Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η νίκη ΝΔ δεν ενθουσίασε, ισχυρές πιέσεις σε τράπεζες -4% και ΧΑ -2,76% στις 1.233 μον. - Οι επενδυτές βλέπουν τα δύσκολα εμπρός

Η νίκη ΝΔ δεν ενθουσίασε, ισχυρές πιέσεις σε τράπεζες -4% και ΧΑ -2,76% στις 1.233 μον. - Οι επενδυτές βλέπουν τα δύσκολα εμπρός
Η σημερινή πτώση του χρηματιστηρίου είναι ένα μήνυμα προβληματισμού ότι η νίκη της ΝΔ δεν ήταν περίτρανη, δεν ήταν καθολική, δεν ήταν επιβλητική, με τους επενδυτές να βλέπουν ότι τα δύσκολα είναι εμπρός
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Ισχυρή πτώση καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, στην πρώτη συνεδρίαση μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, κλείνοντας στα χαμηλά της ημέρας στις 1.233 μονάδες, με πιέσεις στις τράπεζες -4,43% η Alpha Bank, ενώ με απώλειες έκλεισε και το σύνολο των μη τραπεζικών blue chips και λόγω της αποκοπής μερισμάτων, με την Motor Oil -8,29%.
Η νίκη της ΝΔ δεν ενθουσίασε καθώς
μπορεί να κέρδισε την αυτοδυναμία με 158 έδρες και 40,55% αλλά ο Μητσοτάκης δεν είναι ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού.
Η νίκη και η αυτοδυναμία της ΝΔ θα της επιτρέψει να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση…που έχει ανάγκη η Ελλάδα αλλά θα έχει και μια ισχυρή αντιπολίτευση…
Το χρηματιστήριο μίλησε και δεν σιώπησε.
Κυριάρχησε το σύνθημα αγόραζε στην φήμη και πούλα στην είδηση αλλά θα πρέπει να ειπωθούν αλήθειες…
Η σημερινή πτώση του χρηματιστηρίου είναι και ένα μήνυμα προβληματισμού ότι η νίκη της ΝΔ… δεν ήταν περίτρανη, δεν ήταν καθολική, δεν ήταν επιβλητική,
με τους επενδυτές να βλέπουν ότι τα δύσκολα είναι εμπρός.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με τη μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Alpha Bank -4,43% και Πειραιώς -3,88% ενώ οι υπόλοιπες περιόρισαν τις απώλειες στις δημοπρασίες, με  Εurobank -2,68% από χαμηλό ημέρας -5,37% και Εθνική -1,35% από χαμηλό ενδοσυνεδριακό -3,86%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφηκαν σε Motor Oil -8,29%, ΕΛΧΑ -5,76%, Tέρνα Ενεργειακή -3,66% λόγω και της αποκοπής μερισμάτων, αλλά και  Ελλάκτωρ -5,59%, Viohalco -4,17%, ΔΕΗ -4,13%..
Στο επίκεντρο οι σημερινές αποκοπές μερισμάτων με την Motor Oil  να διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο υπόλοιπο του μερίσματος ύψους 1,20 ευρώ ανά μετοχή, η Τέρνα Ενεργειακή χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,38 ευρώ ανά μετοχή, η  ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ με μέρισμα ανά μετοχή 0,06 ευρώ και η Performance Technologies με 0,04210 ευρώ ανά μετοχή).
Η  Ideal διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου 0,19 ευρώ ανά μετοχή αλλά και  Μύλοι Λούλη ύψους 0,12 ευρώ ανά μετοχή.
Επίσης, αύριο 27/6 η Μυτιληναίος διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα ύψους 1,20 ευρώ ανά μετοχή, αρχίζει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών του ΟΠΑΠ από την επανεπένδυση του μερίσματος ενώ η Πειραιώς ανοίγει την αυλαία, με την τακτική γενική συνέλευση.
Η αγορά προεξόφλησε την αυτοδυναμία της ΝΔ… οι 1260 μονάδες εμπεριέχουν την αυτοδυναμία και προεξοφλεί σταδιακά και την επενδυτική βαθμίδα που είναι φωτοβολίδα… δεν θα αλλάξει δομικά τις παραδοχές της Ελλάδος.
Θα συνεχίσει να δανείζεται στα τρέχοντα επίπεδα… η επενδυτική βαθμίδα υποκαταστάθηκε από την ΕΚΤ όλα αυτά τα χρόνια που αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικού χρέους.
Η πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια θα έχει χρηματιστηριακό ενδιαφέρον για λίγο μέχρι να ξεφουσκώσει…
Μετά τα ξέφρενα πάρτι, θα αρχίσουν να μιλάμε για διαχείριση του χρέους καθώς έφτασε τα 403 δισεκ., για λιτότητα  και τις παροχές 50 δισεκ.
Σε διεθνή επίπεδο, επανέρχονται οι ανησυχίες για ύφεση από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις Κεντρικές Τράπεζες που συνεχίζεται, προκειμένου να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό, αλλά και τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται και αυξάνουν την επιφυλακτικότητα, εξελίξεις που δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη και την εγχώρια αγορά..
Ταυτόχρονα το ενδιαφέρον εστιάζεται στις εξελίξεις σε Ρωσία-Ουκρανία μετά την ανταρσία του επικεφαλής της Wagner, Y. Prigozhin και οι πρωτοφανείς δηλώσεις του κατά του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin – για πρώτη φορά από το 2000 φίλα προσκείμενος στον Putin υποστήριξε πως ήρθε η ώρα του τέλους του – προκαλούν πληθώρα ερωτημάτων για το πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

«Αποδείξεις» μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής σύνεσης ζητά ο S&P από την Ελλάδα, για να αναβαθμίσει... - Θετική η Moody's

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's με μια  λιτή ανακοίνωση, υπενθύμισε στην Ελλάδα ότι η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει μετά από πρόοδο που περιμένει να δει.
Ειδικότερα, ανάφερε ότι "τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα θα αποτελέσουν βασικά κριτήρια για την επόμενη απόφασή μας σχετικά με την αξιολόγηση της Ελλάδας.
Η επόμενη προγραμματισμένη αναθεώρηση της πιστοληπτικής μας αξιολόγησης της Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου 2023".
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη Moody's, η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) είναι πιστωτικά θετική (credit positive),  διότι ανοίγει το δρόμο για μια ακόμη τετραετία υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία θα διασφαλίσει τη συνέχεια της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής.
Ειδικότερα, η συνεχής εστίαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της υγείας του τραπεζικού τομέα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των ορόσημων και των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της Ελλάδας, θα στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη.
Σε συνδυασμό με τη δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση και την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η διατήρηση της τρέχουσας δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής βελτιώνει τις προοπτικές για σημαντική μείωση της επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αναφέρει η Moody's.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,56% και τον Τραπεζικό Δείκτη +0,58%.
Λίγο πριν την λήξη της συνεδρίασης, εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες με απώλειες πλησίον του -5% αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips και λόγω αποκοπής μερισμάτων και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -4,72% και ο Γενικός Δείκτης στο -2,97%
O Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -2,76% στις 1.233 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.269,95 μονάδες και χαμηλό τις 1.231,03 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε αυξημένα επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 145,9 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα  7,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα,  ο όγκος στα 48,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 37,7 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,2 εκατ. ευρώ και όγκου 2,7 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 85 χιλ. τεμάχια αξίας 462 χιλ. ευρώ, η Πειραιώς 4,4 εκατ.. τεμάχια αξίας 3,46 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank  405 χιλ. τεμάχια αξίας 593 χιλ. ευρώ.
Η Aegean 6,17 χιλ. τεμάχια αξίας 51,5 χιλ. ευρώ, τα ΕΧΑΕ 250 χιλ. τεμάχια αξίας 1,2 εκατ. ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή 27 τεμάχια αξίας 567 ευρώ και  ο Παπουτσάνης 21,5 αξίας 61,5 χιλ. ευρώ.
Επίσης, διακινήθηκε πακέτο ομολόγου  της '' TENERGFB2 '' αξίας 47,25 χιλ. ευρώ και όγκου 50 χιλ. τεμαχίων

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.233 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 1.250 μονάδων και ακολουθούν οι 1,200, οι 1.180, οι 1.150, οι 1.100, οι 1.050 και οι 1.000 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.280 μονάδες και ακολουθούν οι 1.300 μονάδες, οι 1.350 και οι 1.380 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 953 μονάδες, διατηρώντας την πρώτη στήριξη των 950 μονάδων και ακολουθούν οι 930, οι 900, οι 875 και οι 850 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται ι 1.000 μονάδες και ακολουθούν οι 1.050, οι 1.100 μονάδες και οι 1.150 μονάδες.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,52% - Το spread με την Ιταλία στις -41 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 26/6 στη αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης και ειδικότερα στο 10ετές ελληνικό ομόλογο καθώς οι αγορές αντέδρασαν θετικά στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Εν τω μεταξύ, οι Κεντρικές Τράπεζες συνεχίζουν την εκστρατεία τους για την ανάσχεση του επίμονου πληθωρισμού και αφήνουν ανοιχτή την πόρτα για περισσότερη σύσφιξη, επαναφέροντας τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση και τους επενδυτές να στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια.
Αναλυτικά, το ελληνικό 10ετές κινείται στο 3,52%, το ιταλικό ομόλογο στο 3,93% και το γερμανικό 10ετές στο 2,30%.
Αγορές καταγράφονται και  στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,69% και το 2ετές στο 4,70%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το εκλογικό αποτέλεσμα φέρνει πιο κοντά την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα της ελληνικής οικονομίας παρόλο που τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή ως τίτλοι με επενδυτική βαθμίδα και αυτό που υπολείπεται είναι η επίσημη σφραγίδα από έναν ξένο οίκο.
Η Πορτογαλία, η Κύπρος που την έχασε και η Ιταλία διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα… αλλά δεν άλλαξε ουσιωδώς η οικονομική κατάσταση των χωρών αυτών;
Η επενδυτική βαθμίδα είναι περισσότερο πολιτικό επικοινωνιακό show παρά ουσιώδης παρέμβαση στην οικονομία και την αγορά.
Η ΕΚΤ έχει ήδη αγοράσει 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων σχεδόν το 45% των ομολόγων που κυκλοφορούν στην αγορά οπότε η χρησιμότητα της επενδυτικής βαθμίδας ή investment grade έχει ήδη υπερκαλυφθεί στην Ελλάδα από το πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ…
Επίσης για τα επόμενα χρόνια δεν αναμένεται ποσοτική χαλάρωση… αλλά και πάλι η Ελλάδα έχει εξαντλήσει το όριο της κλείδας… που έχει οριοθετήσει η ΕΚΤ αλλά ατύπως παραβίασε… για να υποστηρίξει τις καταχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα.
Το ελληνικό δημόσιο χρέος στις εκθέσεις βιωσιμότητας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα παραμένει μη βιώσιμο.
Ωστόσο, θα υπάρξουν ανακατανομές σε νέους επενδυτές, θα τοποθετηθούν νέοι επενδυτές που λόγω της απουσίας investment grade δεν μπορούσαν να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα και τίποτε άλλο.

Πτώση στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 26/6 οι περισσότερες ασιατικές αγορές με τους γεωπολιτικούς κινδύνους να αυξάνονται μετά την ανταρσία του επικεφαλής της Wagner, Y. Prigozhin και τις εξελίξεις στον πόλεμο Ουκρανία – Ρωσίας,  
Eπί τα χείρω αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας το 2023 ο οίκος αξιολόγησης S&P Global, χθες Κυριακή 25/6 καθώς τα δεδομένα του Μαΐου έδειξαν κατ’ αυτόν πως η ανάκαμψή της μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού κλονίζεται.
Ειδικότερα ανέφερε ότι «Μειώσαμε την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 5,2%, από 5,5%, ενώ εξήγησε ότι η ανάκαμψη της Κίνας αναμένεται να συνεχιστεί αλλά με άνισο ρυθμό, με τις επενδύσεις και τη βιομηχανία να βραδυπορούν.
Ο S&P είναι ο πρώτος από τους λεγόμενους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που αναθεωρεί την πρόβλεψή του για την πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου φέτος, αν και αρκετές μεγάλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs, μετέβαλαν ήδη προς το χειρότερο τις προβλέψεις τους.
 Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,25%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -1,48%,ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,51%, ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,29% ενώ ο  δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +0,47%.

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 26/6 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τις ανησυχίες των επενδυτών να αυξάνονται καθώς βλέπουν ότι οι Κεντρικές Τράπεζες χρειάζονται πολλή δουλειά για την τιθάσευση των τιμών, άρα περισσότερη νομισματική σύσφιξη στο μέλλον επαναφέροντας τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, η κατάρρευση του γερμανικού Ifo, σε συνδυασμό με την πτώση των PMI, που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, υποδηλώνει ότι το γερμανικό ΑΕΠ πιθανότατα συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο το β' τρίμηνο.
Οι αναλυτές της Capital Economics αναμένουν ότι η οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση καθ' όλη τη διάρκεια του 2023.
Η πτώση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Ifo από 91,5 τον Μάιο σε 88,5 τον Ιούνιο ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενο.
Ανοδικά κινείται το φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Ιουλίου στο +1,25% στα 32,90 ευρώ.
Ήπια άνοδος καταγραφέται στις τιμές του πετρελαίου, με τo brent +0,35% στα 74,20 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό +0,25% στα 69,33 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,25%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,01%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,45% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,15% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,30%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,05%, ο S&P 500 στο +0,05%, ο Nasdaq στο +0,10% και το  ETF GREC με απώλειες -2,54% ( 35,72 δολ. ).

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με αυξημένες συναλλαγές

Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες, με τις συναλλαγές σε αυξημένα επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 5,5680 ευρώ, με πτώση -1,35%, με όγκο 2,05 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,09 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,4575 ευρώ, με πτώση -4,43%, με όγκο 19,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,42 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,6720 ευρώ, με πτώση -3,88% με όγκο 8,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 3,34 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,45 ευρώ, με πτώση -2,68% και όγκο 7,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,38 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 2,99 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,33 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 12,64 ευρώ, με πτώση -2,32% και κεφαλαιοποίηση 569 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,60 ευρώ, με πτώση -1,19% και κεφαλαιοποίηση 330 εκατ. ευρώ..

Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με αυξημένες συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε το σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών  του FTSE 25, με αυξημένες  συναλλαγές.
Πτωτικά έκλεισαν Motor Oil, ΕΛΧΑ, Τέρνα Ενεργειακή και λόγω αποκοπής μερισμάτων, αλλά και Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Viohalco....
Η Coca Cola έκλεισε στα 27,00 ευρώ, με πτώση -1,82% και κεφαλαιοποίηση στα 10,06 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,91 ευρώ, με πτώση -0,67% και αποτίμηση 6,47 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,6250 ευρώ, με  πτώση -4,13% και αποτίμηση 3,68 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,54 ευρώ, με πτώση -1,96% και αποτίμηση 5,65 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 16,98 ευρώ, με πτώση -1,28% και κεφαλαιοποίηση 1,33 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 14,14 ευρώ, με πτώση -1,81% και κεφαλαιοποίηση 1,46 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 20,02 ευρώ, με πτώση -3,66% και κεφαλαιοποίηση 2,36 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,22 ευρώ, με πτώση -1,79% και κεφαλαιοποίηση 2,51 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 23,02 ευρώ, με πτώση -8,29% και κεφαλαιοποίηση 2,55 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 23,26 ευρώ, με πτώση -3,08%και κεφαλαιοποίηση 3,16 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 32,50 ευρώ, με πτώση -1,40% και κεφαλαιοποίηση 4,64 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,65 ευρώ, με πτώση -0,45% και κεφαλαιοποίηση 708 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,9320 ευρώ, με πτώση -5,76% και κεφαλαιοποίηση 725 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 3,95 ευρώ, με πτώση -7,28%, με όγκο 31 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 124εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,52% - Το spread με την Γερμανία στις 122 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 26/6 στη αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,52% και το 10ετές ιταλικό 3,93% με το μεταξύ τους spread στις -41 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 122 μονάδες βάσης από 121 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,93% ή 93 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -41 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 53 μονάδες βάσης.

Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 26/6 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 26 Ιουνίου του 2023 στο 3,93%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 26/6/2023 στο 2,30%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,69% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,99% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,27% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,93% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,67%..
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης