Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πώς παίζουν επενδυτικά τις ελληνικές εκλογές οι ξένοι θεσμικοί; - Ποιες οι κινήσεις τους στις τραπεζικές μετοχές;

Πώς παίζουν επενδυτικά τις ελληνικές εκλογές οι ξένοι θεσμικοί; - Ποιες οι κινήσεις τους στις τραπεζικές μετοχές;
Πώς χτίζουν θέσεις οι ξένοι...
Σχετικά Άρθρα
Ανάλογα με το ποσοστό της διαφοράς μεταξύ των δυο πρώτων κομμάτων (ΝΔ - ΣYΡΙΖΑ) στην πρώτη κάλπη, αλλά και της δύναμης των μικρότερων κομμάτων έχουν καθορίσει οι ξένοι επενδυτές το πώς διαχειρισθούν την συναλλαγή τους για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών.
Όπως υποδεικνύει και η χθεσινή συνεδρίαση, μετά την υποχώρηση – προσώρας – των τραπεζικών πιέσεων στις ΗΠΑ, αλλά και τις δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες η ΝΔ προηγείτο κατά 3,3% του ΣΎΡΙΖΑ (Δημοσκόπηση newsbomb) αυξήθηκε κατα τί ο τζίρος (65 εκατ. ευρώ), ενώ ο Γενικός Δείκτης επανήλθε ανοδικά στις 1.045 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,47%, με τη συνδρομή ορισμένων blue chips (Motor Oil, Bιοχάλκο, Αlpha bank, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ), και παρά το γεγονός ότι το σύνολο των τραπεζών δεν σημείωσε αξιόλογα κέρδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ορισμένους ξένους επενδυτές, το αρνητικό σενάριο των πρώτων εκλογών της 21ης Μαΐου θα προβλέπει μικρή διαφορά (μεταξύ 2-3%) μεταξύ των δυο πρώτων κομμάτων, καθώς αφήνει χώρο για μια πιθανή συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ Σύριζα- Πασοκ- Μέρα 25.
Αυτό το σενάριο της συνεργασίας θεωρείται μη διαχειρίσιμο, και εκ των πραγμάτων θα αποτελέσει μια αφορμή για ρευστοποιήσεις – παρόλο που ακόμα και τραπεζικά στελέχη θεωρούν τον Σύριζα, ως ένα συστημικό κόμμα εξουσίας.
Το θετικό σενάριο, φυσικά για ξένους και Έλληνες επενδυτές είναι η ΝΔ να προηγηθεί με μια διαφορά μεταξύ 3-5%, ένα αποτέλεσμα το οποίο θα δώσει την ευκαιρία αφενός να διευρυνθεί το ποσοστό στις δεύτερες εκλογές και αφετέρου να εξεταστεί μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως ήδη δηλώνουν στελέχη του πρώτου κόμματος.

Η στρατηγική στις τραπεζικές μετοχές - "Κτίσιμο" θέσεων και ρευστοποιήσεις

Οι ξένοι επενδυτές, όμως, διαθέτουν εγχειρίδιο “χειρισμού” και για τις τραπεζικές μετοχές οι οποίες πάντοτε αποτελούν ένα κερδοφόρο trade εφόσον η
οικονομία κινείται θετικά. Ανεξάρτητα από το “φρένο” του επόπτη για τη μη διανομή μερίσματος για το 2023 (από Εurobank – Εθνική Τράπεζα), η προοπτική της απονομής επενδυτικής βαθμίδας – ακόμα και πριν τις εκλογές – σημαίνει βελτίωση του κόστους δανεισμού, καθώς οι ελληνικές τράπεζες είναι οι μοναδικές ευρωπαϊκές τράπεζες δίχως επενδυτική βαθμίδα.
Αυτή η προοπτική, αλλά και η πιθανή ένταξη της Τράπεζας Πειραιώς στον Δείκτη ΜSCI αναθερμαίνει το ενδιαφέρον για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, καθώς εκ των πραγμάτων με την αναβάθμιση, περισσότεροι επενδυτές θα προσέλθουν στα καθ' ημάς πράγματα.
Οι ξένοι επενδυτές, όμως, αυτή την φορά δεν προεξοφλούν απόλυτα το αποτέλεσμα, αλλά κινούνται μεθοδικά κτίζοντας τις θέσεις τους στις τράπεζες μόνο στις έντονα πτωτικές συνεδριάσεις. Το τι θα ακολουθήσει στην δεν είναι δεδομένο.
Ανάλογα με τις δημοσκοπήσεις που θα δημοσιεύονται μέχρι τις εκλογές θα καθορίζεται και η συμπεριφορά τους απέναντι στις τραπεζικές μετοχές. Όσο απομακρύνεται για αυτούς, το μη διαχειρίσιμο μιας “αριστερόστροφης” κυβέρνησης, τόσο θα ενισχύονται οι θέσεις και τανάπαλιν.
Εξάλλου, υπάρχει και το περιστατικό με το περίφημο email στελέχους της Capital Group τον Ιανουάριο του 2015, όταν κάλεσε για ρευστοποιήσεις στις τράπεζες όταν προηγήθηκε ενημέρωση ξένων επενδυτών από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά από μερικούς μήνες δικαιώθηκε, καθώς η απόφαση για την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων μηδένισε τις τραπεζικές μετοχές και οδήγησε στις αναγκαστικές ανακεφαλαιοποιήσεις.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης