Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με άτονες τράπεζες αλλά Aegean +8% το ΧΑ +0,17% στις 1.295 μον. - Εμφανής η αδυναμία διάσπασης των 1.300 μον.

Με άτονες τράπεζες αλλά Aegean +8% το ΧΑ +0,17% στις 1.295 μον. - Εμφανής η αδυναμία διάσπασης των 1.300 μον.
Εμφανής η αδυναμία της αγοράς να διασπάσει τις 1.300 μονάδες, ώστε να οδηγηθεί στις 1.350 μονάδες ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης διατηρεί προσώρας τις 1.050 μονάδες
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Με άτονες κινήσεις συντηρήθηκε το θετικό πρόσημο στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 1.295 μονάδες, με αδύναμες τις τράπεζες ενώ στα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισε η Aegean +8,32% στα 13,54 ευρώ, με τις συναλλαγές σε απογοητευτικά επίπεδα, στη σκιά των καταστροφικών πυρκαγιών που συνεχίζονται ....
Η Aegean κατέγραψε ενδοσυνεδριακά νέο ιστορικό υψηλό στα 13,80 ευρώ, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στα αποτελέσματα 6μήνου στις 7/9, καθώς η διοίκηση έχει αναφέρει ήδη πως θα εμφανίσει κέρδη για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Οι αναλυτές έχουν αναπροσαρμόσει τις εκτιμήσεις τους και περιμένουν ισχυρά κέρδη το 2023 με κάποιες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμα και πάνω από 150 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως ο τουρισμός στο πρώτο εξάμηνο κινείται σε χαμηλά επίπεδα και τα κέρδη η εταιρεία τα σημειώνει στο δεύτερο εξάμηνο.
Εμφανής είναι η αδυναμία της αγοράς να διασπάσει τις 1.300 μονάδες, ώστε να οδηγηθεί στις 1,350 μονάδες ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης διατηρεί προσώρας τις 1.050 μονάδες..
Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισαν Πειραιώς +0,61%, Εθνική +0,28% ενώ στο χαμηλό της ημέρας έκλεισε η Alpha Bank -1,55% και ακολούθησε η Eurobank -0,73%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, εκτός της Aegean, ανοδικά έκλεισαν Ελλάκτωρ +3,63% και ΓΕΚ Τέρνα +3,32%..ενώ στο χαμηλό της ημέρας έκλεισε η Motor Oil -2,46% και ακολούθησαν Τέρνα Ενεργειακή -1,8%, ΕΛΠΕ -1,24%...
Το πύρινο μέτωπο εξαπλώνεται πλέον και στον προϋπολογισμό προκαλώντας τεράστιο κόστος, απειλώντας με ανατροπή το μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής.
Το ελληνικό χρέος εκτινάχθηκε κατά 30 δισεκ. σε 2,5 χρόνια… στα 404,6 δισεκ. με προοπτική 410 δισεκ. και με την παροχολογία να αποτελεί την ατμομηχανή της ανάπτυξης…
Την ίδια ώρα το κλίμα παραμένει θετικό αναμένοντας την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα και τα placement των τραπεζών
Το ενδιαφέρον για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παραμένει αμείωτο, με τις συνεχιζόμενες εκθέσεις των διεθνών οίκων, ειδικότερα για τις ελληνικές τράπεζες ανεβάζοντας τις τιμές στόχους.  
Εν τω μεταξύ, τα κέρδη μαμούθ της της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής τσιπ τεχνητής νοημοσύνης Nvidia, με τα έσοδα στα 16 δισ. δολάρια το τρίτο 3μηνο του 2023, αύξηση πωλήσεων 170% βελτίωσαν την επενδυτική ψυχολογία στο εξωτερικό ενώ η υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, άμβλυναν τις πιέσεις στα κόστη δανεισμού παγκοσμίως.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο Jackson Hole, όπου την Παρασκευή (25/8/2023), όπου ο Jerome Powell ο διοικητής της Fed, η Christine Lagarde η πρόεδρος της ΕΚΤ και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες  θα γνωστοποιήσουν τις θέσεις  τους για τις επόμενες κινήσεις της νομισματικής πολιτικής, με τον δομικό πληθωρισμό να επιμένει σε υψηλά επίπεδα.

 Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά  ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη +0,62% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,50%.
Με τη συμπλήρωση του πρώτου μισάωρου,  με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με Πειραιώς +1,47%, Alpha Bank +1,10% αλλά και στις δεικτοβαρείς μετοχές,  όπως ΟΤΕ +1,42% και Coca Cola +1,2%  και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,78% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,65%.
Περί τις 11:30 με πιέσεις στην Eurobank -1,72%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,62%.
Στις 12:30 με το αρνητικό πρόσημο να επικρατεί στην πλειονότητα των τίτλων ο Γενικός Δείκτης  γύρισε σε αρνητικό πρόσημο -0,06%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,17% στις 1.295 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.302,12 μονάδες και χαμηλό τις 1.292,98 μονάδες..
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 70 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 6,4 εκατ. ευρώ ο όγκος στα 14 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 8,7 εκατ.  διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,41 εκατ. ευρώ και όγκου 424 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΤΕ  διακίνησε 170 χιλ. τεμάχια αξίας 2,42 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 85 χιλ. τεμάχια αξίας 1,29 εκατ. ευρώ και η Τιτάν 100 χιλ. τεμάχια αξίας 1,8 εκατ. ευρώ.
Η Aegean 45 χιλ. τεμάχια αξίας 585 χιλ. ευρώ, η Autohellas 22,4 χιλ. τεμάχια αξίας 295 χιλ. ευρώ,  τα ΕΛΠΕ 2,2 χιλ. τεμάχια αξίας 18 χιλ. ευρώ και ο Sarantis 62 τεμάχια αξίας 515 ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.295 μονάδες, κάτω από τις κρίσιμες 1.300 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.350 μονάδες και ακολουθούν οι  1.380 και οι  1.400 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.250 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 1.220 – 1.200 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.061 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 1.050 μονάδες και ακολουθούν οι 1.000, οι  980 και οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.080 μονάδες και ακολουθούν οι 1.100, οι 1.120 και οι 1.150 μονάδες.

Νευρικότητα στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,82% - Το spread με την Ιταλία στις -37 μ.β.

Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 24/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με την προσοχή στραμμένη στην ετήσια σύνοδο των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole.
Μετά την ανακοίνωση των ισχνών στοιχείων για τη μεταποίηση σε διάφορες χώρες χθες 23/8 αυξάνονται οι ελπίδες των επενδυτών ότι κεντρικές τράπεζες θα ακολουθήσουν μια πιο ήπια τροχιά νομισματικής σύσφιξης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,82% και το 10ετές ιταλικό 4,19% με το μεταξύ τους spread στις -37 μονάδες βάσης.
Ομοίως και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,22% και το 2ετές στο 5,01%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Οι επενδυτές αναμένουν την πολυπόθητη και υπερεκτιμημένη επενδυτική βαθμίδα.
Η Ελλάδα διέθετε επενδυτική βαθμίδα στο παρελθόν και μάλιστα έχοντας παραπλανήσει τους πάντες καθώς στα δημόσια οικονομικά σημειώνονταν απίστευτες αλχημείες… είχε και υψηλή βαθμολογία…
Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια και η Ελλάδα βρέθηκε δύο φορές στην χρεοκοπία, την μια φορά μάλιστα με το haircut στα ομόλογα τυπικά χρεοκόπησε…
Οι βαθμολογίες των οίκων αξιολόγησης χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, αυτές που χαρακτηρίζονται επενδυτική βαθμίδα δηλαδή ομόλογα χωρών που είναι επενδύσιμα και βαθμολογίες που θεωρούνται junk δηλαδή σκουπίδια.
Εδώ και μια 10ετία η Ελλάδα διέθετε βαθμολογίες που κατατάσσουν τα ελληνικά ομόλογα σε junk bond δηλαδή σκουπίδια αλλά παρ΄ όλα αυτά τα τελευταία 6 χρόνια η Ελλάδα είναι σταθερά στις αγορές ομολόγων, μπορεί και δανείζεται…
Η επενδυτική βαθμίδα στο παρελθόν ήταν χρήσιμη για τους τοξικούς μηχανισμούς της ΕΚΤ που δημιούργησε το απαράδεκτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης…
Αυτό το πρόγραμμα είναι η αιτία του υψηλού πληθωρισμού.
Με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ αγόραζε τα ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης…και έτσι οι επενδυτές είχαν την ασφάλεια ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει τα ομόλογα – η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ομόλογα στις πρωτογενείς αγορές δηλαδή στην φάση της έκδοσης των ομολόγων –
Η Ελλάδα δεν συμμετείχε στην ποσοτική χαλάρωση και ευτυχώς…
Όμως συνέβη το μοιραίο και η ΕΚΤ με το Πρόγραμμα Πανδημίας λόγω του covid 19 αποφάσισε να εντάξει σε ένα ειδικό πρόγραμμα και τα ελληνικά ομόλογα παρ΄ ότι είναι σκουπίδια και παρ΄ ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Έτσι λοιπόν αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων η ΕΚΤ σε σύνολο 82 δισεκ. περίπου που βρίσκονται σε κυκλοφορία καθώς η πλειοψηφία του δημοσίου χρέους είναι δάνεια μηχανισμών στήριξης περίπου 234 δισεκ.
Για την αγορά ομολόγων λοιπόν η επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα δεν θα έχει καμία επίδραση αφού η Ελλάδα «απολάμβανε» τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας… χωρίς να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Η επίδραση της επενδυτικής βαθμίδας στο ελληνικό χρέος… θα είναι ουδέτερη… επί της ουσίας…

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 24/8 στις ασιατικές αγορές, παίρνοντας ώθηση από τη χθεσινή άνοδο της Wall Street με τα κέρδη – μαμούθ της Nvidia, να μονοπωλόυν το ενδιαφέρον .
Επίσης το βλέμμα είναι στραμμένο στην ετήσια  σύνοδο των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole αύριο Παρασκευή 25/8 όπου οι επενδυτές θα εκμαιεύσουν περισσότερα στοιχεία για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,72%, ο δείκτης Shanghai την Κίνα έκλεισε στο  +0,12%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +2,09%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα  στο +1,28% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,47%.

Μεικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Μεικτές τάσεις καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές, έχοντας μηδενίσει τα αρχικά κέρδη που ξεπέρασαν το 1%, παίρνοντας  ώθηση από τη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street  και τα κέρδη - μαμούθ της Nvidia, της κατασκευάστριας εταιρείας chip που έχει ενισχυθεί από τον παροξυσμό της τεχνητής νοημοσύνης.
Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στο ετήσιο συμπόσιο της Fed στο Jackson Hole, την Παρασκευή (25/8/2023) με αυξανόμενη την πεποίθηση των επενδυτών ότι η FED μπορεί να πλησιάζει στο τέλος των κινήσεων αύξησης των επιτοκίων, μετά και την  ανακοίνωση των  ισχνών στοιχείων για τη μεταποίηση σε διάφορες χώρες..
Σημειώνεται ότι οι επόμενες συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών θα λάβουν χώρα εντός Σεπτεμβρίου, με την ΕΚΤ 4/9 και την FED (19-20/90).
Βουτιά 13% καταγράφεται στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Σεπτεμβρίου στα 32,73 ευρώ, ενώ οι απώλειες είχαν φτάσει αρχικά άνω του 17%, καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες με στόχο την αναχαίτιση των απεργιών στις εγκαταστάσεις LNG της Αυστραλίας.
Αν και δεν υπάρχει ακόμη ενημέρωση για το αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Περθ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Woodside Energy Group, οι εργαζόμενοι σε μια από τις εγκαταστάσεις της δήλωσαν προηγουμένως ότι θα αρχίσουν τις απεργίες από τις 2 Σεπτεμβρίου εάν δεν υπάρξει συμφωνία. 
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent να διαμορφώνεται στα 82,07 δολ. το βαρέλι στο -1,4% και το αμερικανικό αργό στα 77,68 δολ. το βαρέλι στο -1,5%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,20%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,10%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,10% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,25% και  ο  FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,20%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,10%, ο S&P 500 στο -0,10%, ο Nasdaq στο +0,30% και  το ETF GREC στο -0,56% ( 37,37 δολ. ).

Άτονες κινήσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Άτονες κινήσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες, με εμφανή τα σημάδια αδυναμίας και με χαμηλές τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 6,4460 ευρώ, με άνοδο +0,28% με όγκο 440 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,90 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5155 ευρώ, με πτώση -1,59%, με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,56 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,28 ευρώ, με άνοδο +0,61%, με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,10 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,5675 ευρώ, με πτώση -0,73% και όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,82 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,99 ευρώ, με πτώση -0,66% και κεφαλαιοποίηση 1,33 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 12,40 ευρώ, με πτώση -2,36% και κεφαλαιοποίηση 558 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,00 ευρώ, με άνοδο +0,59% και κεφαλαιοποίηση 338 εκατ. ευρώ.

Mεικτά πρόσημα στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Aegean +8%

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι μη τραπεζικές  μετοχές του FTSE 25, με χαμηλές συναλλαγές.
Ανοδικά ξεχώρισε η Aegean +8,32%  και ακολούθησαν Ελλάκτωρ +3,63% και ΓΕΚ Τέρνα +3,32%..
Στον αντίποδα, στο χαμηλό της ημέρας έκλεισε η Motor Oil -2,46% και ακολούθησαν Τέρνα Ενεργειακή -1,8%, ΕΛΠΕ -1,24%...

Η Coca Cola έκλεισε στα 26,45 ευρώ, με άνοδο +0,19% και κεφαλαιοποίηση στα 9,91 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,28 ευρώ, με άνοδο +1,06% και αποτίμηση 6,07 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,99 ευρώ, με πτώση -0,30% και αποτίμηση 3,83 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,10 ευρώ, με πτώση -0,33% και αποτίμηση 5,61 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,00 ευρώ, με άνοδο +1,12%  και κεφαλαιοποίηση 1,40 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 13,68 ευρώ, με άνοδο +3,32% και κεφαλαιοποίηση 1,38 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 16,34 ευρώ, με πτώση -1,80% και κεφαλαιοποίηση 1,94 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,96 ευρώ, με πτώση -1,24% και κεφαλαιοποίηση 2,44 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 22,20 ευρώ, με πτώση -2,46% και κεφαλαιοποίηση 2,5 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 28,44 ευρώ, με πτώση -0,49% και κεφαλαιοποίηση 3,89 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 35,38 ευρώ, με πτώση -0,56% και κεφαλαιοποίηση 5,05 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,49 ευρώ, με πτώση -1,07% και κεφαλαιοποίηση 698 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,13 ευρώ, με άνοδο +0,71% και κεφαλαιοποίηση 796 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 4,05 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 125 εκατ. ευρώ.

Νευρικότητα στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,82%   - Το spread με την Γερμανία στις 128 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 24/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,82% και το 10ετές ιταλικό 4,19% με το μεταξύ τους spread στις -37 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 128 μονάδες βάσης από 129 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 75 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,75% ή 75 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -37 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 60 μονάδες βάσης.

Νευρικότητα στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 24/8 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 24 Αυγούστου του 2023 στο 4,19%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 24/8/2023 στο 2,53%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,91% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,22% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,55% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,19% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,82%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης