Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μία δικαίωση αλλά και μία πανηγυρική διάψευση για τον Mr Jumbo - Πως κέρδισαν όσοι δεν τον… πίστεψαν

Μία δικαίωση αλλά και μία πανηγυρική διάψευση για τον Mr Jumbo - Πως κέρδισαν όσοι δεν τον… πίστεψαν
Για το 2023 η διοίκηση θα διατηρήσει τη μερισματική πολιτική άρα μαζί με το έκτακτο θα είναι κοντά στα 2 ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Την άποψη του Mr Jumbo (Απόστολου Βακάκη) τη σέβονται πολλοί στην αγορά και ουδείς αμφισβητεί τις γνώσεις του.
Άλλωστε έχει επιβεβαιωθεί πολλές φορές στο παρελθόν και η πορεία του σήμερα δείχνει πως έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα μεγάλο όμιλο που παρά τις κρίσεις που έχει περάσει η χώρα έχει καταφέρει να παραμένει στην κορυφή και να αναπτύσσεται.
Ωστόσο, πριν από μερικές εβδομάδες και συγκεκριμένα στις 11 Ιανουαρίου, η εταιρεία είχε δημοσιεύσει μία ανακοίνωση που ξεκινούσε με μία αβανταδόρικη αναφορά σημειώνοντας πως «πάνω απ’ όλα, η σχέση προϊόντος-τιμής πρέπει να είναι αταλάντευτη υπέρ του καταναλωτή, ήταν η στρατηγική Jumbo επιλογή η οποία -τα αποτελέσματα δείχνουν- δικαιώθηκε απολύτως σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται ο όμιλος», εκτός από αυτήν την επιβεβαίωση (πράγματι υπήρχε στροφή στην σχέση τιμής-προϊόντος και είχε επισημανθεί από τον κ.Βακάκη), υπάρχει και μία πανηγυρική διάψευση και η πορεία της μετοχής το επιβεβαιώνει.
Ο τίτλος βρέθηκε στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής σε νέα ιστορικά υψηλά και στα 20,24 ευρώ, ενώ έχει ανακοινωθεί έκτακτη διανομή 1,1550 ευρώ η οποία θα εγκριθεί στη γενική συνέλευσης της 8ης Μαρτίου και η αποκοπή θα γίνει στις 27 του ίδιου μήνα.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και πως φτάσαμε στα σημερινά ιστορικά υψηλά που έπρεπε μάλλον να είχαν γραφτεί μερικούς μήνες πριν.
Ήταν Απρίλιος του 2022 όταν σε ενημέρωση αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2021 και ενώ είχαν δημοσιευτεί οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου δείχνοντας αύξηση 22%, ο Απόστολος Βακάκης έκανε δήλωση για αύξηση πωλήσεων 2-5% προκαλώντας τεράστια έκπληξη σε όσους τον παρακολουθούσαν.
Ερωτώμενος τότε για τη χαμηλή αυτή πρόβλεψη είχε πει πως είναι το χειρότερο σενάριο, αλλά και πως περίμενε τα πράγματα να χειροτερεύσουν πριν αρχίσουν να βελτιώνονται και πως δεν έβλεπε κάποια γραμμή από τα κόστη να βελτιώνεται.
Δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές τότε που δεν ακολούθησαν την εκτίμηση αυτή και έβαλαν λίγο πιο ψηλά τον πήχη ή που τον ανέβαζαν σταδιακά όσο ανακοινώνονται οι πωλήσεις των επόμενων μηνών.
Έτσι έφτασε η ώρα του Δεκέμβρη που έφερε αύξηση πωλήσεων 22% και συνολικά η χρήση κλείνει με αύξηση 14% έναντι του 2021 ή 12% έναντι του 2019.
Ο τζίρος που αναμένεται βάσει της αύξησης αυτής είναι 948,3 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί πως η εκτίμηση της διοίκησης άλλαξε στα μέσα περίπου του Δεκέμβρη όταν δημοσίευσε εννεάμηνο και είπε πως με βάση τα στοιχεία που είχε τότε η αύξηση θα ήταν περίπου 13%.
Όσοι δεν πίστεψαν την εκτίμηση της διοίκησης και αγόρασαν πριν το Δεκέμβρη που έγινε η ανοδική αναθεώρηση είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν ακόμα και κάτω από τα 14 ευρώ και να έχουν πάρει και μερικά από τα μερίσματα που έδωσε.

Η απόφαση για αγορά ιδίων μετοχών που δεν υλοποιήθηκε

Με τη χαμηλή εκτίμηση που έδωσε ο κ.Βακάκης, η μεταβλητότητα στη μετοχή αυξήθηκε και κάποιοι άρχισαν να ρευστοποιούν, αλλά ακολούθησε η ανακοίνωση για πρόθεση έναρξης προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών που έδωσε ώθηση στη μετοχή.
Η σχετική απόφαση ελήφθη τον Ιούλιο από τη γενική συνέλευση αλλά ο πήχης μπήκε ψηλά, αφού η ανώτατη τιμή ήταν τα 13,5 ευρώ με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει κάποια αγορά ιδίων μετοχών μέχρι σήμερα.
Ακόμα και στις λίγες συνεδριάσεις που βρέθηκε κάτω από τα 13,50 ευρώ δεν υπήρξε κάποια αγορά.
Αρχικά και αυτή η κίνηση είχε ερμηνευτεί ως μία εκτίμηση αποτίμησης για την αξία της μετοχής και να περιορίσει τη δυναμική της.
Τελευταία φορά που βρέθηκε κάτω από τα 13,50 ευρώ ήταν τον περασμένο Οκτώβρη και στη συνέχεια και σε συνδυασμό με τη γενικότερη βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος, η μετοχή άφησε πίσω τα επίπεδα αυτά και πλέον είναι κοντά στα 20 ευρώ και σε ιστορικά υψηλά (χωρίς να υπολογίζονται τα μερίσματα).
Έτσι χάθηκε και η ευκαιρία που έχει μεγάλη ρευστότητα, να αποκτήσει μετοχές της σε χαμηλή τιμή.
Πρόσφατα (9/12) είχε δοθεί μέρισμα 0,36575 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό) στο πλαίσιο της δέσμευσης της διοίκησης για μέρισμα το 2022 ανάλογο με αυτό του 2021.
Για το 2023 η διοίκηση αναφέρει πως θα διατηρήσει τη μερισματική πολιτική άρα μαζί με το έκτακτο θα είναι κοντά στα 2 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης