Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Καταφύγιο οι ισχυροί ισολογισμοί και ο χαμηλός δανεισμός για τους επενδυτές - Οι μετοχές που προτιμούν

Καταφύγιο οι ισχυροί ισολογισμοί και ο χαμηλός δανεισμός για τους επενδυτές - Οι μετοχές που προτιμούν
Συγκεκριμένα, οι επενδυτές ψάχνουν τις εισηγμένες οι οποίες έχουν την δυνατότητα να μειώνουν δραστικά τον δανεισμό τους (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μotor Oil), είτε διαθέτουν ταμειακές ροές και χαμηλό δανεισμό (λ.χ Epsilon Net)
Προς τους ισχυρότερους ισολογισμούς στρέφονται οι επενδυτές στην Αθήνα την τελευταία εβδομάδα, ύστερα και από τη νέα αμφισβήτηση των αγορών για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα (Deutsche bank).
Παρόλο που η Γερμανική Τράπεζα διαθέτει περιουσιακά στοιχεία 1,3 τρισ και κέρδη 5,7 δις. ευρώ δεν παύει να έχει μια έκθεση σε δανειακή μόχλευση ύψους 1,3 τρις. ευρώ. (ισολογισμός 2022).
Μέσα σ' αυτό το εύθραυστο περιβάλλον και μετά την αναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse, οι επενδυτές και διαχειριστές εύλογα αναζητούν τις εισηγμένες οι οποίες διαθέτουν ισχυρές ταμειακές ροές, ταμειακά διαθέσιμα και χαμηλό δανεισμό. Συγκεκριμένα, οι επενδυτές ψάχνουν τις εισηγμένες οι οποίες έχουν την δυνατότητα να μειώνουν δραστικά τον δανεισμό τους (λ.χ ΔΕΗ, Οπαπ, ΟΤΕ, Μotor Oil), είτε διαθέτουν ταμειακές ροές και χαμηλό δανεισμό ( λ.χ Epsilon Net )

Ο ΟΤΕ εμφάνισε ισχυρά λειτουργικά κέρδη 1,3 δις. ευρώ μείωσε τον καθαρό δανεισμού κατά 7% στα 726 εκατ. ευρώ και διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα 590 εκατ. ευρώ.
Μετά από μια περίοδο παρατεταμένης πτώσης της μετοχής την τελευταία εβδομάδα ο τίτλος εμφάνισε άνοδο 2%.
Σ' ότι αφορά την προηγούμενη πτώση της μετοχής αποδίδεται, σύμφωνα με ορισμένες πηγές και σε μια υποβόσκουσα κόντρα της μητρικής με την θυγατρική για την μη πραγματοποίηση επένδυσης στα τυχερά παίγνια.
Η μετοχή της Motor Oil εμφάνισε άνοδο 2,88% την τελευταία εβδομάδα καθώς εμφάνισε ιστορικά κέρδη στο πρώτο 9μηνο και αναμένεται να εμφανίσει ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα ενω ήδη διαθέτει τον κλάδο των ΑΠΕ με 1000 ΜW, τα οποία θα ενισχύσουν τα λειτουργικά κέρδη πέραν των κερδών του διυλιστηρίου.

Ο ΟΠΑΠ, παρουσίασε ισχυρές λειτουργικές ταμειακές ροές 659 εκατ. ευρώ έναντι 493 κατ. ευρώ του 2021, ενω τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν σε 724 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του ΟΠΑΠ την τελευταία εβδομάδα εμφάνισε απώλειες μόλις 1,48%, εν μέσω των ισχυρών πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές.
H ΔΕΗ η οποία εμφάνισε λειτουργική κερδοφορία πάνω από τις προβλέψεις, ύψους 954 εκατ. ευρώ ενω το τελευταίο τρίμηνο μείωσε κατά 501 εκατ. ευρώ το καθαρό χρέος της ( 1,3 δις. ευρώ ) ενω σύμφωνα με την έκθεση αντληθέντων κεφαλαίων διαθέτει από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αδιάθετα κεφάλαια 1 δισ. ευρώ.
Για την εξαγορά της Enel Ρουμανίας θα χρησιμοποιήσει κοινοπρακτικό δάνειο (bridge loan) 800 κατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ.
Στην συνέχεια, όπως πρώτο είχε γράψει το bankingnews, πρόκειται να εκδώσει εταιρικό όμολογο στην Αθήνα, για την αποπληρωμή του κοινοπρακτικού δανεισμού.
Οι απώλειες της μετοχής την τελευταία εβδομάδα ήταν 0,51%.
Eν μέσω κατάρρευσης, θετική απόδοση 3,28% εμφάνισε η μετοχή της Αutohellas, η οποία διατηρεί χαμηλό δανεισμό (1,5 φορές ) έναντι 2-4 φορές των ανταγωνιστών, ενω τον τελευταίο χρόνο απέδωσε στούς μετόχους υψηλή επιστροφή κεφαλίου ενω θα προχωρήσει και σε διανομή μερίσματος.

Ανοδικά κινούνται οι μετοχές των λιμανιών, με την μετοχή του ΟΛΠ να κερδίζει 4,73%, ύστερα από τα υψηλά καθαρά κέρδη του 2022 και την διανομή μερίσματος, αλλά και λόγω της φθηνής αποτίμησης της εταιρείας όταν το 100% των μετοχών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας αποτιμήθηκε 126 εκατ. ευρώ και η κεφαλαιοποίηση του ΟΛΠ φθάνει τα 476 εκατ. ευρώ.
Ανοδικά 5,42% κινήθηκε και η μετοχή του ΟΛΘ, ο οποίος διεκδικεί σε διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ το λιμάνι του Ηρακλείου.
Απο την μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισε η μετοχή της Epsilon καθώς κινήθηκε κόντρα στο πτωτικό ρεύμα με άνοδο 3,67% , αφού εμφανίζει υψηλά κέρδη ( άνοδος καθαρών κερδών 71% - 18 εκατ. ευρώ ) μέσω οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών που πραγμαιοποιούνται δίχως τραπεζικό δανεισμό.
Άνοδο 4,32% εμφάνισε και η μετοχή της Infoquest η οποία αναμένεται να παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα για το 2022, μέσω και της επέκτασης στον τομέα των ακινήτων.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης