Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Credit Suisse: Στο α' 3μηνο του 2012 επιστρέφει στις αγορές η Ελλάδα - Citigroup: νέο δάνειο το 2013

Credit Suisse: Στο α' 3μηνο του 2012 επιστρέφει στις αγορές η Ελλάδα -  Citigroup: νέο δάνειο το 2013
(upd) H Credit Suisse, στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, εκτιμά ότι το ελληνικό κράτος θα είναι σε θέση να δημοπρατήσει ομόλογα μακράς πνοής από το πρώτο τρίμηνο του 2012 και μετά. Η Citigroup παρουσιάζεται περισσότερο απαισιόδοξη και δεν βλέπει ουσιαστική μέιωση του δημοσιονομικού ελλείμματος ακόμη και στα χρονικά πλαίσια του 2013. Αντίθετα, εκτιμά ότι η Ελλάδα ίσως χρειαστεί νέο πρόγραμμα στήριξης από την Ευρώπη στο τέλος της τριετίας του δανείου από την τρόικα.
Στα 50 δις ευρώ υπολογίζει τις οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας η Credit Suisse, ποσό που αντιστοιχεί στο 20% περίπου του ΑΕΠ. Από τα χρήματα αυτά τα 30 δις ευρώ αφορούν οφειλές και ομόλογα που λήγουν και τα υπόλοιπα 20 θα κατευθυνθούν προς τη χρηματοδότηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού.
Μέσα στην επόμενη διετία, σύμφωνα με την έκθεση της ελβετικής τράπεζας οι οικονομικές ανάγκες της χώρας θα αυξηθούν. Οι εκτιμήσεις της Credit Suisse κάνουν λόγο για ανάγκες 110 δις ευρώ τη διετία (55 δις ευρώ για κάθε οικονομικό έτος). Η Ελλάδα, συν τοις άλλοις, θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια για την αποπληρωμή του δανείου των 110 δις ευρώ από Ε.Ε.-ΔΝΤ, αρχίζοντας από το 2013, κεφάλαια που θα εξασφαλιστούν από δημοπρασίες κρατικών ομολόγων, μόλις η χώρα επιστρέψει στις αγορές.
Η έκδοση εκ νέου μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων για την Ελλάδα, η επιστροφή της δηλαδή στις αγορές μέσω δημοπρασιών, πέρα από τα εξαμηνιαία έντοκα γραμμάτια, αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έκθεσης στο πρώτο τρίμηνο του 2012, αν και υπάρχει παραθυράκι ανοικτό αυτό να συμβεί ένα τρίμηνο νωρίτερα.
Σε άλλο σημείο, η έκθεση της Credit Suisse αναφέρει ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να εκταμιεύει δόσεις από τα 110 δις ευρώ της συμφωνίας με την τρόικα σε όλο το 2011 με τις συνολικές δανειακές υποχρεώσεις για την ερχόμενη χρονιά να ανέρχονται στα 40 δις ευρώ στο τέλος του Δεκεμβρίου του επόμενου έτους.

Νέο πρόγραμμα στήριξης με αρχή το 2013 βλέπει η Citigroup για την Ελλάδα


Η Citigroup αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο Γερμανία, Ε.Ε. και ΔΝΤ να συναινέσουν τελικά σε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας από το 2013 και έπειτα ως εναλλακτική λύση στο -απευκταίο για τους Γερμανούς ενδεχόμενο - του να καταφύγει η χώρα μας σε αναδιάρθρωση του χρέους της.
Ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα αυξηθεί και θα αγγίξει το 8% του ΑΕΠ μέσα; στο 2013 παρ' όλο που η τράπεζα θεωρεί ως δεδομένο ότι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία τα μέτρα λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι ανάγκες αναχρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνουν τεράστιες και εντός του 2013.
Η Citigroup θεωρεί δεδομένο ότι μέχρι το τέλος του 2011 η Ελλάσδα θα κάνει χρήση του προγράμματος στήριξης από Ε.Ε. και ΔΝΤ. Μέσα στην έκθεση αναφέρεται η πίεση της Γερμανίας για αυστηρότερη δημοσιονομική προσαρμογή. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις της Citigroup αναφέρουν ότι η Ελλάδα αδυνατεί και θα αδυνατεί να κινηθεί σε υψηλότερους ρυθμούς και η Γερμανία θα αναγκαστεί να υπαναχωρήσει μπροστά στην πλέον βιώσιμη λύση.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης