Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με Coca Cola -5% και πιέσεις σε τράπεζες -3%, το ΧΑ -1,65% στις 1.303 μον. - Προσοχή στη φούσκα της αγοράς

Με Coca Cola -5% και πιέσεις σε τράπεζες -3%, το ΧΑ -1,65% στις 1.303 μον. - Προσοχή στη φούσκα της αγοράς
Παρά την υπεραγορασμένη ζώνη στην οποία έχουν εισέλθει δείκτες και μετοχές, οι 1.500 μονάδες θεωρούνται εφικτός στόχος για το ελληνικό χρηματιστήριο φούσκα… καθώς σ΄αυτά τα επίπεδα σχεδιάζονται τα placement στις τράπεζες
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 1.303 μονάδες, με πιέσεις στις τράπεζες έως -3%, ενώ στα μη τραπεζικά τραπεζικά blue chips ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν  στη δεικτοβαρή Coca Cola -4,94%, καθώς η πτώση αποδίδεται σε κάποιες εκτιμήσεις για μείωση πωλήσεων σε προϊόντα με υποκατάστατα ζάχαρης.
Αρνητικό είναι το κλίμα στις διεθνείς αγορές καθώς τα στοιχεία για την ανάπτυξη στην Κίνα απογοήτευσαν ...
Σε ετησιοποιημένη βάση το δεύτερο τρίμηνο στην Κίνα αναπτύχθηκε 6,3% με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση 7,3%.
Στο επίκεντρο η τελευταία μέτρηση του πληθωρισμού του Ιουνίου στην Ευρωζώνη την Τετάρτη 19/7, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στα μακροοικονομικά στοιχεία που θα κρίνουν τις αποφάσεις της FED (25- 26/7 ) και ΕΚΤ (27/7) για τη νομισματική πολιτική.
Αναλυτικά στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Eurobank -3,21% και Εθνική -2,91% και ακολούθησαν Πειραιώς -2,28% και  Alpha Bank -0,75%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, εκτός της Coca Cola, με μεγάλες απώλειες έκλεισαν Sarantis -3,81%, Quest -3,73%, Motor Oil -3,44%...ενώ ανοδικά ξεχώρισε ο Μυτιληναίος +1,46% στα 33,30 ευρώ και πλησίον του ιστορικού υψηλού των 33,48 ευρώ..
Εν τω μεταξύ, η Eurobank Equities ανεβάζει την τιμή στόχο της μετοχής του Μυτιληναίου στα 40 ευρώ από 30,50 ευρώ σήμερα, με τη σύσταση να είναι αυτή της αγοράς (buy).
Όπως αναφέρει, υπό το πρίσμα της εκπληκτικής απόδοσης του 2022, με τα EBITDA να εκτινάσσονται κατά 130% σε ετήσια βάση στα 823 εκατ., θέτει μια νέα βάση για τα κέρδη, με την ανάπτυξη να παραμένει ισχυρή το 2023 (EBITDA +17% σε ετήσια βάση) και το 2024 (+13%) κυρίως από τον τομέα της Ενέργειας, ο οποίος έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ομίλου.
Με τον Γενικό Δείκτη να έχει συσσωρεύσει κέρδη +40% από την αρχή του 2023 και τον Τραπεζικό Δείκτη να υπεραποδίδει με άνοδο +66% το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει,  αναμένοντας την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αν και στις τελευταίες συνεδριάσεις κύριο χαρακτηριστικό είναι η μεταβλητότητα και ο μειωμένος τζίρος.

Στις 1.500 μονάδες στο χρηματιστήριο σχεδιάζονται τα placement στις τράπεζες – Μετά πουλήστε μετοχές η φούσκα δεν θα αντέξει

Παρά την υπεραγορασμένη ζώνη στην οποία έχουν εισέλθει δείκτες και μετοχές οι 1.500 μονάδες θεωρούνται εφικτός στόχος για το ελληνικό χρηματιστήριο φούσκα… καθώς σ΄αυτά τα επίπεδα σχεδιάζονται τα placement στις τράπεζες.
Ωστόσο η άνοδος του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι ένα κατασκεύασμα, μια τεχνητά δημιουργημένη φούσκα ώστε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να πουλήσει τις τραπεζικές μετοχές…
Το ΤΧΣ επένδυσε 54 δισεκ. για να πάρει πίσω 4 δισεκ. δηλαδή θα χάσει 50 δισεκ. η ζημία των 50 δισεκ. μεταφέρεται στους έλληνες φορολογουμένους που πληρώνουν τα 3 μνημόνια…
Η ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών ίσως αποτελεί μνημείο αποτυχίας στην παγκόσμια οικονομική ιστορία…
Οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα υποβλήθηκαν σε 3 επώδυνα μνημόνια και χρησιμοποίησαν 54 δισεκ. για τις τράπεζες… και τώρα θα πάρουν πίσω 4 δισεκ…
Το placement του 20% της Εθνικής τράπεζας θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 7 και 7,5 ευρώ από αρχική εκτίμηση 6 ευρώ…
Τα έως 7,5 ευρώ ισοδυναμούν με 1,38 δισεκ. ευρώ τόσα θα πάρει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το 20% της Εθνικής στην οποία συνολικά κατέχει 40,34%.
Από την Eurobank θα λάβει 80 με 85 εκατ ευρώ.
Τα placement σε Πειραιώς και Alpha bank μεταφέρονται για αργότερα έως ότου ανακάμψουν περαιτέρω οι μετοχές…
Όπως ανέφεραν στελέχη του τραπεζικού κλάδου στο πρακτορείο Reuters, το ΤΧΣ θα αρχίσει τις πωλήσεις μεριδίων του από τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, το φθινόπωρο
Το Tαμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα προβεί σε χωριστές πωλήσεις των μεριδίων που απέκτησε στην Εθνική Τράπεζα, την Πειραιώς, την Alpha Bank και την Eurobank ως αντάλλαγμα για την κεφαλαιακή «ένεση» περίπου 50 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους.
Το μερίδιο 1,4% του ΤΧΣ στη Eurobank θα είναι το πρώτο που θα τεθεί προς πώληση, σ
ύμφωνα με στέλεχος με γνώση του θέματος ενώ «η δεύτερη πώληση θα περιλαμβάνει πιθανώς ένα πακέτο περίπου 20% της Εθνικής», ανέφερε η δεύτερη πηγή, προσθέτοντας ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση.

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Με οριακή άνοδο ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο  +0,07% και τον Τραπεζικό Δείκτη +0,10%.
Περί τις 16:45, εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, με Eurobank και Εθνική άνω του -3%  αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με τη δεικτοβαρή Coca Cola -5%.... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,51% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,88%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,65% στις 1.303 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.326,55 μονάδες και χαμηλό τις 1.300,70 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips...
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 80,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 6,6 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 21,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 11,3 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,59 εκατ. ευρώ και όγκου 381 χιλ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η Πειραιώς 90 χιλ. τεμάχια αξίας 304 χιλ. ευρώ.
Η Jumbo  155,4 χιλ. τεμάχια αξίας 4,26 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 25 χιλ. τεμάχια αξίας 404 χιλ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 70 χιλ. τεμάχια αξίας 1,29 εκατ. ευρώ.
Η Lamda 34 χιλ.τεμάχια αξίας 248 χιλ. ευρώ. και η Aegean 6,6 χιλ. 

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.303 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 1.300 μονάδες και ακολουθούν οι 1.280 και οι 1.250 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.350 μονάδες και ακολουθούν οι 1.380 και οι 1.400 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.064 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 1.000 μονάδες και ακολουθούν οι 950 μονάδες και ακολουθούν οι 930 και οι 900 μονάδες.
 Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.100 μονάδες και ακολουθούν οι 1.150 μονάδες και οι 1.180 μονάδες.

Ήπια βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,90% - Το spread με την Ιταλία στις -24 μ.β.

Ήπια βελτίωση καταγράφονται σήμερα 17/7 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης
Οι επενδυτές αφομοιώνουν την υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ του Ιουνίου, στο 3% από 4% τον Μάιο, παρακολουθώντας τα μακροοικονομικά στοιχεία με έντονες τις προσδοκίες για το τέλος των αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed,  στην επόμενη συνεδρίαση της 25-26 Ιουλίου.
Από την άλλη, η ΕΚΤ οι παράγοντες της αγοράς αναμένουν μια διαφορετική στάση από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 27/7 ,όπου θεωρείται σίγουρη μια  ακόμη αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο και εξετάζουν μια ακόμη κίνηση για τον Σεπτέμβριο.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,90% και το 10ετές ιταλικό 4,14% με το μεταξύ τους spread στις -24 μονάδες βάσης.
Ήπιες αγορές καταγράφονται και  στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,79% και το 2ετές στο 4,72%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Οι επενδυτές αναμένουν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της ελληνικής οικονομίας μετά από 13 χρόνια, αν και τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή ως τίτλοι με επενδυτική βαθμίδα και αυτό που υπολείπεται είναι η επίσημη σφραγίδα από έναν ξένο οίκο.
Η Πορτογαλία, η Κύπρος που την έχασε και η Ιταλία διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα… αλλά δεν άλλαξε ουσιωδώς η οικονομική κατάσταση των χωρών αυτών;
Η επενδυτική βαθμίδα είναι περισσότερο πολιτικό επικοινωνιακό show καθώς η ΕΚΤ έχει ήδη αγοράσει 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων σχεδόν το 45% των ομολόγων που κυκλοφορούν στην αγορά οπότε η χρησιμότητα της επενδυτικής βαθμίδας ή investment grade έχει ήδη υπερκαλυφθεί στην Ελλάδα από το πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ…
Επίσης για τα επόμενα χρόνια δεν αναμένεται ποσοτική χαλάρωση… αλλά και πάλι η Ελλάδα έχει εξαντλήσει το όριο της κλείδας… που έχει οριοθετήσει η ΕΚΤ αλλά ατύπως παραβίασε… για να υποστηρίξει τις καταχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα.
Το ελληνικό δημόσιο χρέος στις εκθέσεις βιωσιμότητας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα παραμένει μη βιώσιμο.
Ωστόσο, θα υπάρξουν ανακατανομές σε νέους επενδυτές, θα τοποθετηθούν νέοι επενδυτές που λόγω της απουσίας investment grade δεν μπορούσαν να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα και τίποτε άλλο.

Μετατίθεται για τον Οκτώβριο 2023 η τύχη της πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής – Το ξανασκέφτεται η First Sentier

Μετά από αλλεπάλληλες μεταθέσεις και καθυστερήσεις το κυοφορούμενο deal μεταξύ της Τέρνα Ενεργειακής και της First Sentier φαίνεται ότι προσκρούει σε πάρα πολύ σοβαρά εμπόδια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τελικές αποφάσεις για την τύχη αυτού του deal, για το αν θα γίνει δηλαδή ή όχι, θα ληφθούν τον Οκτώβριο του 2023.
Ενώ οι τράπεζες, με κύριο συντονιστή την Εθνική Τράπεζα, έχουν εξασφαλίσει 800 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της First Sentier, φαίνεται ότι ο ξένος όμιλος το ξανασκέφτεται αφού και η αρμόδια επενδυτική επιτροπή δεν ήταν και τόσο θετική να υλοποιηθεί αυτό το deal.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τον Οκτώβριο του 2023 θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, αλλά τίποτα δεν είναι δεδομένο.
Δηλαδή όντως θα μπορούσε η διαδικασία να καταλήξει σε ναυάγιο.
Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι ενώ θεωρητικά ο ενδιαφερόμενος υπάρχει, οι τράπεζες δηλώνουν ότι ο δανεισμός έχει εξασφαλιστεί, deal δεν υπάρχει.
Και αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής είναι στον αέρα, ενώ το ΒΝ έχει εκφράσει ουκ ολίγες φορές αμφιβολίες για το deal που κυοφορείται αλλά δεν επιτυγχάνεται.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε με πτώση -0,98% στα 18,13 ευρώ ενώ η αποτίμηση ανήλθε στα 2,14 δισ. ευρώ.

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 17/7 οι περισσότερες ασιατικές αγορές, με επίκεντρο την αύξηση 6,3% του ΑΕΠ της  Κίνας στο δεύτερο τρίμηνο, χαμηλότερο του αναμενομένου καθώς οι αναλυτές ανέμεναν ανάπτυξη άνω του 7%.
Αναλυτικά, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -0,87%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,35% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,06%.
Το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας παρέμεινε κλειστό λόγω αργίας όπως και οι αγορές στο  Χονγκ Κονγκ παρέμειναν λόγω της προειδοποίησης που εκδόθηκε για τον τυφώνα Ταλίμ.

Πτωτικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 17/7 στις ευρωπαϊκές αγορές με τα στοιχεία για την ανάπτυξη στην Κίνα να είναι απογοητευτικά καθώς σε ετησιοποιημένη βάση το δεύτερο τρίμηνο στην Κίνα αναπτύχθηκε 6,3% με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση 7,3%.
Στο επίκεντρο η τελευταία μέτρηση του πληθωρισμού του  Ιουνίου στην Ευρωζώνη  ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στα μακροοικονομικά στοιχεία που θα κρίνουν τις αποφάσεις της FED (26/7 ) και ΕΚΤ (27/7) για τη νομισματική πολιτική.
Πτώση καταγράφεται  στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Αυγούστου στο -2,20% στα 25,39 ευρώ.
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με τo brent -0,85% στα 79,19 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό -0,75% στα 74,70 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,255% , ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1,1%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -015% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,050% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,25%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,10%, ο S&P 500 στο +0,20%, ο Nasdaq στο +0,45% και το ETF GREC στο -0,64% ( 38,78 δολ. ).

Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές  με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 6,00 ευρώ, με πτώση -2,91% με όγκο 987 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,49 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5945 ευρώ, με πτώση -0,75%, με όγκο 5,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,75 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,3420 ευρώ, με πτώση -2,28%, με όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,18 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,5985 ευρώ, με πτώση -3,21% και όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,93 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,84 ευρώ, με πτώση -0,70% και κεφαλαιοποίηση 1,27 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 13,00 ευρώ, με άνοδο +0,15% και κεφαλαιοποίηση 585 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,00 ευρώ, με πτώση -0,87% και κεφαλαιοποίηση 338 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές - Πιέσεις -5% σε Coca Cola

Με απώλειες έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με χαμηλές συναλλαγές.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Coca Cola -4,94% και ακολούθησαν Sarantis, Quest, Motor Oil....
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν μόνο Μυτιληναίος, Aegean και Jumbo..
Η Coca Cola έκλεισε στα 27,15 ευρώ, με πτώση -4,94% και κεφαλαιοποίηση στα 10,11 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,44 ευρώ, με πτώση -1,16% και αποτίμηση  6,26 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,25 ευρώ, με πτώση -1,82% και αποτίμηση 3,92 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 16,10 ευρώ, με πτώση -0,98% και αποτίμηση 5,96 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 17,54 ευρώ, με πτώση -0,57% και κεφαλαιοποίηση 1,37 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 14,28 ευρώ,  με πτώση -2,19% και κεφαλαιοποίηση 1,48 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 18,13 ευρώ, με πτώση -0,98% και κεφαλαιοποίηση 2,14 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,84 ευρώ, με πτώση -0,76% και κεφαλαιοποίηση 2,4 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 23,02 ευρώ, με πτώση -3.44% και κεφαλαιοποίηση 2,55 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 27,62 ευρώ, με άνοδο +0,58% και κεφαλαιοποίηση 3,76 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 33,30 ευρώ, με άνοδο +1,46% και κεφαλαιοποίηση 4,76 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,86 ευρώ, με πτώση -0,58% και κεφαλαιοποίηση 731 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,0650 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 775 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 4,21 ευρώ, με άνοδο +1,45% με όγκο 3,2 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 132 εκατ. ευρώ.

Ήπιες αγορές στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,90% - Το spread με την Γερμανία στις 147 μ.β.

Ήπιες αγορές καταγράφονται σήμερα 17/7 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,90% και το 10ετές ιταλικό 4,14% με το μεταξύ τους spread στις -24 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 147 μονάδες βάσης από 144 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,93% ή 93 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -24 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 72 μονάδες βάσης.

Ήπια βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Ήπια βελτίωση καταγράφεται σήμερα 17/7 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 17 Ιουλίου του 2023 στο 4,14%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 17/7/2023 στο 2,43%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,86% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,18% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,49% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,14% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,70%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης