Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με FTSE 25 πτωτικά, Coca Cola -3% το ΧΑ -1,23% στις 1.279 μον. - Δυστυχώς επενδυτές η διόρθωση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη

Με FTSE 25 πτωτικά, Coca Cola -3% το ΧΑ -1,23% στις 1.279 μον. - Δυστυχώς επενδυτές η διόρθωση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη
Οι επενδυτές κλειδώνουν τα κέρδη τους και αναζητούν νέες επενδυτικές ευκαιρίες, κυρίως σε μικρομεσαίες και μικρές κεφαλαιοποιήσεις αναμένοντας και μια διόρθωση η οποία όμως δεν έχει ξεκινήσει
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 1.279 μονάδες, με χαμηλές συναλλαγές και πιέσεις στην πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τη δεικτοβαρή Coca Cola -2,69% ενώ οι τράπεζες περιόρισαν τις αρχικές απώλειες.
Η αγορά βρίσκεται σε υπεραγορασμένα επίπεδα με τους επενδυτές να κλειδώνουν τα κέρδη τους και να αναζητούν νέες επενδυτικές ευκαιρίες, κυρίως σε μικρομεσαίες και μικρές κεφαλαιοποιήσεις  που έχουν μείνει πίσω, ενώ άλλοι περιμένουν μια διόρθωση να τοποθετηθούν η οποία όμως δεν έχει ξεκινήσει.

Χειρότερη είναι η εικόνα στις διεθνείς αγορές, με τον Dax στη Γερμανία -2% και πιέσεις στην Wall Street άνω του -1%, με το κλίμα να επιδεινώνεται μετά τη χθεσινή δημοσίευση των πρακτικών της Fed της συνεδρίασης 13-14 Ιουνίου, καθώς προβλέπουν νέες επιτοκιακές αυξήσεις και περαιτέρω σύσφιξη, με στόχο ο πληθωρισμός να μειωθεί σε αποδεκτό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται και οι ανησυχίες από τον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.
Ωστόσο, η ανοδική πορεία των επιτοκίων θα συνεχιστεί με βραδύτερο ρυθμό, αναμένοντας μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου..
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πλησίον των 1.280 μονάδων, προσεγγίζοντας το τελευταίο διήμερο τις 1.300 μονάδες μετά από εννέα έτη (20/6/2014) αλλά με εμφανή αδυναμία να τις κρατήσει.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Εθνική -1,52% από χαμηλό ημέρας -2,75% και ακολούθησαν Πειραιώς -0,72% και Alpha Bank -0,40% ενώ με θετικό πρόσημο  έκλεισε η Eurobank στο +0,29% από χαμηλό ενδοσυνεδριακό -2,33%.
Εν τω μεταξύ, πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών καλείται μεταξύ άλλων να εγκρίνει η γενική συνέλευση της Alpha Bank η οποία θα γίνει στις 27 Ιουλίου.

Η ελάχιστη τιμή ανά μετοχή για την απόκτηση ιδίων μετοχών στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγοράς Ιδίων Μετοχών να οριστεί στην τρέχουσα ονομαστική αξία της μετοχής, ήτοι επί του παρόντος 0,29 Ευρώ, και η μέγιστη τιμή να οριστεί σε 3,00 Ευρώ. 
Επίσης, ξεπέρασαν τα 900 εκατ. ευρώ οι προσφορές για το senior preferred ομόλογο της Τρ.Πειραιώς, 5ετούς διάρκειας, με στόχο την άντληση 400 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο στο 7,25%, από το αρχικό επιτόκιο του 7,375%. 

Στα μη τραπεζικά blue chips, πτωτικά έκλεισαν Τέρνα Ενεργειακή -2,96%, Coca Cola -2,69%, Motor Oil -2,4% αλλά και ο Μυτιληναίος -1,74%, με τη μετοχή να πιέζεται το τελευταίο τριήμερο καθώς σήμερα, Πέμπτη 6/7 ολοκληρώνεται η δημόσια εγγραφή για το εταιρικό ομόλογο έως 500 εκατ. ευρώ με εύρος απόδοσης 4-4,5%.
Το ανοδικό momentum αρχίζει να εξασθενεί και λόγω καλοκαιριού αλλά και λόγω της πολύμηνης ανόδου με τους επενδυτές να είναι πιο διστακτικοί στην ανάληψη περαιτέρω ρίσκου…
Ωστόσο οι δυνάμεις που θέλουν από απληστία να φουσκώσουν περαιτέρω την χρηματιστηριακή αγορά είναι υπέρτερες… και στηρίζονται και στην επενδυτική βαθμίδα που έρχεται...
Πληροφορούμαστε ότι εντός του προσεχώς διαστήματος ορισμένοι ξένοι επενδυτικοί οίκοι για να συντηρήσουν την άνοδο και να αποθαρρύνουν πωλήσεις… θα αναβαθμίσουν εκ νέου τις ελληνικές τράπεζες όπου εκεί επικεντρώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών είναι τεχνικό κατασκεύασμα δηλαδή λόγω Euribor που θα φθάσει στο 4% προσεχώς… και όχι σε οργανική ανάπτυξη… η παθητική στρατηγική αποδίδει… λόγω ΕΚΤ και εντόκων εσόδων…
Η άποψη του bankingnews  είναι ότι ο  στόχος των 1.500 μονάδων – δυστυχώς – θα επιτευχθεί, καθώς θα έχουν προεξοφληθεί τα πάντα και… ο κίνδυνος διόρθωσης θα αυξηθεί κατακόρυφα, το ρίσκο της επένδυσης θα εκτιναχθεί… και μια βίαιη διόρθωση θα επακολουθήσει...
Οι τιμές στόχοι +50% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών στις τράπεζες αφορούν το 2024… αλλά πιστεύουμε ακράδαντα ότι μια μεγάλη διόρθωση θα σημειωθεί που θα ξυπνήσει τους επενδυτές από την νιρβάνα…

Αναλύσεις καθημερινής τρέλας για τις τράπεζες και το πικρό ποτήρι του μικρομετόχου

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας της χρηματιστηριακής αγοράς, προερχόμενος από μεγάλο επενδυτικό οίκο των ΗΠΑ μας έκανε την εξής πρόβλεψη… μιλώντας ανεπίσημα στο bankingnews.
Το 2025… οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν την εξής αποτίμηση λόγω της αναβάθμισης της Ελλάδος από αναδυόμενη σε ώριμη αγορά – development market – από την Morgan Stanley Capital International.
Eurobank:2,8 ευρώ ή κεφαλαιοποίηση 10,4 δισεκ. ευρώ
Εθνική: 11 ευρώ ή κεφαλαιοποίηση 10 δισεκ. ευρώ
Πειραιώς: 6 ευρώ ή κεφαλαιοποίηση 7,5 δισεκ. ευρώ
Alpha bank: 3 ευρώ ή κεφαλαιοποίηση 7 δισεκ. ευρώ.
Το άθροισμα σε συνολική χρηματιστηριακή αξία των 4 συστημικών τραπεζών θα βρίσκεται στα 35 δισεκ. δηλαδή οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν χρηματιστηριακή αξία 35 δισεκ. ευρώ… το 2025 λόγω MSCI
Και με εικαζόμενα κεφάλαια περίπου 27 δισεκ. οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν χρηματιστηριακή αξία προς ίδια κεφάλαια 1,30 φορές τα κεφάλαια από 0,68 της τρέχουσας περιόδου…
Με βάση τα σημερινά κεφάλαια 25 δισεκ. η αποτίμηση P/BV διαμορφώνεται στα 1,4 φορές…
Το bankingnews ήδη θεωρεί φούσκα τις μετοχές και όσο πλησιάζουν στο 1% καθίστανται μη επενδύσιμες…
Πολύ περισσότερο εάν η αποτίμηση φθάσει τις 1,3 φορές…
Αυτές οι αποτιμήσεις δεν δικαιολογούνται και ούτε δεχόμαστε ότι το 2025 με την MSCI γιατί απλά οι ελληνικές τράπεζες δεν δικαιολογούν τέτοια ακραία premium σε σχέση με τις τράπεζες στην ευρωζώνη…
Πιστεύουμε ότι ο μικρομέτοχος ακούει τις Σειρήνες και όχι την φωνή της λογικής.
Οι προειδοποιήσεις δεν εισακούονται και οι μικρομέτοχοι φορτώνουν μετοχές χωρίς αύριο….
Οι μικρομέτοχοι τηλεφωνούν στους χρηματιστές και τους λένε ούτε 1 ευρώ ρευστότητα θέλουμε μόνο μετοχές τραπεζών…
Η παγίδα ξαναστήνεται και σε μια γενναία διόρθωση που δεν έχει έρθει ακόμη… τα funds θα έχουν φορτώσει τις μετοχές στους μικρομετόχους οι οποίοι θα πιουν ξανά το πικρό ποτήρι των απωλειών…
Στο χρηματιστήριο από εδώ και πέρα… το στοίχημα δεν είναι πότε θα μπεις αλλά πότε θα βγεις…

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,48% και τον Τραπεζικό Δείκτη -0,91%.
Περί τις 11:15 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, με Εθνική -2,75%, Εurobank -2,33%...αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, με Coca Cola, Jumbo, ΔΕΗ άνω του -2% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,98% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,63%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,23% στις 1.279 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.289,07 μονάδες και χαμηλό τις 1.274,23 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 80,3 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 20,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 11,5 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 489 χιλ. ευρώ και όγκου 3,74 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Πειραιώς διακίνησε 170 χιλ. τεμμάχια αξίας 515 χιλ. ευρώ και η Εθνική 124 χιλ. τεμάχια αξίας 738 χιλ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος διακίνησε 15 χιλ. τεμάχια αξίας 474 χιλ. ευρώ, η Jumbo 25,5 χιλ. τεμάχια αξίας 661 χιλ. ευρώ και η Motor Oil 14,4 χιλ. τεμάχια αξίας 335 χιλ.ευρώ.
Η Κρι -Κρι 100 χιλ. τεμάχια αξίας 800 χιλ. ευρώ και η Ideal Holdings 40 αξίας 220 χιλ. ευρώ
Επίσης, διακινήθηκαν πακέτα ομολόγων της '' ΤΕΝΕΡΓFB2 '' αξίας 57 χιλ. ευρώ και όγκου 60 χιλ. τεμαχίων.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1279 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 1.280 - 1.250 μονάδες και ακολουθούν οι 1.230, οι 1.200, οι 1.180, οι 1.150, οι 1.100, οι 1.050 και οι 1.000 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.300 μονάδες και ακολουθούν οι 1.350 και οι 1.380 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.019 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 1.000 μονάδες και ακολουθούν οι 950 μονάδες και ακολουθούν οι 930 και οι 900 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.050 μονάδες  και ακολουθούν οι 1.100 μονάδες και οι 1.150 μονάδες.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,90% - Το spread με την Ιταλία στις -42 μ.β.

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 6/7 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με τις ανησυχίες των επενδυτών να αυξάνονται καθώς βλέπουν ότι οι Κεντρικές ΤΡάπεζες θα συνεχίσουν την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής, μετά και τα χθεσινά πρακτικά του Ιουνίου της Fed.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,90% και το 10ετές ιταλικό 4,32% με το μεταξύ τους spread στις -42 μονάδες βάσης.
Οι Κεντρικές Τράπεζες συνεχίζουν την εκστρατεία τους για την ανάσχεση του επίμονου πληθωρισμού και αφήνουν ανοιχτή την πόρτα για περισσότερη σύσφιξη, επαναφέροντας τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση.
Η  ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι σήμερα κατά 400 μονάδες βάσης με τους παράγοντες της αγοράς να αναμένουν μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα και εξετάζουν μια ακόμη κίνηση για τον Σεπτέμβριο.
Πωλήσεις και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,03% και το 2ετές στο5,05%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το εκλογικό αποτέλεσμα φέρνει πιο κοντά την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα της ελληνικής οικονομίας παρόλο που τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή ως τίτλοι με επενδυτική βαθμίδα και αυτό που υπολείπεται είναι η επίσημη σφραγίδα από έναν ξένο οίκο.
Η Πορτογαλία, η Κύπρος που την έχασε και η Ιταλία διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα… αλλά δεν άλλαξε ουσιωδώς η οικονομική κατάσταση των χωρών αυτών;
Η επενδυτική βαθμίδα είναι περισσότερο πολιτικό επικοινωνιακό show καθώς η ΕΚΤ έχει ήδη αγοράσει 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων σχεδόν το 45% των ομολόγων που κυκλοφορούν στην αγορά οπότε η χρησιμότητα της επενδυτικής βαθμίδας ή investment grade έχει ήδη υπερκαλυφθεί στην Ελλάδα από το πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ…
Επίσης για τα επόμενα χρόνια δεν αναμένεται ποσοτική χαλάρωση… αλλά και πάλι η Ελλάδα έχει εξαντλήσει το όριο της κλείδας… που έχει οριοθετήσει η ΕΚΤ αλλά ατύπως παραβίασε… για να υποστηρίξει τις καταχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα.
Το ελληνικό δημόσιο χρέος στις εκθέσεις βιωσιμότητας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα παραμένει μη βιώσιμο.
Ωστόσο, θα υπάρξουν ανακατανομές σε νέους επενδυτές, θα τοποθετηθούν νέοι επενδυτές που λόγω της απουσίας investment grade δεν μπορούσαν να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα και τίποτε άλλο.

Ισχυρές πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα 6/7 οι ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να ανησυχούν για περαιτέρω ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομικής ανάκαμψης, μετά  τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουνίου της FED που έδειξαν περαιτέρω σύσφιξη αλλά με βραδύτερο ρυθμό ενώ αυξάνονται και οι ανησυχίες από τον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,7%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -0,54%,ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -3,02%, ο  δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,88% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -1,24%.

Απώλειες  στις ευρωπαϊκές αγορές

Απώλειες καταγράφονται σήμερα 6/7 στις ευρωπαϊκές αγορές με αφορμή τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης του Ιουνίου της Fed καθώς έδειξαν περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής αλλά και από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας.
Οι ανησυχίες ότι οι παρατεταμένες αυξήσεις των επιτοκίων θα ωθήσουν την αμερικανική οικονομία σε ύφεση έχουν επιβαρύνει τις περισσότερες ανεπτυγμένες χρηματιστηριακές αγορές, δεδομένης της σημασίας της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο ως παγκόσμιου μοχλού ανάπτυξης.
Εν τω μεταξύ, στις 248 χιλιάδες αυξήθηκαν οι αιτήσεις για νέο επίδομα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έναντι των προηγούμενων 236.000.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν περί τις 245.000.
Μετά την απροσδόκητη πτώση της προηγούμενης εβδομάδας - φέρεται να οφείλεται στις προσαρμογές του Ιουνίου - οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας αναμενόταν να ανακάμψουν υψηλότερα την περασμένη εβδομάδα (παρά την απροσδόκητη αύξηση των δεδομένων απασχόλησης της ADP) και το έκαναν.
Ισχυρή πτώση καταγράφεται στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTFΑυγούστου στο -5,5% στα 32,46 ευρώ.
Ήπια πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με τo brent -0,50% στα 76,24 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό -0,40% στα 71,47 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -2%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -2,6%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -2% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,5% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -1,8%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,90%, ο S&P 500 στο -1%, ο Nasdaq στο -1,20% και το ETF GREC στο -1,5% ( 36,81 δολ. ).

Περιορίστηκαν οι απώλειες στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Περιορίστηκαν οι αρχικές απώλειες στις τράπεζες, με την Eurobank να κλείνει με θετικό πρόσημο, ενώ οι συναλλαγές παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 5,9480 ευρώ, με πτώση -1,52%, με όγκο 733 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση  5,44 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5010 ευρώ, με πτώση -0,40%, με όγκο 4,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,53 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,0380 ευρώ, με πτώση -0,72% με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 3,80 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,5515 ευρώ, με άνοδο +0,29% και όγκο 3,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,76 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,93 ευρώ, με πτώση -2,01% και κεφαλαιοποίηση 1,30 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 12,54 ευρώ, με άνοδο +0,32% και κεφαλαιοποίηση 565 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,20 ευρώ, με πτώση -0,58% και κεφαλαιοποίηση 342 εκατ. ευρώ.

Πιέσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με χαμηλές συναλλαγές.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Τέρνα Ενεργειακή -2,96%, Coca Cola, Motor Oil, ΟΠΑΠ ...
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν Quest +1,27%, Eλλάκτωρ και ΕΛΠΕ..
Η Coca Cola έκλεισε στα 26,72 ευρώ, με πτώση -2,69% και κεφαλαιοποίηση στα 9,95 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,81 ευρώ, με πτώση -1,59% και αποτίμηση  6,42 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,32 ευρώ, με πτώση -1,71% και αποτίμηση 3,94 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,75 ευρώ, με πτώση -2,17% και αποτίμηση 5,83 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 17,52 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,37 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 14,32 ευρώ, με πτώση -0,56% και κεφαλαιοποίηση 1,48 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 19,33 ευρώ, με πτώση -2,96% και κεφαλαιοποίηση 2,28 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,75 ευρώ, με άνοδο +0,52% και κεφαλαιοποίηση 2,37 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 22,76 ευρώ, με πτώση -2,4% και κεφαλαιοποίηση 2,52 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 26,00 ευρώ, με πτώση -1,44%και κεφαλαιοποίηση 3,54 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 31,68 ευρώ, με πτώση -1,74% και κεφαλαιοποίηση 4,53 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,04 ευρώ, με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 750 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,12 ευρώ, με πτώση -0,93% και κεφαλαιοποίηση 796 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 4,10 ευρώ, με πτώση -0,97%, με όγκο 9,2 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 128 εκατ. ευρώ.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,90% - Το spread με την Γερμανία στις 130 μ.β.

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 6/7 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,90% και το 10ετές ιταλικό 4,32% με το μεταξύ τους spread στις -42 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 130 μονάδες βάσης από 129 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,93% ή 93 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -42 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 58 μονάδες βάσης.

Επιδείνωση  στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Επιδείνωση  καταγράφεται  σήμερα 6/7 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 6 Ιουλίου του 2023 στο 4,32%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 6/7/2023 στο 2,60%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 3,02% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,32% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,66% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,32% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,86%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης