Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι φωτιές δεν επέδρασαν στις διαθέσεις των επενδυτών, συντήρηση στο ΧΑ -0,13% στις 1.337 μον. - Αργεί ακόμη η διόρθωση

Οι φωτιές δεν επέδρασαν στις διαθέσεις των επενδυτών, συντήρηση στο ΧΑ -0,13% στις 1.337 μον. - Αργεί ακόμη η διόρθωση
Το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο λόγω των οικονομικών αποτελεσμάτων, των επιχειρηματικών συμφωνιων και την επενδυτική βαθμίδα και παρά την εθνική καταστροφή με τις φωτιές και του κόστους από τις τουριστικές ροές
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Συντήρηση δυνάμεων καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 1.338 μονάδες, με την αγορά να απορροφά τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν αρχικά στην πλειονότητα των τίτλων, ειδικότερα στις τράπεζες.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισαν Eurobank +0,62% και Εθνική +0,06% ενώ υποχώρησαν Alpha Bank -0,83% και Πειραιώς υποχώρησε στο -0,75% από -2,59% χαμηλό ημέρας.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν ΕΛΧΑ +3,87%, Viohalco +3,04%, Quest +2,69% ...ενώ υποχώρησαν Tέρνα Ενεργειακή -1,70%, ΓΕΚ Τέρνα -1,39%, ΔΕΗ -1,08%...
Το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο λόγω των οικονομικών αποτελεσμάτων, των επιχειρηματικών συμφωνιων και την επενδυτική βαθμίδα και παρά την εθνική καταστροφή με τις φωτιές και του κόστους από τις τουριστικές ροές.
Ωστόσο, θα βρεθούν κάποιοι επενδυτές λόγω λήξης επταμήνου και καλοκαιρινών διακοπών να πάρουν μέρος των κερδών τους.
Ειδικότερα, το ενδιαφέρον μονοπωλεί η επενδυτική βαθμίδα, η οποία εάν έρθει μάλιστα από την Scope στις 4 Αυγούστου,  η οποία ήδη βαθμολογεί την Ελλάδα ΒΒ+ με θετικές προοπτικές, θα συντηρήσει το ανοδικό κύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ θα αποτελέσει προπομπό και για τους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης….
Σημειώνεται ότι η Scope ακολουθεί μια επιθετική πολιτική στις αξιολογήσεις της αν και εσχάτως έχει γίνει πιο συντηρητική σε σχέση με το παρελθόν…
Ωστόσο η ΕΚΤ δεν παρακολουθεί τις αξιολογήσεις της Scope…αλλά μόνο των οίκων Moody’s, Fitch, Standard and Poor’s και DBRS.
Επίσης η βαθμολογία μιας χώρας νοείται η υψηλότερη… η Ελλάδα έχει αποκλείσεις στην αξιολόγηση της μεταξύ π.χ Standard and Poor’s και Moody’s… ωστόσο λαμβάνεται υπόψη η υψηλότερη η ΒΒ+ με θετικές προοπτικές…
Οι 1380 μονάδες είναι τεχνικό σημείο αντίστασης που θα διασπαστεί με στόχο τις 1.500 μονάδες… και έως το τέλος του 2024 θα έχει φθάσει στις 2.000 μονάδες…
Το σενάριο αυτό εξυπηρετεί και τα κυβερνητικά σχέδια… ενίσχυσης της μεσαίας αστικής τάξης…

Στο επίκεντρο οι αποφάσεις της Fed (26/7) και της ΕΚΤ (27/7 ) για τα επιτόκια

Την Τετάρτη, 26 Ιουλίου, θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της η Fed, όπου αναμένεται να αυξήσει το βασικό επιτόκιο της κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στο εύρος από το 5,25% έως το 5,50% μετά την απόφαση που πήρε Ιούνιο να το αφήσει αμετάβλητο.
Αν επιβεβαιωθεί, η αύξηση αυτή θα είναι η δέκατη από τον Μάρτιο του 2022, όταν η Fed ξεκίνησε την επιθετική νομισματική πολιτική της για να μειώσει τον πληθωρισμό που είχε απογειωθεί.
Ο πληθωρισμός εν τω μεταξύ μειώθηκε σημαντικά στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί στο 3% από 4% τον Μάιο.
Παράλληλα, μειώθηκε αισθητά και ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, στο 4,8% από 5,3% τον προηγούμενο μήνα, δημιουργώντας προσδοκίες στις αγορές ότι μπορεί να μην υπάρξουν άλλες αυξήσεις επιτοκίων και ενδεχομένως να γίνει και η πρώτη μείωσής τους στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024.
Την Πέμπτη, 27 Ιουλίου, η ΕΚΤ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ανακοινώσει αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, με το επιτόκιο καταθέσεων να διαμορφώνεται στο 3,75%. Θα πρόκειται για την ένατη συνεχόμενη ανοδική κίνηση των επιτοκίων στο πλαίσιο της επιθετικής νομισματικής πολιτικής που ακολούθησε η ΕΚΤ για τον ίδιο λόγο, όπως και η Fed, δηλαδή για να επαναφέρει τη σταθερότητα των τιμών.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο ήταν μεν θετικά σε γενικές γραμμές, αλλά όχι τόσο όσο στην περίπτωση των ΗΠΑ.
Ο γενικός δείκτης μειώθηκε στο 5,5% από 6,1%, αλλά ο δομικός έδειξε ξανά ότι η μείωσή του θα είναι πιο δύσκολη υπόθεση.

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Ήπια πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,12% και τον Τραπεζικό Δείκτη -0,40%.
Περί τις 11:20 εντάθηκαν με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες με Eurobank -1,7%, Alpha Bnak -1,25% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,35% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με απώλειες -0,39%.
Λίγο μετά τις 14:30, με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με Εθνική +1,13%, Eurobank +1,05%....σημειώθηκαν τα υψηλά της ημέρας με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,89%.
Περί τις 15:00, με την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips σε θετικό πρόσημο, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψ ετο υψηλό της ημέρας +0,23%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,13% στις 1.337 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.342,22 μονάδες και χαμηλό τις 1.333,92 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 71,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα,  ο όγκος στα 18,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 9,5 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,55 εκατ. ευρώ και όγκου 965 χιλ. τεμαχίων πραγματοποίηθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Πειραιώς διακίνησε 760,7 χιλ. τεμάχια αξίας 2,6 εκατ. ευρώ και η Εθνική 111 χιλ. τεμάχια αξίας 689 χιλ. ευρώ..
Ο ΟΠΑΠ 715 τεμάχια αξίας 11,67 χιλ. ευρώ, η Jumbo 32,5 χιλ. τεμάχια αξίας 911 χιλ. ευρώ, η Entersoft 50 χιλ. τεμάχια αξίας 290 χιλ. ευρώ και η Profile 10,5 χιλ. τεμάχια αξίας 49 χιλ. ευρώ . 

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.337 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις  1.300 μονάδες και ακολουθούν οι 1.280 και οι 1.250 μονάδες.
Στην  πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.350 μονάδες και ακολουθούν οι 1.380, οι 1.400 μονάδες.
 Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.092  μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 1.000 μονάδες και ακολουθούν οι 950 μονάδες και ακολουθούν οι 930 και οι 900 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.120 μονάδες και ακολουθούν οι 1.150, οι 1.180, οι 1.200 και οι 1.250 μονάδες.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,71% - Το spread με την Ιταλία στις -30 μ.β.

Βελτίωση  καταγράφεται σήμερα 24/7 στην  αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με τους επενδυτές να αναμένουν τις αποφάσεις της Fed (26/7) και της ΕΚΤ για τα επιτόκια.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,71% και το 10ετές ιταλικό 4,01% με το μεταξύ τους spread στις -30 μονάδες βάσης.
Βελτίωση καταγράφεται και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,81% και το 2ετές στο 4,83%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Οι επενδυτές αναμένουν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της ελληνικής οικονομίας μετά από 13 χρόνια, αν και τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή ως τίτλοι με επενδυτική βαθμίδα και αυτό που υπολείπεται είναι η επίσημη σφραγίδα από έναν ξένο οίκο.
Έχουμε αναλύσει ότι για την αγορά ομολόγων η επενδυτική βαθμίδα… δεν θα έχει ουσιώδεις διαφορές κυρίως γιατί ήδη η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα Πανδημίας μέσω του οποίου αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ., σχεδόν το 45% των ομολόγων σε κυκλοφορία…
Το πρόγραμμα Πανδημίας προσομοιάζει με ποσοτική χαλάρωση, η Ελλάδα δεν μπορούσε να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης καθώς ρήτρα είναι η επενδυτική βαθμίδα….
Για να ξεπεραστεί το εμπόδιο η ΕΚΤ με το Πρόγραμμα Πανδημίας που αποτελεί μια παραλλαγή της ποσοτικής χαλάρωσης παραβίασε τους κανόνες της… και αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικά ομόλογα…
Η ΕΚΤ συντηρεί τις αγορές ομολόγων μέσω των επανεπενδύσεων, δηλαδή ομολόγων που λήγουν και η ΕΚΤ τα επανεπενδύει..
Το Πρόγραμμα αυτό λήγει τέλος του 2024… και υπάρχουν σκέψεις στην ΕΚΤ να καταργήσει το πρόγραμμα αυτό νωρίτερα… αφού η Πανδημία δεν υφίσταται και είναι ακραίος ετεροχρονισμός…
Ουσιαστικά για την Ελλάδα δεν θα έχει ουσιώδη επίδραση γιατί ότι θα χάσει από το σκέλος των επανεπενδύσεων θα το κερδίσει με την επενδυτική βαθμίδα που θα αποκτήσει προσεχώς…
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,71% και το Ιταλικό στο 4,01%.., στο καλύτερο σενάριο το 10ετές ομόλογο αναφοράς να βρεθεί στο 3,5% αλλά οι διαφορές με την Ιταλία θα παραμείνουν περίπου στις 30-40 μονάδες βάσης ή 0,30% με 0,40%.
Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος στις εκθέσεις βιωσιμότητας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα παραμένει μη βιώσιμο.
Ωστόσο, θα υπάρξουν ανακατανομές σε νέους επενδυτές, θα τοποθετηθούν νέοι επενδυτές που λόγω της απουσίας investment grade δεν μπορούσαν να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα και τίποτε άλλο.

To placement του 20% της Εθνικής τράπεζας θα πραγματοποιηθεί στην ζώνη των 7 ευρώ ή 1,28 δισ. – Το 5% σε μικρομετόχους

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ήδη, μελετάει τις κινήσεις του ως προς τις πωλήσεις τραπεζικών μετοχών…
Το 1,4% των μετοχών της Eurobank που πουλάει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα το αγοράσει η τράπεζα δημιουργώντας απόθεμα ιδίων μετοχών.
Η περίπτωση της Εθνικής όμως είναι πολύ διαφορετική αφού το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 40,34% των μετοχών και τα placement που θα πραγματοποιήσει θα αλλάξουν ριζικά την μετοχική δομή της Εθνικής τράπεζας.
Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι με αποτίμηση στα 5,68 δισεκ. στο χρηματιστήριο και 6,74 δισεκ κεφάλαια τα οποία θα πλησιάσουν τα 7 δισεκ. στο α΄ 6μηνο 2023 διαμορφώνεται ο δείκτης P/BV 0,84 ή 0,81… η τιμή πώλησης του 20% των μετοχών ή 183 εκατ μετοχών της Εθνικής θα είναι τα 7 ευρώ και όχι τα 6 ευρώ…
Με τιμή 7 ευρώ τα 183 εκατ μετοχές που θα πωληθούν θα αξίζουν 1,28 δισεκ. ευρώ.
Ποιοι ενδιαφέρονται;
Πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι από έρευνα αγοράς που έχει υπάρξει…προκύπτει εντυπωσιακό αγοραστικό ενδιαφέρον από πλήθος επενδυτών…
Όμως έχει τονιστεί ότι… επειδή θα αλλάξει ριζικά η μετοχική δομή της Εθνικής τράπεζας θα πρέπει να αξιολογηθούν οι επενδυτές που τελικά θα αποκτήσουν το 20%.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ήθελε το 5% των μετοχών στο σύνολο 40,34%... να το διαθέσει σε μικρομετόχους ώστε να αποκτήσουν βαρύτητα στην μετοχική σύνθεση της Εθνικής τράπεζας…
Ωστόσο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει ένα αυτό θα συμβεί στο πρώτο placement ή στο δεύτερο αφού το 40,34% της Εθνικής θα σπάσει σε 2 placement του 20%.
Υπάρχουν 4 μεγάλα αμερικανικά fund που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσουν το 20% της Εθνικής, όχι μαζί αλλά το κάθε ένα ξεχωριστά…
Υπάρχουν και ευρωπαίοι επενδυτές που έχουν εμφανιστεί…
Τα 4 αμερικανικά fund ενδιαφέρονται για το 20% αλλά ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν θα πουληθεί το 20% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας σε ένα επενδυτή ή σε 5-6 επενδυτές ώστε να υπάρχει διασπορά – free float…
Πόσο αξίζει το 40,34% της Εθνικής τράπεζας;
Το 40,34% της Εθνικής τράπεζας αποτιμάται με τιμή στα 7 ευρώ περίπου 2,55 με 2,6 δισεκ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ είχε επενδύσει στην Εθνική 8,46 δισεκ. σε κεφάλαια και δεν συμπεριλαμβάνουμε το funding gap των τραπεζών που εξαγοράστηκαν άπαξ και έσπασαν σε καλές και κακές τράπεζες π.χ. FBBank, Συνεταιριστικές…
Τα 2,6 δισεκ. στα 8,46 δισεκ. αποτελούν υποαξία ή ζημιά όταν θα πουληθεί 70%...
Οπότε το ΤΧΣ χάνει το 70% της επένδυσης στην Εθνική τράπεζα.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 24/7 οι ασιατικές αγορές με τους επενδυτές να αναμένουν τις  συνεδριάσεις της Fed (26/7 )  και της ΕΚΤ (27/7) με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην ανακοίνωση των μακροοικονομικών στοιχείων.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,17%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -0,11%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -2,30%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +0,72% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,10%.

Επιφυλακτικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Επιφυλακτικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 24/7 στις ευρωπαϊκές αγορές, εν όψει των αποφάσεων Fed και ΕΚΤ την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη αντίστοιχα.
Στη Μαδρίτη, ο IBEX 35 υποαποδίδει, με φόντο την πολιτική αβεβαιότητα που προέκυψε από το αποτελέσματα των εθνικών εκλογών της Ισπανίας.
Επίσης, η περίοδος των τριμηνιαίων κερδών βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη και η μεγάλη προσοχή θα επικεντρωθεί στον τεχνολογικό τομέα των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, με τις εταιρείες Microsoft και Alphabet  να ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους την Τρίτη.
Άνοδος καταγράφεται  στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Αυγούστου στο +3,4%% στα 29,13 ευρώ.
Ήπια ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με τo brent +0,33% στα 81,14δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό +0,48% στα 77,45 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,10% , ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,35%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,05% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,65% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,10%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,20%, ο S&P 500 στο +0,45%, ο Nasdaq στο +0,50% και το ETF GREC στο -0,44% ( 39,53 δολ. ).

Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι τράπεζες, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 6,2140 ευρώ, με άνοδο +0,06% με όγκο 711 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,68 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6220 ευρώ, με πτώση -0,83%, με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,81 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,4540 ευρώ, με  πτώση -0,75%, με όγκο 342 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,32 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,63 ευρώ, με άνοδο +0,62% και όγκο 2,76 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 6,05 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,83 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,26 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 12,64 ευρώ, με πτώση -2,17% με όγκο 320 τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 569 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,20 ευρώ, με πτώση -0,29% και κεφαλαιοποίηση 342 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Μεικτές τάσεις καταγράφονται στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με χαμηλές συναλλαγές.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΕΛΧΑ +3,87%, Viohalco +3,04%, Quest +2,69% ..
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν Tέρνα Ενεργειακή -1,70%, ΓΕΚ Τέρνα -1,39%, ΔΕΗ -1,08... 
Η Coca Cola έκλεισε στα 27,70 ευρώ, με άνοδο +0,80% και κεφαλαιοποίηση στα 10,32 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,1 ευρώ, με πτώση -0,35% και αποτίμηση  6,14 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 11,00 ευρώ, με πτώση -1,08% και αποτίμηση 4,20 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 16,22 ευρώ, με πτώση -0,73% και αποτίμηση  6,00 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,44 ευρώ, με άνοδο +0,44% και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 14,14 ευρώ, με πτώση -1,39% και κεφαλαιοποίηση 1,46 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 17,92 ευρώ, με πτώση -1,70% και κεφαλαιοποίηση 2,11 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,90 ευρώ, με πτώση -0,25% και κεφαλαιοποίηση 2,41 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 23,24 ευρώ, με πτώση -0,34% και κεφαλαιοποίηση 2,57 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 28,08 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 3,82 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 35,74 ευρώ, με πτώση -0,22% και κεφαλαιοποίηση 5,11 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,77 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 719 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,28 ευρώ, με άνοδο +3,42% και κεφαλαιοποίηση 856 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 4,0850 ευρώ, με πτώση -2,51% και κεφαλαιοποίηση 128 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,71% - Το spread με την Γερμανία στις 134 μ.β.

Σταθεροποίηση  καταγράφεται  σήμερα 24/7 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,71% και το 10ετές ιταλικό 4,01% με το μεταξύ τους spread στις -30 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 134 μονάδες βάσης από 136 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,93% ή 93 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -30 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 61 μονάδες βάσης.

Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα  24/7 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 24 Ιουλίου του 2023 στο 4,01%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 24/7/2023 στο 2,37%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,80% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,10% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,43% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,01% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,62%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης