Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Lloyds: Ετοιμαστείτε… Έρχεται κύμα χρεοκοπιών στις τράπεζες - Οι αυστηρότεροι κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας, η αναιμική ανάπτυξη και οι βολές των πολιτικών στους τραπεζίτες θα δημιουργήσουν «τράπεζες - ζόμπι»

Lloyds: Ετοιμαστείτε… Έρχεται κύμα χρεοκοπιών στις τράπεζες - Οι αυστηρότεροι κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας, η αναιμική ανάπτυξη και οι βολές των πολιτικών στους τραπεζίτες θα δημιουργήσουν «τράπεζες - ζόμπι»
Ραγδαία αύξηση των τραπεζικών χρεοκοπιών βλέπουν το επόμενο διάστημα οι αναλυτές, όσο η διαδικασία εναρμόνισης με τους νέους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας κορυφώνονται.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το κόστος συντήρησης «τραπεζών – ζόμπι» θα είναι πολύ μεγάλο, με τις αρχές να αναμένεται να προτιμούν την κήρυξη χρεοκοπίας από τη διάσωση. Ο σχετικά χαμηλός δείκτης χρεοκοπιών στην Ευρώπη από την έναρξη της κρίσης πιστώνεται αποκλειστικά στην νομισματική πολιτική που ακολουθούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τους αναλυτές, αφού βοήθησε σημαντικά τις τράπεζας να αποφύγουν τις ζημίες από τα προβληματικά δάνεια. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, οι ανησυχίες για την αύξηση του αριθμού των «τραπεζών – ζόμπι» έχουν ενισχυθεί, ιδιαίτερα μάλιστα στη Μ. Βρετανία.
Σύμφωνα με τον Nigel Myer, επικεφαλής αναλυτή της Lloyds, αυτές οι τράπεζες μπορούσαν να επιβιώσουν εξαιτίας του ότι τα χαμηλά επιτόκια τις βοηθούσαν στο να καλύπτουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες. Όμως, στην προοπτική ότι θα πρέπει σταδιακά να εφαρμόζουν τους νέους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας της Βασιλείας 3, η ανοχή για τα μη προβληματικά δάνεια μειώνεται. Θα πρέπει σιγά σιγά να «καθαρίσουν» τα χαρτοφυλάκια τους από τα στοιχεία αυτά.
Καθώς το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα προετοιμάζεται για την εφαρμογή των αυστηρότερων κανονισμών τραπεζών, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι κανόνες που απαιτούν περισσότερα κεφάλαια θα οδηγήσει γρήγορα στην αλλαγή του τραπεζικού χάρτη.
Για να αποτρέψουν τη χρεοκοπία, πολλές είναι οι τράπεζες που σχεδιάζουν την πώληση χαρτοφυλακίων δανείων, ιδιαίτερα εκείνων που συνδέονται με την αγορά ακινήτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Deloitte. Ωστόσο, οι περισσότερες τράπεζες πιστεύουν ότι αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει έως και πέντε χρόνια.
Στην Ιρλανδία, όπου οι τράπεζες έχουν συρρικνώσει ισολογισμούς τους πιο επιθετικά, υπήρξε μια σταθερή αύξηση των πτωχεύσεων κάθε χρόνο από όταν ξεκίνησε η πιστωτική κρίση. Στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου οι τράπεζες έχουν συχνά δεσμούς με την Αγγλία, υπάρχει ένα ιδιαίτερα υψηλότερο ποσοστό αφερεγγυότητας σε σχέση με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο
Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι οι αποτιμήσεις είναι πολύ χαμηλές αυτή τη στιγμή. Και με τις πιέσεις που ασκούν οι πολιτικοί στις τράπεζες, το κλίμα εμπιστοσύνης επιδεινώνεται όλο και πιο πολύ, εντείνοντας τους κινδύνους χρεοκοπίας.
"Όσο και ρυθμιστικές αρχές και άλλοι αξιωματούχοι μιλούν για τους κινδύνους της ανοχής και τα οφέλη της σωστής αποτίμησης, το επενδυτικό κλίμα συνεχώς επιδεινώνεται", ανέφερε ο Myer.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης