωβρίου 2023 η Standard and Poor’s θα αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα, οτιδήποτε άλλο θα είναι αρνητική έπληξη και απογοήτευση...
Η Ελλάδα πλησιάζει…την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης στις 8 Σεπτεμβρίου 2023 από την DBRS και στις 20 Οκτωβρίου 2023 η Standard and Poor’s θα αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα ή investment grade…
Αυτό είναι το βασικό μας σενάριο, το BN υποστηρίζει ότι στις 8 Σεπτεμβρίου 2023 από την DBRS και στις 20 Οκτωβρίου 2023 η Standard and Poor’s θα αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα, οτιδήποτε άλλο θα είναι αρνητική έπληξη και απογοήτευση...


Ο καναδικός οίκος DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου 2023 θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒΒ low με σταθερές προοπτικές από BB high με σταθερές προοπτικές…
Το BBB low είναι αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα

Ο αμερικανικός οίκος Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου 2023 θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε Ba2 με σταθερές προοπτικές από Ba3 με σταθερές προοπτικές.
Η Moody’s θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα μέσα του 2024.

Ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s στις 20 Οκτωβρίου 2023 θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές από ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές.

Ήδη η Scope ο μη αναγνωρισμένος γερμανικός οίκος αξιολόγησης έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα σε BBB- δηλαδή επενδυτική βαθμίδα… οπότε πλήρως οι επενδυτές είναι υποψιασμένοι και σε μεγάλο βαθμό έχουν προεξοφληθεί… οι αναβαθμίσεις…

Πολλές φορές έχουμε αναλύσει γιατί αυτή η διαδικασία είναι επικοινωνιακό τρικ χωρίς αντίκρισμα, αφού η Ελλάδα σε κανένα παραγωγικό τομέα δεν έχει δείξει σημάδια ριζικής ανάκαμψης και χρειάζεται σε όλους τους τομείς υποστήριξη…
Καμία αυτάρκεια… με συνεχείς υποβοηθήσεις η ελληνική οικονομία συντηρείται και εν συνεχεία οι έλληνες πολιτικοί ξέρουν να πουλάνε την μετριότητα ως κάτι σπουδαίο…
Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να διάγει βίο μετριότητας…

Τι θα συμβεί στο χρηματιστήριο εάν τελικά η Ελλάδα δεν αναβαθμιστεί το 2023 σε επενδυτική βαθμίδα;

Το ελληνικό χρηματιστηρίο βρίσκεται περίπου στις 1.270 μονάδες και από τις 900 μονάδες που ξεκίνησε το ανοδικό κύμα προεξόφλησε την επενδυτική βαθμίδα.
Εάν σε ένα σενάριο χαμηλής πιθανολόγησης δεν αναβαθμιστεί η ελληνική οικονομία, ο Γενικός Δείκτης θα υποχωρήσει στις 1.150 μονάδες και θα παραμείνει εκεί μέχρι να έρθει η επενδυτική βαθμίδα...
Αυτό είναι το σενάριο.

Επενδυτική βαθμίδα με έκρηξη χρέους.... πραγματικό θαύμα...

Το χρέος στα 404,68 δισεκ. καμία βελτίωση σε απόλυτα μεγέθη…αντιθέτως επιδείνωση 30 δισεκ. σε 2,5 χρόνια…

Από το ελληνικό χρέος αυτό που βρίσκεται σε κυκλοφορία είναι τα 85 δισεκ. ομολόγων… π.χ. τα 234 δισεκ. του ελληνικού χρέους είναι δάνεια μηχανισμών στήριξης.
Ωστόσο από αυτά τα 85 δισεκ. τα 40 δισεκ. τα κατέχει ήδη η ΕΚΤ…
Όταν λέμε θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα σημαίνει ότι τα ομόλογα 85 δισεκ. θα έχουν χαρακτηριστικά επενδυτικής βαθμίδας δεν θα θεωρούνται junk bond…
Δηλαδή ο επικοινωνιακός χαμός είναι για τα 85 δισεκ.

Η Ελλάδα δήθεν παρουσιάζει ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από τον μέσο όρο… και το 2023 και 2024 θα εμφανίσει ανάπτυξη 3,5%.
Ωστόσο πρέπει να συμπεριληφθεί η για μια ακόμη φορά εξωτερική βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης λόγω της Πανδημίας…
Πανδημία δεν έχουμε αλλά τα 31 δισεκ. του Ταμείου ρέουν για να τα καρπωθούν περίπου 400 εταιρίες… οι υπόλοιπες 750.000 εταιρίες… απλά ακούνε για κάποιο ταμείο ανάκαμψης.
Χωρίς τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ με στάσιμη πιστωτική επέκταση στις τράπεζες θα ήταν περίπου 1,5%...
Αυτές είναι οι πραγματικές δυνατότητες της Ελλάδος…

Δεν υπάρχει ένας τομέας στην Ελλάδα όπου αποτελεί πρότυπο ανάπτυξης ή τεχνογνωσίας ή υψηλής παραγωγικότητας.
Δεν υπάρχει μια καινοτομία στην Ελλάδα που να καθιστά την χώρα κέντρο καινοτομίας…
Δανειζόμαστε για να καταναλώνουμε, αυτό το αποτυχημένο μοντέλο που κυριαρχεί εδώ και 25 χρόνια δεν έχει αλλάξει στην Ελλάδα.

Ορισμένες αλήθειες

Η Ελλάδα διέθετε επενδυτική βαθμίδα στο παρελθόν και μάλιστα έχοντας παραπλανήσει τους πάντες καθώς στα δημόσια οικονομικά σημειώνονταν απίστευτες αλχημείες… είχε και υψηλή βαθμολογία…
Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια και η Ελλάδα βρέθηκε δύο φορές στην χρεοκοπία, την μια φορά μάλιστα με το haircut στα ομόλογα τυπικά χρεοκόπησε…
Οι βαθμολογίες των οίκων αξιολόγησης χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, αυτές που χαρακτηρίζονται επενδυτική βαθμίδα δηλαδή ομόλογα χωρών που είναι επενδύσιμα και βαθμολογίες που θεωρούνται junk δηλαδή σκουπίδια.
Εδώ και μια 10ετία η Ελλάδα διέθετε βαθμολογίες που κατατάσσουν τα ελληνικά ομόλογα σε junk bond δηλαδή σκουπίδια αλλά παρ΄ όλα αυτά τα τελευταία 6 χρόνια η Ελλάδα είναι σταθερά στις αγορές ομολόγων, μπορεί και δανείζεται…

Τι σημαίνει η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα; - Για τα ομόλογα σχεδόν τίποτε

Η επενδυτική βαθμίδα στο παρελθόν ήταν χρήσιμη για τους τοξικούς μηχανισμούς της ΕΚΤ που δημιούργησε το απαράδεκτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης…
Αυτό το πρόγραμμα είναι η αιτία του υψηλού πληθωρισμού.
Με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ αγόραζε τα ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης…και έτσι οι επενδυτές είχαν την ασφάλεια ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει τα ομόλογα – η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ομόλογα στις πρωτογενείς αγορές δηλαδή στην φάση της έκδοσης των ομολόγων –
Η Ελλάδα δεν συμμετείχε στην ποσοτική χαλάρωση και ευτυχώς…
Όμως συνέβη το μοιραίο και η ΕΚΤ με το Πρόγραμμα Πανδημίας λόγω του covid 19 αποφάσισε να εντάξει σε ένα ειδικό πρόγραμμα και τα ελληνικά ομόλογα παρ΄ ότι είναι σκουπίδια και παρ΄ ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Έτσι λοιπόν αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων η ΕΚΤ σε σύνολο 85 δισεκ. περίπου που βρίσκονται σε κυκλοφορία καθώς η πλειοψηφία του δημοσίου χρέους είναι δάνεια μηχανισμών στήριξης περίπου 234 δισεκ.
Για την αγορά ομολόγων λοιπόν η επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα δεν θα έχει καμία επίδραση αφού η Ελλάδα «απολάμβανε» τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας… χωρίς να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 4% και θεωρούμε ότι το spread με την Γερμανία (10ετές ομόλογο 2,65%) και το spread με την Ιταλία (10ετές ομόλογο 4,40%) δεν θα μεταβληθεί ουσιωδώς…
Η επίδραση της επενδυτικής βαθμίδας στο ελληνικό χρέος… θα είναι ουδέτερη… επί της ουσίας…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης