Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στάση αναμονής σε τράπεζες και ΧΑ +0,23% στις 1.266 μον. - Όσο διατηρείται ο τζίρος άνω των 100 εκατ. ορατές οι 1.380 μον.

Στάση αναμονής σε τράπεζες και ΧΑ +0,23% στις 1.266 μον. - Όσο διατηρείται ο τζίρος άνω των 100 εκατ. ορατές οι 1.380 μον.
Στο επίκεντρο η νέα εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου με τα δεδομένα λίγο πολύ έχουν ξεχωρίσει αλλά και οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια, με FED (14/6) και ΕΚΤ (15/6)
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Στάση αναμονής καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 1.266 μονάδες, με τις αρχικές πιέσεις στις τράπεζες να απορροφώνται, ενώ με θετικό πρόσημο έκλεισε τελικά η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips.
Στο επίκεντρο η νέα εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου με τα δεδομένα λίγο πολύ έχουν ξεχωρίσει αλλά και οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια, με FED (14/6) και ΕΚΤ (15/6) .
Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 4,74% ενώ σήμερα 13/6 οι συναλλαγές κατέβασαν ταχύτητα σε σχέση με τις τελευταίες συνεδριάσεις.
Ωστόσο, όσο ο ημερήσιος τζίρος διατηρείται άνω των 100 εκατ. ευρώ, η αγορά οδηγείται στις 1380 μονάδες όπου οριοθετείται το μέγιστο της τρέχουσας ανοδικής κίνησης ενώ στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.200 μονάδες.
Νέες εκθέσεις για τον τραπεζικό κλάδο, συντηρούν το επενδυτικό ενδιαφέρον ενώ ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών λαμβάνουν χώρα σε τίτλους που έχουν προσφέρει αρκετά κέρδη, με τους επενδυτές να αναζητούν μετοχές που έχουν μείνει πίσω σε αποδόσεις.
Σήμερα 13/6 η Morgan Stanley πήρε τη σκυτάλη, και δηλώνει overweight στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, αναφέρει ότι η Ελλάδα, εξακολουθεί να είναι η προτιμώμενη αγορά στην Ευρώπη των αναδυόμενων οικονομιών, με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως φέτος (+35% σε όρους δολαρίου ΗΠΑ) και βλέπει πρόσθετους παράγοντες που θα στηρίξουν περαιτέρω την υπεραπόδοση από εδώ και πέρα: ισχυρά και ανθεκτικά μακροοικονομικά στοιχεία, πιθανή αναβάθμιση από την IG και συμπίεση του σχετικού premium κινδύνου σε σχέση με την Ευρώπη και τις αναδυόμενες αγορές, ακόμα φθηνές αποτιμήσεις παρά την ισχυρή υπεραπόδοση και τη δυναμική των κερδών.
Η Morgan Stanley δηλώνει επίσης την προτίμησή της στις τράπεζες, ως τρόπο έκθεσης στα σχετικά ισχυρά μακροοικονομικά μεγέθη, σε συνδυασμό με την υψηλή ευαισθησία τους στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ και τους μειωμένους κινδύνους ποιότητας ενεργητικού μετά την εξυγίανση των ισολογισμών μετά τον τελευταίο καθοδικό κύκλο.
Η Eurobank είναι μία από τις προτιμώμενες μετοχές.

Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισαν Εθνική +0,78% και Πειραιώς +0,07% ενώ ήπια υποχώρησαν Alpha Bank -0,57% και Εurobank -0,23%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Aegean +2,2%, Sarantis +1,73% και Μυτιληναίος +1,29%....ενώ υποχώρησαν Autohellas -1,79%, Lamda -0,82%, Quest -0,81%....
Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας, στο 4%, διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός των ΗΠΑ τον Μάιο του 2023, επιβεβαιώνοντας την τάση αποκλιμάκωσης που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκλιμακώθηκε εμφανώς από το 4,9% που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο, ενώ ήταν καλύτερος από αυτόν που προέβλεπαν οι αναλυτές.
Μια τέτοια μείωση ενισχύει τις εκτιμήσεις της αγοράς ότι η Fed θα κρατήσει τα επιτόκια της αμετάβλητα στο 5% με 5,25% μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίαση της την Τετάρτη 14/6.
Ακολουθεί η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 15/6 με αυξημένες τις πιθανότητες για μια αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4,25%..
Το ενδιαφέρον στη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα είναι αν η Lagarde δώσει κάποια ένδειξη για το πότε θα σταματήσει ο ανοδικός κύκλος επιτοκίων της ΕΚΤ.
Τέλος την Παρασκευή 16/6 θα ανακοινωθεί ο επίσημος πληθωρισμός της Ευρωζώνης ο οποίος εκτιμάται ότι θα κινηθεί για τον μήνα Μάιο στο 6,1%.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,34% και τον Τραπεζικό Δείκτη +0,87%.
Λίγο μετά τις 12:00, με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες με  Alpha Bank -1,59% αλλά και σε μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως Coca Cola, ΔΕΗ..άνω του -1%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,04% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,49%.
O Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,23% στις 1.266 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.268,28 μονάδες και χαμηλό τις 1.257,21 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips..
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 96,5 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 14,7 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 22,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 13,8 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 14,78 εκατ. ευρώ και όγκου 2,03 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Πειραιώς 850 χιλ. τεμάχια αξίας 2,55 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 500 χιλ. τεμάχια αξίας 775 χιλ. ευρώ..
Ο ΟΤΕ 33 χιλ. τεμάχια αξίας 482 χιλ. ευρώ, η Jumbo 358 χιλ. τεμάχια αξίας 8,7 εκατ. ευρώ και η Lamda 200 χιλ. τεμάχια αξίας 1,33 εκατ. ευρώ..
Η Autohellas 15 χιλ. τεμάχια αξίας 215 χιλ. ευρώ, η Aegean 50 χιλ. τεμάχια αξίας 506 χιλ. ευρώ και η Κρι- Κρι 25 χιλ. τεμάχια αξίας 199 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.266 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.270 μονάδες και ακολουθούν οι 1.300, oι 1.350 και οι 1.380 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.200 μονάδες και ακολουθούν οι 1.180, οι 1.150, οι 1.100, οι 1.050 και οι 1.000 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.024 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.050 μονάδες και ακολουθούν οι 1.100 μονάδες και οι 1.150 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1000 μονάδες και ακολουθούν οι 950 μονάδες οι 930, οι 900, οι 875 και οι 850 μονάδες..

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,65%  - Το spread με την Ιταλία στις -38 μ.β.

Βελτίωση καταγράφονται σήμερα 13 Ιουνίου 2023 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με τους επενδυτές να αναμένουν αυτήν την εβδομάδα της αποφάσεις Fed (14/6) και ΕΚΤ (15/6) για τα επιτόκια.
Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η Fed ( θα αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, μετά από δέκα συνεχόμενες αυξήσεις που τα εκτίναξαν στο 5% έως 5,25%.
Από την άλλη σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4,25%, αναμένεται να προχωρήσει η ΕΚΤ συνεχίζοντας τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της.
Το ενδιαφέρον στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης θα είναι αν η Lagarde δώσει κάποια ένδειξη για το πότε θα σταματήσει ο ανοδικός κύκλος επιτοκίων της ΕΚΤ.
Αναλυτικά, το ελληνικό 10ετές κινείται στο 3,65%, το ιταλικό ομόλογο στο 4,03% και το γερμανικό 10ετές στο 2,38%.
Βελτίωση και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,73% και το 2ετές στο 4,55% αλλά με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Στην εγχώρια αγορά, το εκλογικό αποτέλεσμα έχει φέρει πιο κοντά την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα της ελληνικής οικονομίας παρόλο που τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή ως τίτλοι με επενδυτική βαθμίδα και αυτό που υπολείπεται είναι η επίσημη σφραγίδα από έναν ξένο οίκο.
Η Πορτογαλία, η Κύπρος που την έχασε και η Ιταλία διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα… αλλά δεν άλλαξε ουσιωδώς η οικονομική κατάσταση των χωρών αυτών;
Η επενδυτική βαθμίδα είναι περισσότερο πολιτικό επικοινωνιακό show παρά ουσιώδης παρέμβαση στην οικονομία και την αγορά.
Η ΕΚΤ έχει ήδη αγοράσει 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων σχεδόν το 45% των ομολόγων που κυκλοφορούν στην αγορά οπότε η χρησιμότητα της επενδυτικής βαθμίδας ή investment grade έχει ήδη υπερκαλυφθεί στην Ελλάδα από το πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ…
Επίσης για τα επόμενα χρόνια δεν αναμένεται ποσοτική χαλάρωση… αλλά και πάλι η Ελλάδα έχει εξαντλήσει το όριο της κλείδας… που έχει οριοθετήσει η ΕΚΤ αλλά ατύπως παραβίασε… για να υποστηρίξει τις καταχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα.
Το ελληνικό δημόσιο χρέος στις εκθέσεις βιωσιμότητας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα παραμένει μη βιώσιμο.
Ωστόσο, θα υπάρξουν ανακατανομές σε νέους επενδυτές, θα τοποθετηθούν νέοι επενδυτές που λόγω της απουσίας investment grade δεν μπορούσαν να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα και τίποτε άλλο.

Η Intrakat και η Attica bank σε δύο χρόνια θα έχουν αξία στο χρηματιστήριο σχεδόν 1,7 δισ. – Η τράπεζα θα δώσει τα υπερκέρδη

Η Intrakat σήμερα έχει χρηματιστηριακή αξία 310 εκατ ευρώ έφθασε η μετοχή στα 1,93 ευρώ…
Ωστόσο εξαγόρασε τον Άκτωρ και συμμετέχει ενεργά σε πλήθος κατασκευαστικών έργων.
Ο στόχος είναι η Intrakat να εμφανίζει μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με τον Άκτωρ  χρηματιστηριακή αξία 650 με 700 εκατ ευρώ σε βάθος 2 ετών.
Η Attica bank, μαζί με την Παγκρήτια που βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης και την HSBC (τυπικά ολοκληρώνεται η διαδικασία έως τέλη Ιουλίου) συνεχίζουν την εξυγίανση.
Όπως είχε αποκαλύψει το bankingnews η κυβέρνηση θα φέρει νέο Ηρακλή ΙΙΙ όπου θα επιτρέψει στις μικρές τράπεζες να ενταχθούν για να αντιμετωπίσουν τις ζημιές από τα επισφαλή δάνεια που ακόμη διαθέτουν.
Η Attica bank χρειάζεται ακόμη 350 εκατ νέες προβλέψεις αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην χρειαστεί να πάρει νέες προβλέψεις αφού ο Ηρακλής ΙΙΙ θα απορροφήσει την ζημιά, τα senior και mezzanine bond.
Εάν αυτό συμβεί καθώς υπάρχουν ερωτηματικά, η Attica bank και η Παγκρήτια θα μηδενίσουν τις ζημιές τους από τα προβληματικά δάνεια χωρίς νέες προβλέψεις…
Μετά την συγχώνευση της Attica bank και της Παγκρήτιας θα ακολουθήσει αύξηση κεφαλαίου 250 εκατ ευρώ αναπτυξιακού χαρακτήρα…
Οπότε η νέα Attica bank μετά την απορρόφηση της Παγκρήτιας και της HSBC θα διαθέτει 700 με 750 εκατ κεφάλαια και σε βάθος 2 ετών μπορεί η τράπεζα να αποτιμάται πάνω από 1 φορά το P/BV μεταξύ 1 και 1,3 φορές τα κεφάλαια.
Δηλαδή η νέα Attica bank να έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 1 δισεκ. ευρώ.
Οπότε το άθροισμα Intrakat και Attica bank θα είναι 1,7 δισεκ. ευρώ χρηματιστηριακή αξία…σε βάθος 2ετίας
Τα σημαντικά κέρδη θα βγουν από την τράπεζα για τους εφοπλιστές Μπάκο, Καυμενάκη και τον επιχειρηματία Εξάρχου…
Ο νέος όμιλος που δημιουργείται και θα διαθέτει ισχυρή κατασκευαστική παρουσία καθώς και τράπεζα αλλά και συμμετοχή στην ενέργεια… μπορεί σε βάθος 2-3 ετών και εφόσον δεν υπάρξει αντιστροφή του κλίματος στο χρηματιστήριο να διαθέτει χρηματιστηριακή αξία από 1,7 δισεκ. έως 2 δισεκ. ευρώ…
Οι Μπάκος, Καυμενάκης και Εξάρχου... θα βγάλουν υπερκέρδη από την τράπεζα… η άλλοτε προβληματική και χρεοκοπημένη Attica bank θα μετασχηματιστεί και ο μετασχηματισμός με την στήριξη του δημοσίου – Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ηρακλής 3 – που υπολογίζεται σε 780 με 800 εκατ ευρώ σε κεφάλαια και ανάληψη ρίσκου από τα NPEs θα διαθέτει μηδέν NPEs με την στήριξη του Ηρακλή 3…
Ο Ηρακλής 3 θα είναι έτοιμος τέλη του 2023 ή το αργότερο αρχές 2024… και η Attica bank με την ένταξη της όπως και της Παγκρήτιας θα βρεθούν με μηδενικά NPEs...
Στο μέλλον π.χ. η Thrivest των Μπάκου, Καυμενάκη και Εξάρχου μπορεί να πουλήσει ένα μέρος των μετοχών στην Attica bank αλλά... παίρνοντας πίσω το επενδεδυμένο κεφάλαιο αλλά θα διατηρήσει κρίσιμη στρατηγική συμμετοχή.
Η Thrivest θα διαθέτει τουλάχιστον το 51% της νέας τράπεζας που θα προκύψει από την συγχώνευση της Attica bank, Παγκρήτιας και HSBC
Η Intrakat και η Attica bank θα μετασχηματιστούν και αυτό που σήμερα φαντάζει απίθανο... στο μέλλον θα καταστεί εφικτό...

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά  έκλεισαν σήμερα 13/6 οι ασιατικές αγορές.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,80%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο +0,15%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,70%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +0,33% και ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,23%.

Ανοδικές τάσεις στις ευρωαγορές - Κέρδη στη Wall, λόγω πτώσης του πληθωρισμού

Ανοδικές τάσεις επικρατούν σήμερα 13/6 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ κέρδη καταγράφει από το άνοιγμά της η Wall Street λόγω της πτώση του πληθωρισμού.
Στο επίκεντρο οι συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών που πραγματοποιούνται αυτήν την εβδομάδα.
Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας, στο 4%, διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός των ΗΠΑ τον Μάιο του 2023, επιβεβαιώνοντας την τάση αποκλιμάκωσης που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ αποκλιμακώθηκε εμφανώς από το 4,9% που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο, ενώ ήταν καλύτερος από αυτόν που προέβλεπαν οι αναλυτές.
Μια τέτοια μείωση ενισχύει τις εκτιμήσεις της αγοράς ότι η Fed θα κρατήσει τα επιτόκια της αμετάβλητα στο 5% με 5,25% μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίαση της την Τετάρτη 14/6.
Ακολουθεί η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 15/6 με αυξημένες τις πιθανότητες για μια αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4,25%..
Άλμα καταγράφεται στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Ιουλίου στο +12,4% στα 34,89 ευρώ.
Ανοδικά  κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με τo brent +3,9% στα 74,53 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό +3,9% στα 69,70 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,60%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,60%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,70% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,10% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,45%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,45%, ο S&P 500 στο +0,45%, ο Nasdaq στο +0,45% και το ETF GREC στο +0,58% ( 36,17 δολ. ).

Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τράπεζες, με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 5,9760 ευρώ, με άνοδο +0,78%, με όγκο 700 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,47 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5640 ευρώ, με πτώση -0,57%, με όγκο 6,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,67 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,0020 ευρώ, με άνοδο +0,07% με όγκο 3,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 3,75 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,5265 ευρώ, με πτώση -0,23% και όγκο 2,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,66 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,96 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,32 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 12,76 ευρώ, με πτώση -1,09% και κεφαλαιοποίηση 575 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,70 ευρώ, με πτώση -0,60% και κεφαλαιοποίηση 332 εκατ. ευρώ..

Ανοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με μέτριες συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε τελικά η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με μέτριες τις συναλλαγές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Aegean +2,2%, Sarantis +1,73% και Μυτιληναίος +1,29%....
Στον αντίποδα υποχώρησαν  Autohellas -1,79%, Lamda -0,82%, Quest -0,81%....
Η Coca Cola έκλεισε στα 27,30 ευρώ, με πτώση -0,40% και κεφαλαιοποίηση στα 10,17 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,95 ευρώ, με άνοδο +0,34% και αποτίμηση 6,48 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,25 ευρώ, με άνοδο +0,29% και αποτίμηση 3,92 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 16,39 ευρώ, με άνοδο +0,86%και αποτίμηση 5,96 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 16,70 ευρώ, με άνοδο +0,60% και κεφαλαιοποίηση 1,31 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 14,00 ευρώ, με άνοδο +0,72% και κεφαλαιοποίηση 1,45 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 20,18 ευρώ, με πτώση -0,49% και κεφαλαιοποίηση 2,34 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,08 ευρώ, με άνοδο +0,37% και κεφαλαιοποίηση 2,47 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 23,70 ευρώ, με άνοδο +0,08% και κεφαλαιοποίηση 2,63 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 24,20 ευρώ, με άνοδο +0,17%και κεφαλαιοποίηση 3,29 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 31,30 ευρώ, με άνοδο +1,29% και κεφαλαιοποίηση 4,47 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,93 ευρώ, με άνοδο +0,87% και κεφαλαιοποίηση 738 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,9780 ευρώ, με άνοδο +0,10% και κεφαλαιοποίηση 742 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 4,75 ευρώ, με πτώση -2,66%, με όγκο 10,6 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 149 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,65%  - Το spread με την Γερμανία στις 127 μ.β.

Βελτίωση  καταγράφονται  σήμερα 13/6 στη αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,65% και το 10ετές ιταλικό 4,03% με το μεταξύ τους spread στις -38 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 127 μονάδες βάσης από 131 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,93% ή 93 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -38 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 61 μονάδες βάσης.

Βελτίωση  στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Βελτίωση καταγράφονται σήμερα 13/6 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 13/6 Μαΐου του 2023 στο 4,03%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 13/6/2023 στο 2,38%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,74% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,04% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,33% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,03% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,77%..
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης