Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι λόγοι που αύξησαν το επενδυτικό ενδιαφέρον στις μικρομεσαίες εισηγμένες εταιρίες – Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν;

Οι λόγοι που αύξησαν το επενδυτικό ενδιαφέρον στις μικρομεσαίες εισηγμένες εταιρίες – Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν;
Η δημόσια πρόταση στην Πλαίσιο, οι πληροφορίες για δημόσια πρόταση στην Attica Group και σε κάποιες άλλες εισηγμένες, τα ελκυστικά θεμελιώδη και οι υπεραξίες από τα βαριά χαρτιά αποτελούν τους βασικούς λόγους για την κίνηση το τελευταίο διάστημα…
Μια σειρά από λόγους έχει μεταφέρει το επενδυτικό ενδιαφέρον στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και στις μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης το τελευταίο διάστημα.
Η δημόσια πρόταση στην Πλαίσιο με premium περίπου 50%, οι πληροφορίες για δημόσια πρόταση στην Attica Group που ώθησαν τη μετοχή σε άνοδο άνω του 100%, κάποιες άλλες φήμες για δημόσιες προτάσεις, τα ελκυστικά θεμελιώδη και οι υπεραξίες από τα βαριά χαρτιά που επιτρέπουν μετατόπιση και trading σε μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις αποτελούν τους βασικούς λόγους για την κίνηση το τελευταίο διάστημα.
Οι χαμηλές βέβαια αποτιμήσεις με βάση και τα αποτελέσματα εννεαμήνου έχουν αναδειχθεί εδώ και βδομάδες, αλλά όπως φαίνεται η δημόσια πρόταση της Πλαίσιο και το deal στην Attica Group συνέβαλαν στο να υπάρξει μία καλή υπενθύμιση.

Η Λανακάμ από την πρώτη συνεδρίαση του έτους ξεκίνησε να ενισχύεται και να αυξάνει όγκο, ενώ στις συνεδριάσεις που ακολούθησαν κατέγραφε άνοδο σχεδόν 10% που ήταν και το ανώτατο όριο.
Από χθες άλλαξε κατηγορία μετά από τη σχετική τριμηνιαία αξιολόγηση του Χ.Α. και πλέον μπορεί να ενισχυθεί έως και 30%.
Η περιορισμένη διασπορά και ο χαμηλός όγκος επιτρέπουν τέτοιες κινήσεις με αποτέλεσμα μέσα στις πρώτες συνεδριάσεις του 2023 να έχει άνοδο 44%.
Η Κέκροψ είχε μία συνεδρίαση με άνοδο άνω του 23% και αποδόθηκε στην προσπάθεια της διοίκησης να αρχίσει νέο δικαστικό αγώνα για την έκταση στα Τουρκοβούνια, ενώ κάποιες άλλες φήμες αναφέρουν πως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πιθανότατα να αγοράσει το ποσοστό της Intracom. Ο τίτλος έχει άνοδο 25% στις πρώτες 5 συνεδριάσεις του 2023.
Η Alpha Αστικά Ακίνητα κατέγραψε την περασμένη Πέμπτη άνοδο 17% και χθες συνέχισε ανοδικά.

Η εταιρεία θα πουλήσει τα ακίνητα στην Alpha Bank και θα βελτιώσει τη δραστηριότητα από νέες δουλειές που θα πάρει από την τράπεζα.
Παρά την πρόσφατη μεγάλη διανομή στους μετόχους διαθέτει ακόμα υψηλή ρευστότητα.
Σημαντική άνοδο άνω του 20% έχει καταγράψει από τα τέλη Δεκεμβρίου και η μετοχή των Μύλων Λούλη με κάποιες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στην αγορά να κάνουν λόγο για δημόσια πρόταση, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται.

Κάποιες ανάλογες φήμες έφεραν αντίστοιχη άνοδο και στο Ιατρικό Αθηνών, αλλά επίσης δεν επιβεβαιώνονται, ενώ δημόσια πρόταση που είχε γίνει στο παρελθόν δεν πέτυχε.
Καλή άνοδο κατέγραψε και η Άβαξ, καθώς από τη μία είχε άνοδο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που είναι στον ίδιο κλάδο, ενώ και η συγκεκριμένη, λόγω μείωσης δανείων μετά από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων επικεντρώνεται στις κατασκευές και αυξάνει ανεκτέλεστο.
Η Κυριακούλης στη χθεσινή (9/1) συνεδρίαση αφυπνίστηκε και από την αρχή του έτους έχει άνοδο 11,3%.
Άνοδο 10% έχει η Lavipharm λόγω της πετυχημένης αύξησης κεφαλαίου η οποία επιτρέπει στην εταιρεία να υλοποιήσει τον επιχειρηματικό της σχεδιασμό.
Η Κλουκίνας-Λάππας έχει αυξήσει όγκους και έχει βελτιώσει κάπως την αποτίμησή της λόγω ειδικού διαπραγματευτή, αλλά κάποιες πληροφορίες επαναφέρουν τα σενάρια πώλησης ακινήτων σε εταιρεία ΑΕΕΑΠ και αποδίδουν σε αυτήν τη φήμη την άνοδο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης